Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το "Εξπρές Σκοπελίτης" και ο καπετάνιος του Γιάννης Φωστιέρης.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

gianisfostierisΤο "Εξπρές Σκοπελίτης" και ο καπετάνιος του Γιάννης Φωστιέρης αποτελούν ένα εκπληκτικό και ακούραστο δίδυμο που δίνει πνοή στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων τα τελευταία 30 χρόνια. Μπορεί η  "Blue Star Ferries" να έχει συνδέσει την Αμοργό, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και το Κουφονήσι με τη Νάξο και τον Πειραιά, το "Εξπρές Σκοπελίτης" όμως είναι αυτό που συνδέει τα νησιά αυτά με τη Νάξο σε καθημερινή βάση. Και γνωρίζουν πολύ καλά οι νησιώτες πόσο σημαντικό είναι αυτό το καθημερινό δρομολόγιο. Φεύγουν οι Αμοργιανοί από το νησί τους το πρωί, κάνουν τις δουλειές και τα ψώνια τους στη Νάξο και επιστρέφουν το ίδιο βράδυ στην Αμοργό.

Ο καπτα Γιάννης είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος. Απολαμβάνει την αγάπη και τον σεβασμό τόσο του πλοιοκτήτη και των μελών του πληρώματος, όσο και αυτών που ταξιδεύουν με το "Εξπρές Σκοπελίτης". Έχει κλείσει ήδη τρεις δεκαετίες στη γραμμή αυτή, ξεκινώντας από τον "Σκοπελίτη", που πουλήθηκε και έγινε εστιατόριο στον Τάμεση, και μεταπηδώντας στη συνέχεια στο "Εξπρές Σοπελίτης" το οποίο καπετανεύει μέχρι σήμερα.

Θέλησα να τραβήξω μερικά εναέρια πλάνα του πλοίου, σε μια προσέγγισή του στα Κατάπολα, αλλά έπεσα πάνω στον τοίχο που ακούει στο όνομα "Λιμεναρχείο Καταπόλων". Και δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεφτα στον ίδιο τοίχο. Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο του 2012 https://www.ribandsea.com/law/664-2012-04-02-15-33-46.html

expresskopelitisΣτον προβλήτα δεν υπήρχε ψυχή. Εγώ μόνο και δύο λιμενικοί που περίμεναν το πλοίο. Δεν πρόλαβα ωστόσο να απογειώσω το drone γιατί η φωνή του ενός λιμενικού με σταμάτησε λέγοντάς μου ότι απαγορεύεται η λήψη με drone γιατί είναι στρατιωτική περιοχή και για να το κάνω έπρεπε να έχω ζητήσει την άδεια του Υπουργείου Ναυτιλίας! Ρώτησα τι θα γινόταν εάν σήκωνα το drone από την απέναντι ακτή, και πήρα την απίστευτη απάντηση ότι δεν θα τους πείραζε γιατί δεν θα με είχαν δει! Υπάκουσα, γιατί δεν ήθελα να γίνει μπάχαλο, αλλά ζήτησα με γραπτό πρωτοκολλημένο αίτημα να μου δώσουν τον σχετικό νόμο και επίσης τυχόν σχετικές άδειες που είχαν εκδοθεί για λήψεις με drone που είχαν γίνει στην περιοχή από άλλους χειριστές. Σημειωτέον ότι πάνω από το γραφείο του προϊσταμένου φιγουράριζε τεράστια αεροφωτογραφία των Καταπόλων, τραβηγμένη προφανώς από κάποιο drone!

Όταν έφθασα την άλλη μέρα στη Νάξο, πρώτη μου δουλειά ήταν να ζητήσω να δω τον Λιμενάρχη κ. Αλέξιο Αποστολόπουλο. Ήταν ήδη πληροφορημένος, όπως απεδείχθη, και βεβαίως με τον άνθρωπο συνεννοήθηκα μια χαρά. Τον ευχαρίστησα ιδιαιτέρως γι' αυτό, αν και έχω πολλάκις γράψει ότι δεν πρέπει να επαινούμε όσους κάνουν τα αυτονόητα!