Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πανταζής Χούλης. Ο άρχοντας των γρίφων του Καστελλόριζου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

grifosarximidiΟ τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενα ποτέ να συναντήσω στο Καστελλόριζο ήταν ο άρχοντας των γρίφων! Ο Πανταζής Χούλης, ένας Καστελλοριζιός μαθηματικός, 49 ετών σήμερα, που ήρθε απ' την Αυστραλία πριν από αρκετά χρόνια και βάλθηκε να τρελάνει τον κόσμο με την εκπληκτική του ικανότητα να κατασκευάζει γρίφους!

Θα μπορούσα να συζητώ με τις ώρες μαζί του γιατί, εκτός των εκπληκτικών γρίφων που κατασκευάζει, για αρκετούς από τους οποίους έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία, ο Πανταζής (αυτό είναι το μικρό του όνομα) λατρεύει το Καστελλόριζο, ξεναγεί τον κόσμο, φτιάχνει φωτογραφικά άλμπουμ, ανοίγει ορεινά μονοπάτια, ανακαλύπτει πέτρινα αρχαία πατητήρια και βυθισμένες πολιτείες!

Επιφυλάχθηκα να μιλήσω μαζί του για όλα αυτά σε μια επόμενη επίσκεψή μου στο όμορφο Καστελλόριζο, μιας και η γνωριμία μας έγινε κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή, λίγο πριν επιβιβαστούμε στο "Νήσος Χίος" που θα μας μετέφερε στη Ρόδο.

grifos4dΟ Πανταζής πιστεύει - και έχει προφανώς δίκιο - ότι οι γρίφοι βοηθούν τους μαθητές στην κατανόηση των μαθηματικών. Μαθηματικός είναι άλλωστε ο ίδιος, έχει διδάξει φοιτητές σε πανεπιστήμιο της δυτικής Αυστραλίας, και έχει μάλιστα λάβει τιμητική διάκριση γι' αυτό του το έργο. Τον ρώτησα αν μπορεί να διδάξει σε ελληνικό σχολείο και μου απάντησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα μαθηματικών που βγαίνουν απ' τα πανεπιστήμια και το ελληνικό παιδαγωγικό σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους πρωτοποριακές διδακτικές μεθόδους.

Ακούστε όμως τι μου είπε μπροστά στην κάμερα και αναρωτηθείτε κι' εσείς μαζί μου πώς γίνεται να μην αξιοποιούνται στην Ελλάδα τέτοια λαμπρά μυαλά απ' την πολιτεία.