Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Συζήτηση με τον δήμαρχο Αγαθονησίου Ευάγγελο Κόττορο.

Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο δήμαρχος του Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος. Την τελευταία φορά που πέρασα από το Αγαθονήσι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90. Είχαμε αποφασίσει τότε με τον Κώστα Διαμάντη να κάνουμε Ανάσταση στο Μαράθι, μαζί με τους Καβουραίους. Φθάσαμε στον μικρό παράδεισο του Μιχάλη, του Δημήτρη και της Πόπης, αφού πρώτα κάναμε μια στάση στα Λουτρά της Κύθνου και άλλη μια στα Γράμματα της Σύρου. Μεγάλη Παρασκευή μπήκαμε στο "Απάτσι" και πεταχτήκαμε μέχρι το Αγαθονήσι. Ο παππά σούζας του νησιού, ο παπα Παρθένης, μιας και αδυνατούσε να έρθει ο ίδιος, μου επέτρεψε να πρωτοστατήσω στην αναστάσιμη ακολουθία στον Άϊ Νικόλα, στο Μαράθι, δίνοντάς μου συγχρόνως συμβουλές για το τι πρέπει να κάνω και τι να αποφύγω. "Μόνο ράσα μη φορέσεις", μου είπε καθώς τον αποχαιρετούσα.

Δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε τότε το Αγαθονήσι. Είχε την όψη του παραμελημένου νησιού, του νησιού της "εξορίας", όπου στέλνουν τους λιμενικούς ή τους αστυνομικούς, ας πούμε, για να τους τιμωρήσουν. Από τότε όμως φαίνεται πως κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Σήμερα η εικόνα του ακριτικού αυτού νησιού είναι εντελώς διαφορετική. Καινούργιοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, καθαριότητα, όμορφο και καλά εξοπλισμένο σχολείο, νέο κτίριο για το Περιφερειακό Ιατρείο, υπό ανέγερση κτίριο για την στέγαση του αρχαιολογικού μουσείου, πρατήριο καυσίμων, χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και μελέτες για το έργο της αποχέτευσης, την επέκταση του λιμανιού και την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Καθολικό.

Σίγουρα δεν έγιναν τυχαία όλα αυτά, δεν χαρίστηκαν, ούτε έπεσαν από τον ουρανό. Κάποιοι δούλεψαν σκληρά, με επικεφαλής τον, για τρίτη θητεία, εκλεγμένο δήμαρχο του νησιού, πρώην δάσκαλο Ευάγγελο Κόττορο. Τον γνώρισα με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Αγαθονήσι, συνοδεύοντας την Αποστολή του "Ναυτίλου", και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του για τα έργα που έγιναν στο νησί, αυτά που πρόκειται να γίνουν αλλά και για τα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν και αναζητούν λύση.