Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πέτρος Πολλάτος. Μουσικός των Sixties, πρωταθλητής ταχυπλοίας, σχεδιαστής και κατασκευαστής mega φουσκωτών σκαφών στα 75 του!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

petros.pollatosΟ Πέτρος Πολλάτος συνεχίζει και σήμερα, στην ηλικία των 75 ετών (μαζί με το ΦΠΑ, όπως λέει γελώντας), να σχεδιάζει και να κατασκευάζει γάστρες φουσκωτών σκαφών! Με εφόδια την αγάπη του για τη θάλασσα και τα σκάφη, αλλά και τα δεκάδες κύπελλα από τις συμμετοχές του σε αγώνες ταχυπλοίας, έχει σήμερα στα σκαριά το νέο "Rock 46", τη ναυαρχίδα των φουσκωτών σκαφών της σειράς "Rock" που σχεδιάζει και κατασκευάζει.

xilotiporock46Ξεκινώντας σαν μουσικός στα συγκροτήματα των "Juniors" και των "Charms", στη δεκαετία του '60, μεταπήδησε στον χώρο της θάλασσας και της ταχυπλοίας στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν με ένα "Laser 5.10", που κατασκεύαζε ο ίδιος, μονοπώλησε σχεδόν τους τίτλους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργάνωνε τότε η "Ελληνική Λέσχη Ταχυπλοίας".

Ακολούθησαν τα φουσκωτά σκάφη "Apache", που έφεραν την επανάσταση με την ιδιαιτερότητά τους να "κρύβουν" τους αεροθαλάμους των κάτω από φύλλα υαλοβάμβακα και πολυεστέρα! Πολλά επικριτικά σχόλια από τον ανταγωνισμό, στην αρχή, υιοθέτηση της πατέντας από πολλούς Έλληνες κατασκευαστές στη συνέχεια!

gastra.rock46Με τα σκάφη της σειράς "Apache", και ιδίως με το μικρό 18άρι, ο Πέτρος  έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες ταχυπλοίας και σάρωσε τις πρώτες θέσεις της κατηγορίας του αλλά και της Γενικής. Μαζί και κάποιοι πελάτες του (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος) οι οποίοι έλαβαν μέρος στους αγώνες και διακρίθηκαν με τα πιο μεγάλα σκάφη της σειράς.

odigies.skiastro.konsolasΣήμερα, στην ηλικία των 75 ετών, ο παππούς της ταχυπλοίας ζει τη δεύτερη νιότη του και σκαρώνει ένα 14μετρο αμμιγώς φουσκωτό σκάφος! Τον ρώτησα γιατί δεν το έκανε κι' αυτό υβριδικό, καλύπτοντας τους αεροθαλάμους με grp, και μου απάντησε ότι εφ' ενός μεν έτσι θα μειώσει το συνολικό βάρος του σκάφους, αφ' ετέρου πολλοί πελάτες του έχουν "κόλλημα" με το ύφασμα!