Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βασιλική Κουφοπούλου. Σημείο αναφοράς στον Λιώνα της Νάξου.

Σχόλια - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Μουσική επένδυση : Γιώργος Ρήγος.

Για να πάει κανείς στον Λιώνα της Νάξου ο δρόμος δεν είναι και τόσο καλός, ιδίως μετά το χωριό Κόρωνος. Στενός, με πολλά επικίνδυνα σημεία, στα οποία τα βράχια του βουνού "κατηφορίζουν" προς το οδόστρωμα, και με στροφές. Πολλές στροφές. Η παραλία δεν είναι αμμώδης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες παραλίες της Νάξου και, ιδιαιτέρως, αυτές της δυτικής ακτογραμμής. Ο Λιώνας όμως διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα έγχρωμα καλοσχηματισμένα βότσαλα που έχουμε δει ποτέ στις ελληνικές παραλίες. Συγκοινωνιακή σύνδεση με τη Χώρα δεν υπάρχει, ενώ το χωριό δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές το καλοκαίρι, όταν ο βοριάς και το κύμα μαστιγώνουν την παραλία του.

Το φιλόξενο και γευστικό εστιατόριο της οικογένειας Κουφοπούλου στον Λυώνα της Νάξου.Στον Λιώνα όμως υπάρχει η κυρία Βάσω Κουφοπούλου και το "Δελφινάκι" της, που θα αποζημιώσουν τον οδηγό του αυτοκινούμενου για τη μικρή περιπέτεια που έζησε μέχρι να φθάσει ως εκεί. Ζεστό χαμόγελο και φιλοξενία, νόστιμα φαγητά, εξαιρετικές μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Πολλά γλυκά κουταλιού. Είναι αδύνατον να αντισταθεί ο επισκέπτης στο επίμονο και χαριτωμένο κάλεσμα της κυρα Βάσως. "Ελάτε να σας κεράσω καφέ και γλυκό του κουταλιού και μετά φεύγετε!".

Μεταξύ τυρού, αχλαδιού και γλυκού του κουταλιού, λοιπόν, τα είπαμε για λίγο με την χαριτωμένη κυρία Βασιλική Κουφοπούλου η οποία, και τι δεν κάνει με τα χέρια της! Από γλυκά του κουταλιού, μέχρι φαγητά σπιτικής κουζίνας, και μαρμελάδες! "Θα με μαλώσει η κόρη μου όταν με δει στον φακό", απάντησε στην πρότασή μου να τα πούμε on camera, ενώ το πρόσωπό της κοκκίνησε σαν το παιδάκι που ντρέπεται επειδή το μάλωσαν. Με τα πολλά δέχτηκε να μου μιλήσει και απεδείχθη ότι, εκτός από καλές σχέσεις με τη μαγειρική, τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, διατηρεί καλές σχέσεις και με τον φακό!