Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ήταν μια υπόσχεση που έδωσα πέρυσι τον Σεπτέμβριο, κυρίως στον εαυτό μου, κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Κύθνο, και δεν ήθελα επ' ουδενί να την αθετήσω. Μια υπόσχεση ότι θα επιστρέψω στο όμορφο Κυκλαδίτικο νησί τον Ιούλιο του 2017 για να ολοκληρώσω την προβολή της δουλειάς του Φραγκίσκου Λαρεντζάκη. Του μελισσοκόμου ο οποίος ξεχωρίζει, νομίζω, για τις γνώσεις, το μεράκι και την αγάπη του για τις μέλισσες και το μέλι. Γνώση, μεράκι και αγάπη που σαν αποτέλεσμα έχει οι μέλισσές του να παράγουν το κορυφαίο σε ποιότητα, ίσως, μέλι στον κόσμο και όχι μόνο στις Κυκλάδες!
Καθώς ο τρύγος του μελιού είχε ήδη ολοκληρωθεί, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, και στα ράφια του μελισσοκομικού εργαστηρίου δεν είχε μείνει θυμαρίσιο μέλι ούτε για δείγμα, υποσχέθηκα στον Φραγκίσκο ότι θα επιστρέψω στην Κύθνο για να απαθανατίσω τον επόμενο τρύγο και να μιλήσουμε για τη δουλειά του.
Έτσι και έγινε. Χάρις στην "Hellenic Seaways" και τον εξαιρετικό καπετάνιο του "Άρτεμις" Στέλιο Περιστεράκη, πήγα στην Κύθνο, ενώ επέστρεψα αυθημερόν, χάρις στη μεσολάβηση του φίλου μου Νίκου Κάρδαρη, με το "Αδαμάντιος Κοραής" της "Ζante Ferries". Τους ευχαριστώ και τους δυο. Αν δεν είχα κι' αυτά...
Μόλις αποβιβάστηκα στις 7.30 το πρωί στον Μέριχα, μου τηλεφώνησε ο Φραγκίσκος, ο οποίος φόρτωνε άδειες κυψέλες στο εργαστήριό του, που βρίσκεται στον δρόμο προς Κανάλα. Συναντηθήκαμε και ακολούθησα με το παπί το φορτωμένο φορτηγάκι μέχρι τον τόπο του τρύγου.
Καμμιά πενηνταριά γαλανόλευκες κυψέλες περίμεναν να τρυγηθούν. Κι' εκεί, ανάμεσα στις μέλισσες που ανησύχησαν με την παρουσία μου και την έκθεση των... προσωπικών τους δεδομένων στη βιντεοκάμερα, ο Φραγκίσκος και οι δύο εργάτες του άρχισαν με γρήγορες και μεθοδικές κινήσεις να "κλέβουν" τον κόπο των μελισσών. Και τί δεν μου είπε ο Φραγκίσκος κατά την διάρκεια εκείνης της διαδικασίας που κράτησε 5 περίπου ώρες. Σωστό μάθημα μελισσοκομίας! Έμαθα γιατί οι κηρήθρες του έχουν χρώμα λευκό και το θυμαρίσιο μέλι του έχει χρώμα χρυσαφί, πώς προστάτευσε τα μελίσσια του κατά την διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, πότε άρχισε να ασχολείται με την μελισσοκομία, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τον καλό μελισσοκόμο να ξεχωρίζει, σε ποια χώρα του εξωτερικού πουλάει το μέλι του και άλλα πολλά.
Και αργότερα, όταν οι γεμάτες κηρήθρες μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο, μου έδειξε πώς γίνεται η απολέπισή τους, πώς βγαίνει το μέλι με την φυγόκεντρο απ' τα ξύλινα πλαίσια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αφαιρεί ολόκληρη την κηρήθρα απ' το πλαίσιο και την συσκευάζει, δίκην... μπακλαβά, για τους απαιτητικούς πελάτες του!
Όσο για την έκθεση που διατηρεί στον δρόμο προς την Δρυοπίδα, τί να πει κανείς; Συσκευασμένα βάζα με χρυσό θυμαρίσιο μέλι, αρωματικά ποτά με μέλι, απόσταγμα θυμαριού και βότανα, σαπούνια, γλυκά κουταλιού, παστέλι, κεριά και θεραπευτική κεραλοιφή! Όλα φτιαγμένα από τα χέρια του Φραγκίσκου, της συζύγου του Ελένης, και της γιαγιάς της! Για ένα πράγμα μόνο στενοχωρήθηκα. Που η βιντεοκάμερά μου δεν καταγράφει μυρωδιές για να καταγράψει, εκτός από την εκπληκτική μυρωδιά του θυμαρίσιου μελιού και των αρωματικών ποτών, την ευλογημένη μυρωδιά που ανέδυαν οι δεκάδες βασιλικοί που πολιορκούσαν την αυλή της μελισσοκομικής έκθεσης...
Μπορείτε πάντως, αν θέλετε, να παραγγείλετε το εκπληκτικό θυμαρίσιο μέλι και την κηρήθρα του Φραγκίσκου Λαρεντζάκη στα τηλ. : 22810 33029, 6979762052 και 6974043978. Θα σας τα φέρει ο ίδιος στο σπίτι σας, όπως μου είπε χαρακτηριστικά!
Και τώρα το εγγύς μέλλον επιφυλάσσει ψάρεμα με jigging και ζωντανό δόλωμα στην Κύθνο! Φαίνεται πως οι περγαμηνές του Φραγκίσκου Λαρεντζάκη δεν εξαντλούνται στο θυμαρίσιο μέλι...