Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Καθηγητής Ιωάννης Σκοπετέας. Η Αριστοτελική προσέγγιση στις ταινίες ντοκυμαντέρ.

Κάμερα - Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

ioannisskopeteasΣτο πλαίσιο του "Δ' Διεθνούς Συνεδρίου Δημιουργική Γραφή", που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας από 12 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στους τομείς της σκηνοθεσίας, της σεναριογραφίας, του μοντάζ, της εικονοληψίας, του ψηφιακού βίντεο και των οπτικοακουστικών πολιτιστικών εφαρμογών κ. Ιωάννης Σκοπετέας, εκφώνησε ομιλία με θέμα "Η Αριστοτελική προσέγγιση στις ταινίες ντοκυμαντέρ".

Το μεταπτυχιακό του κ. Ιωάννη Σκοπετέα στο αντικείμενο «Εικόνα και Επικοινωνία» (φωτογραφία) πραγματοποιήθηκε στο Goldsmiths University of London και η διδακτορική του έρευνα με υποτροφία του ΙΚΥ στο University of Westminster. Έχει συγγράψει τα βιβλία Κάμερα φως και εικόνα στην ψηφιακή οπτικοακουστική καταγραφή (2016), Η δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα Είδη των ταινιών (2015), ενώ είναι συν-επιμελητής του συλλογικού τόμου Ντοκιμαντέρ, μια άλλη πραγματικότητα (2009).

Έχει ακόμη συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία που διδάσκονται σε ελληνικά ΑΕΙ, επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά, εισηγήσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές και εκατοντάδες άρθρα με φωτογραφικά και οπτικοακουστικά θέματα σε περιοδικά ευρύτερης κυκλοφορίας. Από το 1994 εργάζεται ταυτόχρονα ως σεναριογράφος/σκηνοθέτης. Έχει γράψει το σενάριο και σκηνοθετήσει δεκάδες ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον (με συνεργάτες καθηγητές ΑΕΙ και ειδικούς επιστήμονες) και δεκάδες επαγγελματικά οπτικοακουστικά έργα (διαφημίσεις, εταιρικά, ταινίες μικρού μήκους).