Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η ιπτάμενη Οδύσσεια για δύο παραπληγικούς πιλότους με ειδικές ικανότητες ξεκίνησε!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mikelonbergΔύο παραπληγικοί πιλότοι με ειδικές ικανότητες απογειώθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2018 από τη Γενεύη της Ελβετίας για να πραγματοποιήσουν τον γύρο του κόσμου με δύο υπερ-ελαφρά μονοκινητήρια αεροπλάνα! Το ταξίδι τους προβλέπεται να διαρκέσει 10 περίπου μήνες και κατά την διάρκειά του ο Γάλλος Guillaume Feral και ο Νοτιοαφρικανός Mike Lomberg, βοηθούμενοι από τους Ελβετούς πιλότους Joseph Rais και Daniel Remseier,  οι οποίοι θα τους συνοδεύσουν με ένα τρίτο αεροσκάφος τύπου Piper, θα πετάξουν πάνω από έξι ηπείρους, θα επισκεφτούν συνολικά 40 χώρες και θα καλύψουν πάνω από 80.000 χιλιόμετρα!

feral1Η «Handiflight», της οποίας είναι μέλη οι δύο τολμηροί πιλότοι, είναι ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007 στην πόλη Gruyère της Ελβετίας. Από τότε η "Handiflight" δίνει στους παραπληγικούς πιλότους με ειδικές ικανότητες από όλο τον κόσμο τη μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες και να απολαύσουν την ομορφιά των Ελβετικών Άλπεων.

aircraftΜετά από 10 χρόνια σταθερής επιτυχίας, η Handiflight αντιστρέφει τις συνήθεις διαδικασίες της. Δύο παραπληγικοί πιλότοι-μέλη της θα πετάξουν πάνω από έξι ηπείρους, θα διερευνήσουν νέους ορίζοντες, θα αναζητήσουν νέες προκλήσεις, θα καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και θα προωθήσουν την ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες στην αεραθλητική οικογένεια.

mike1Τα δύο υπερ-ελαφρά αεροσκάφη, με τα οποία οι δύο πιλότοι θα επιχειρήσουν να κάνουν τον γύρο της γης, είναι εφοδιασμένα με ειδικά χειριστήρια, ώστε να μη χρειάζονται τα πόδια στη διακυβέρνησή τους, ενώ πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου έχουν τοποθετηθεί στα φτερά και στο πιλοτήριο ώστε να τους δώσουν μεγαλύτερη αυτονομία στα μεγάλα περάσματα.

feral3Ο Γάλλος πιλότος Guillaume Feral γεννήθηκε στη Μαδαγασκάρη το 1960, έχει πάνω από 2000 ώρες πτήσης και έμεινε ανάπηρος στα κάτω άκρα του εξ αιτίας ενός ατυχήματος στη δεύτερη solo πτήση του με glider. https://handiflight.com/en/guillaume

Ο Mike Lomberg γεννήθηκε στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Το 1990, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, εγχειρίστηκε στη σπονδυλική του στήλη και παρέλυσαν τα κάτω του άκρα. Έχει συνολικά στο ενεργητικό του 3.850 ώρες πτήσης. https://handiflight.com/en/mike/

feral2Τους δύο παραπληγικούς πιλότους θα συνοδεύσουν, με ένα σκάφος ασφαλείας, οι Ελβετοί πιλότοι Joseph Rais και Daniel Ramseier. Ο πρώτος εξ αυτών έχει 7.200 ώρες πτήσης και έχει διασχίσει 3 φορές τον Ατλαντικό ωκεανό με μονοκινητήρια αεροπλάνα, ενώ ο δεύτερος είναι συνιδρυτής της "Handiflight", έχει 600 ώρες πτήσης και είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χρημάτων και την οικονομική εν γένει διαχείριση του εγχειρήματος.  

mavrothtalassitisΧάρις στον επίσης παραπληγικό και εξαιρετικό φίλο και πιλότο της Αεραθλητικής Λέσχης Θηβών Απόστολο Μαυροθαλασσίτη, η "Handiflight" επέλεξε σαν πρώτο σταθμό της ιπτάμενης Οδύσσειάς της στην Ελλάδα το αεροδρόμιο της Θήβας. Η ομάδα των τεσσάρων πιλότων θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή το πρωί (23 Νοεμβρίου 2018), οπότε θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους με επόμενους σταθμούς την Καλαμάτα και το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο σκέλος αυτό προβλέπεται να τους συνοδεύσει, τιμής ένεκεν, και ο Απόστολος Μαυροθαλασσίτης με την σύζυγό του Δήμητρα, με το δικό τους αεροσκάφος.

aerodromioΟι φίλοι της Αεραθλητικής Λέσχης Θηβών ανέφεραν στην αναγγελία της άφιξης των υπέροχων αυτών πιλότων με τις ειδικές ικανότητες : "οι δύο πιλότοι, σαν σύγχρονοι Ερμήδες, θα έρθουν και σε εμάς, στη Θήβα, για να μας δώσουν το μήνυμα του θάρρους, της υπέρβασης των ορίων και του μη αποκλεισμού των ΑΜΕΑ. Περιμένουμε τους φίλους Θηβαίους, Βοιωτούς και όχι μόνο, για να εμπνευστούμε από την παρουσία τους, και να τους δώσουμε και εμείς με την σειρά μας το μήνυμα της φιλοξενίας".

Και οι φίλοι της Αερολέσχης ανταποκρίηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το "παρών" στο 90στό χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, για να υποδεχθούν τους δύο αξιοθαύμαστους πιλότους οι οποίοι κάνουν όλους όσoι είναι αρτιμελείς να νοιώθουν τόσο αδικαιολόγητα φοβισμένοι αλλά και τόσο εμπνευσμένοι συγχρόνως από τη στάση ζωής, το κουράγιο και την εκπληκτική δύναμη της θέλησής αυτών των δύο ανθρώπων που οι ατυχίες της ζωής τους στέρησαν και τα δύο τους πόδια.

Χορηγός του εγχειρήματος είναι η "Lions International".