Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Νικήτας Κανάκης μιλάει για τους "Γιατρούς του Κόσμου" και την Αποστολή του "Ναυτίλου" στα Ψαρά.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, οδοντίατρος Νικήτας Κανάκης. Αν δεν το είχα δει με τα μάτια μου και μου έλεγαν ότι σε ένα μικρό, ακριτικό και ξεχασμένο νησί του Αγαίου οι λιγοστοί κάτοικοί του θα σχημάτιζαν ουρές έξω από την Βιβλιοθήκη του νησιού για να τους εξετάσουν οι "Γιατροί του Κόσμου", θα έλεγα ότι πρόκειται σίγουρα για πρωταπριλιάτικο αστείο! Κι' όμως, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά η επιβράβευση της ανθρωπιστικής προσπάθειας μερικών γιατρών που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη και γνωρίζουν ότι κάποια πράγματα στη ζωή δεν αγοράζονται με χρήματα...

Η τριμελής ομάδα των "Γιατρών του Κόσμου", αποτελούμενη από τους Νικήτα Κανάκη, οδοντίατρο και πρόεδρό τους, τον ορθοπεδικό Αλέξανδρο Σουβαντζή και τον παιδίατρο Γιώργο Τομαρά, έφθασαν στα Ψαρά το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου με τα φουσκωτά σκάφη των μελών του "Ναυτίλου". Άλλοι δύο γιατροί, ο γαστρεντερολόγος Νίκος Παντελάρος, η παθολόγος Ελένη Δουμάκη και η νοσηλεύτρια Ευγενία Σπύρου, έφθασαν στα Ψαρά με το σκάφος του Βαγγέλη Τρίκα ο οποίος πήγε επί τούτοις στη Βολισσό της Χίου για να τους πάρει. Η εξαμελής αυτή ομάδα των γιατρών ένωσε τις δυνάμεις της με τον γιατρό του νησιού Αντώνη Ρούσσο και σχημάτισαν ένα απίστευτο σύνολο ικανό να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις ανάγκες περίθαλψης των Ψαριανών αλλά ακόμη και τους κατοίκους ενός πολύ μεγαλύτερου νησιού.

Τα μέλη του Ναυτίλου Παναγιώτης Καραμεσίνης και η σύζυγός του Άννυ είχαν την τιμητική τους στην Βιβλιοθήκη! Τους "Γιατρούς του Κόσμου" και τους γιατρούς που ήρθαν από τη Χίο, πλαισίωσε και ένα ζευγάρι οδοντιάτρων, μέλη του "Ναυτίλου", ο Παναγιώτης και η Άννυ Καραμεσίνη, που είδαν και τους περισσότερους ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των γιατρών που προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους των Ψαρών ανήλθε σε 7 συν μία νοσηλεύτρια συν τον γιατρό του νησιού. Τα Ψαρά έζησαν για τρεις ημέρες μεγάλες στιγμές δωρεάν περίθαλψης! Μέχρι επισκέψεις κατ' οίκον έκανε ο ορθοπεδικός Αλέξανδρος Σουβαντζής για να δει ηλικιωμένους που είχαν σοβαρά προβλήματα κίνησης.

Η εκπληκτική Βιβλιοθήκη του νησιού μετετράπη σε χρόνο μηδέν σε πρόχειρο νοσοκομείο, ανάλογο εκείνων που στήνουν οι "Γιατροί του Κόσμου" στις εμπόλεμες ζώνες! Στο Ιατρείο του νησιού, που παρέλαβε τα φάρμακα, το νοσηλευτικό υλικό και τον ηλεκτροκαρδιογράφο, προσφορά των χορηγών της Αποστολής και του "Ναυτίλου", εγκαταστάθηκαν οι δύο γιατροί και η νοσηλεύτρια από τη Χίο.

Τα μέλη του Ναυτίλου επιδεικνύουν τα λογότυπα των χορηγών της Αποστολής. Ελαφρώς μουδιασμένοι και καχύποπτοι την πρώτη μέρα οι Ψαριανοί, που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια "επίθεση" δωρεάν ιατρικής περίθαλψης από γιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, κατέκλυσαν τις άλλες δύο ημέρες την Βιβλιοθήκη και το Ιατρείο, επηρεασμένοι, προφανώς, από τα θετικά σχόλια των συμπατριωτών τους που επισκέφτηκαν τους γιατρούς την πρώτη μέρα.

Ακούστε τι απάντησε ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των "Γιατρών του Κόσμου", στις ερωτήσεις που του έθεσα. Η συζήτησή μας διεκόπη πάντως, προτού ολοκληρωθεί, εξ αιτίας μιας προσωρινής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ευχαριστώ την εταιρεία "HELLENIC SEAWAYS" για την κάλυψη των εξόδων μετάβασής μου προς και από την Χίο και τον γιατρό Αντώνη Ρούσσο για τα 12 κομψά ράμματα που έβαλε στην πλάτη μου.