Ρεπορτάζ : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 9 Απριλίου 2014) η προεκλογική ομιλία της υποψηφίας Δημάρχου Κάσου κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη, σε μια κατάμεστη, από Κασιώτες της Αθήνας κυρίως, αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Αποφάσισα να είμαι παρών σ' αυτή την προεκλογική συγκέντρωση, αφ' ενός μεν από ενδιαφέρον για τα θέματα που αφορούν την Κάσο, αφ' ετέρου για να θέσω μερικές ερωτήσεις στην κυρία Τσανάκη, κατανοώντας την λύπη της επειδή δεν δέχτηκε ερωτήσεις στο τέλος της πρώτης προεκλογικής της ομιλίας στο νησί, τον περασμένο Μάρτιο.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά δώδεκα λεπτά της ώρας για να πει η κυρία Τσανάκη αυτά που είχε να πει στους παρευρισκόμενους εν δυνάμει ψηφοφόρους της. Ήταν προφανώς αγχωμένη, αφ' ενός μεν γιατί μετά από το πέρας της δικής της ομιλίας ήταν προγραμματισμένη μια άλλη εκδήλωση, ενώ ήταν έκδηλη η επιθυμία της να δεχθεί ερωτήσεις και να συζητήσει με τους ετεροδημότες ψηφοφόρους.
Είχα προετοιμαστεί καταλλήλως και είχα καταγράψει όλα όσα είχα κατά νου να ρωτήσω. Ερωτήματα που θα έπρεπε να θέσω όχι μόνο με την ιδιότητά μου ως δημοσιογράφος, αλλά και ως ένας δημότης Κάσου και εξ αγχιστείας Κασιώτης που ενδιαφέρεται για το νησί, όπως έχει αποδείξει εμπράκτως, και όχι με προεκλογικές πομφόλυγες, κατά την διάρκεια των τελευταίων 32 ετών.
Η πρώτη μου ερώτηση, την οποία τελικώς δεν έθεσα, αφού η ομιλία της κυρίας Τσανάκη κατά κάποιο τρόπο με κάλυψε, αναφερόταν στο πρόγραμμα του συνδυασμού της και στους τρόπους με τους οποίους κρίνει εκείνη πως θα μπορέσει να λύσει τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της Κάσου. Και λέω ότι "κατά κάποιο τρόπο" με κάλυψε γιατί, ενώ η κυρία Τσανάκη ανακοίνωσε πως είναι τυπωμένο το πρόγραμμα του συνδυασμού της, δεν το διένειμε στους παρευρισκόμενους λέγοντας πως θα ήθελε να το διανείμει πρώτα στην Κάσο.
Έτσι περιορίστηκα στον σχολιασμό των συνεχών δηλώσεών της για το πόσο επιτυχημένη πολιτική σταδιοδρομία έχει μέχρι τώρα, πόσο ικανή είναι, πόσο αγαπάει την Κάσο και τους Κασιώτες και πόσο καλές προθέσεις έχει για την επίλυση των προβλημάτων του ακριτικού νησιού. Της είπα λοιπόν ότι δεν αρκεί, κατά τη γνώμη μου, να είναι κάποιος καλός άνθρωπος, να είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, να αγαπάει την Κάσο και να έχει καλές προθέσεις για να γίνει Δήμαρχος και πως είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από αυτούς ακριβώς οι οποίοι είχαν τις καλύτερες προθέσεις.
Η κυρία Τσανάκη συμφώνησε, λέγοντας όμως ότι η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της αποδεικνύει ότι αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει Δήμαρχος στην Κάσο, αναφερόμενη για μια ακόμη φορά στην επιτυχημένη της ιστορική διαδρομή σαν πολιτικό πρόσωπο, συμπληρώνοντας πως, εξ αιτίας αυτής της επιτυχημένης διαδρομής, έχει τον σεβασμό ακόμη και των πολιτικών της αντιπάλων.
Η δεύτερη ερώτησή μου ήταν η εξής :
Σας άκουσα να προτείνετε και να ζητάτε επιμόνως την κατάρτιση ενός και μόνο, ενωτικού όπως λέτε, ψηφοδελτίου. Πιστεύετε με άλλα λόγια ότι ένας δήμαρχος, χωρίς την ύπαρξη αντιπολιτευτικού λόγου, θα βοηθήσει την Κάσο να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα; Και πόσο συνάδει, αλήθεια, με τις αρχές της Δημοκρατίας μια τέτοια πρόταση;
Η κυρία Τσανάκη απάντησε πως εξαρτάται ποιος είναι ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας : "Εάν ο Δήμαρχος δεν έχει κανένα συμφέρον και διαθέτει περισσότερη εμπειρία, προσόντα και προϋποθέσεις από αυτά που διαθέτει η μειοψηφία, τότε μπορεί... (να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο)".
Με προκάλεσε η ατάκα της αυτή και, καθώς ήμουν προετοιμασμένος, ανέφερα κάποιο δημοσίευμα που βρήκα σερφάροντας στο διαδίκτυο το οποίο καυτηρίαζε τη στάση της κατά την διάρκεια μιας Γενικής Συνέλευσης του Πειραϊκού Συνδέσμου, τον Μάρτιο του 2013, κατά την οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυρία Τσανάκη επιχείρησε, χωρίς να υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία, να περάσει μια απόφαση η οποία θα κάλυπτε την μαύρη τρύπα του ενός εκατομμυρίου ευρώ που υπήρχε στο ταμείο του Συνδέσμου και να τροποποιήσει το Καταστατικό. Να τι αναφερόταν στο δημοσίευμα :
"Το ελλιπές σε σύνθεση Διοικητικό Συμβούλιο του Πειραϊκού Συνδέσμου υπό την Προεδρεία της τέως Νομάρχου Πειραιά Μαίρης Σορώτου – Τσανάκη, προσπάθησε με δυο διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις την ίδια ημέρα (13-3-2013) να αποσπάσει την έγκριση δυο σοβαρών θεμάτων για να καλύψει την μαύρη τρύπα του ενός εκατομμύριου ευρώ που υπάρχει στο Ταμείο του Συνδέσμου με την πώληση ακινήτου, να τροποποίηση το Καταστατικό, και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει η νόμιμη απαρτία για να ληφθούν οι σοβαρές αυτές αποφάσεις. Έτσι, μετά την αποστολή της Εξωδίκου προσκλήσεως στην οποία περιγράφονται οι παράνομες και αντικαταστατικές ενέργειες της προέδρου από δεκάδες μέλη του Συνδέσμου, παρευρέθηκαν στην έναρξη της Συνέλευσης μόνο 31 μέλη και κάτω από την πίεση των περισσοτέρων παρισταμένων δεν πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση. Αξιοσημείωτο είναι ότι και το μέλος του Πειραϊκού Συνδέσμου, τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθηγητής κος Βασίλης Βενέτης, στην ομιλία του ανέφερε ότι δεν έχουν τηρηθεί το καταστατικό και ο νόμος και πρέπει να υπάρξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου για να ληφθούν αποφάσεις που έχουν σχέσει με την ύπαρξη του ιστορικού Πειραϊκού".
Η κυρία Τσανάκη προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που ισχυρίστηκε ότι προσπάθησα να δημιουργήσω, λέγοντας ότι αυτοί που της κάνουν αντιπολίτευση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο είναι μια ελάχιστη μειοψηφία 6-7 ατόμων τα οποία, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και εκμεταλλευόμενα ένα απηρχαιωμένο καταστατικό φρενάρουν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Εναντίον των ατόμων αυτών πρόκειται να κατατεθεί σύντομα μήνυση, συμπλήρωσε η κυρία Τσανάκη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Πειραϊκού.
Άλλο άρθρο που αναφέρεται στην διαχείριση του Πειραϊκού Συνδέσμου, πρόεδρος του οποίου είναι η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη:
http://koinoniki.gr/2014/01/apokaliptiko-reportaz-tis-k-gia-ton-piraiko-sindesmo-paremvasi-rakintzi/
Στην επόμενη ερώτησή μου παραδόξως άναψαν επικίνδυνα τα αίματα και λίγο έλειψε να τιναχτεί η προεκλογική συγκέντρωση στον αέρα! Η ερώτηση που τάραξε τα νερά ήταν :
Σε μια πρόσφατη προεκλογική σας ομιλία στην Κάσο είπατε ότι αν εκλεγείτε δήμαρχος θα μείνετε στο νησί για να το υπηρετήσετε από την θέση αυτή. Δεν μπορώ, προσωπικώς, να πιστέψω κάτι άλλο. Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν εκλέγεστε δήμαρχος κυρία Τσανάκη. Σκοπεύετε να παραμείνετε στην Κάσο προκειμένου να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας σαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης ή μήπως θα ακολουθήσετε το παράδειγμα του κ. Ηλία Γαλανάκη;
Ξαφνικά ο σύζυγος της κυρίας Τσανάκη άρχισε να φωνάζει ότι αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί και ότι είναι προβοκάτσια! Ομοίως η κυρία Τσανάκη αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι εκείνη πάει στον πόλεμο μόνο για τη νίκη! Παρά τις επίμονες προσπάθειές μου να αποσπάσω κάποια απάντηση, λέγοντας πως κατεβαίνει σε ένα προεκλογικό αγώνα το αποτέλεσμα του οποίου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, η κυρία Τσανάκη απέφυγε και πάλι να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας πως πάει στον πόλεμο για να νικήσει.
Δεν θα ευχηθώ στην κυρία Τσανάκη να αποτύχει. Αναρωτιέμαι όμως, εάν ηττηθεί, εάν οι Κασιώτες δεν την εκλέξουν Δήμαρχο του νησιού, θα παραμείνει στην Κάσο να εκτελέσει, ως οφείλει, τα καθήκοντά της σαν επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηλία Γαλανάκη;
Στην προσπάθειά μου να θέσω άλλη μία ερώτηση, κάποιοι από την γαλαρία άρχισαν να διαμαρτύρονται σε έντονο ύφος. Προφανώς οι ερωτήσεις μου δεν εξυπηρετούσαν την προεκλογική ομιλία, δεδομένου ότι δεν χάϊδευαν τα αυτιά της υποψηφίας Δημάρχου. Τι να κάνουμε όμως; Οι υποψήφιοι πρέπει να δέχονται και ερωτήσεις, στις οποίες έχουν την υποχρέωση να απαντούν, και όχι μόνο να απολαμβάνουν τους λιβανωτούς των οπαδών τους. Κατάφερα τελικώς με τα πολλά να θέσω και αυτή την ερώτησή μου :
Είπατε επίσης, στην προεκλογική σας ομιλία στην Κάσο, ότι έρχεστε να ενώσετε τους Κασιώτες και όχι να κάνετε τον εισαγγελέα. Τι εννοείτε; Αν δηλαδή ένας νέος δήμαρχος, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα του τι ακριβώς παραλαμβάνει, ζητήσει οικονομικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου για τα προηγούμενα χρόνια, αυτό σημαίνει απαραιτήτως ότι θέλει να κάνει τον εισαγγελέα ή ότι θέλει να διχάσει τους Κασιώτες; Πώς βλέπετε τελικώς την ένωση των Κασιωτών; Κάνοντας, ενδεχομένως, στραβά μάτια σε πιθανές παράνομες ενέργειες των προκατόχων σας; Γνωρίζετε, υποθέτω, ότι αυτός ο οποίος συγκαλύπτει ή εν γνώσει του αποσιωπά τυχόν παράνομες ενέργειες είναι σαν να τις έχει διαπράξει ο ίδιος.
Η κυρία Τσανάκη απάντησε ότι εάν υπάρχει ένα ολοφάνερο σκάνδαλο φυσικά και θα το στείλει στον εισαγγελέα. Αυτό όμως που πρωτίστως θέλει η ίδια για το νησί είναι να παραμείνει ενωμένο και ενωμένο να προχωρήσει προς την ανάπτυξη και προς το μέλλον. "Βλέπω ότι δεν σας ικανοποίησε η απάντησή μου, τι να κάνουμε", είπε στο τέλος γελώντας η κυρία Τσανάκη.
Στη συνέχεια κάποιοι από τους παρευρισκόμενους παρατήρησαν ότι δεν αναφέρθηκαν από τον κατάλογο των υποψηφίων του συνδυασμού ο γιατρός Νίκος Συμσερίδης και η Λαμπρινή Περσελή και η κυρία Τσανάκη συμφώνησε συμπληρώνοντας πως το ψηφοδέλτιο έχει ήδη κλείσει αλλά η ίδια επίτηδες δεν αναφέρει όλα τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων "αφήνοντας κάποια περιθώρια μήπως την τελευταία στιγμή υπάρξει περίπτωση να δώσουμε τα χέρια για την δημιουργία ενός κοινού συνδυασμού", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πολύ εύστοχη ήταν η παρατήρηση της κυρίας Μίρκας Αράπη η οποία είπε ότι αυτό που λείπει από την Κάσο είναι ένας Δήμαρχος ο οποίος θα μπορέσει να εμπνεύσει τον κόσμο δίνοντας ο ίδιος το καλό παράδειγμα στους νέους και πρωτοστατώντας σε διάφορες δραστηριότητες.
Ο Ντίνος Φουντής αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ναρκωτικών, που έχει πάρει όπως είπε ανησυχητικές διαστάσεις στο νησί, ενώ υπενθύμισε στην κυρία Τσανάκη την εκδήλωση του καλοκαιριού όταν Κασιώτες που ζούσαν στο Port Said της Αιγύπτου θα έρθουν από όλα τα μέρη του κόσμου και θα συναντηθούν στην Κάσο.
Ο γιατρός κ. Γιάννης Αράπης πήρε τον λόγο και επί 15 λεπτά, χωρίς κανείς από το ακροατήριο να διαμαρτυρηθεί (προφανώς επειδή δεν είναι "ξενικός"), έκανε τοποθετήσεις επάνω στα προβλήματα της Κάσου, εκθειάζοντας συγχρόνως τα προσόντα της κυρίας Τσανάκη, με την σκυτάλη να παίρνει στο τέλος ο καθηγητής κ. Μανώλης Περσελής ο οποίος έπλεξε κι' αυτός με την σειρά του το εγκώμιο της υποψηφίας Δημάρχου και μολονότι, όπως είπε, δεν ψηφίζει ο ίδιος στην Κάσο, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και να ψηφίσουν όλοι την κυρία Τσανάκη.
Η κυρία Πόπη Κανέλλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα του λεωφορείου και της καθαριότητας, ενώ απευθυνόμενη προς εμένα, είπε :
"Πρέπει να πας στο λατομείο, στη χωματερή και σε όλα τα άλλα κατεστραμμένα μέρη και να τα φωτογραφίσεις".
Προφανώς δεν έχει διαβάσει η κ. Κανέλλου το σχετικό άρθρο που ανάρτησα στο "Rib and Sea" την 10η Οκτωβρίου του 2013 με τίτλο "και οι όμορφες έχουν προβλήματα", γιατί αν το είχε διαβάσει δεν θα έκανε αυτή την παρατήρηση : http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/1286-kai-oi-omorfes-exoun-provlimata
Σε κάποια αποστροφή της ομιλίας της η κυρία Τσανάκη αναφέρθηκε στην καθίζηση που έχει υποστεί ένα τμήμα του προβλήτα στο λιμάνι της Κάσου. Επειδή δεν ήθελα εκείνη τη στιγμή, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες έντασης που επικρατούσαν, να διαφημιστώ, θα της πω με την ευκαιρία αυτού του άρθρου μου να ρίξει μια ματιά σ' αυτές τις αναρτήσεις και να γνωρίζει ότι μπορούν να αναλάβουν δράση, επ' ωφελεία της Κάσου, ακόμη και άτομα που δεν αποβλέπουν σε θώκους, αξιώματα, τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα :
Είναι αλήθεια ότι ήθελα να θέσω άλλη μία ερώτηση στην κυρία Τσανάκη, αλλά το εχθρικό κλίμα που δημιούργησαν κάποιοι από την γαλαρία, δεν μου το επέτρεψε. Δεν ήθελα άλλωστε να γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα και η αιτία να κατηγορηθώ ότι έβαλα δυναμίτη στην προεκλογική ομιλία της. Θα θέσω όμως την ερώτηση αυτή εδώ γιατί αυτό μου επιβάλλει το δημοσιογραφικό μου βίτσιο και το πραγματικά αφιλοκερδές ενδιαφέρον μου για την Κάσο, αφού ούτε σαν υποψήφιος Δήμαρχος κατεβαίνω, ούτε επαγγελματικές δραστηριότητες ασκώ στο νησί. Θέλω να πιστεύω ότι η κυρία Τσανάκη θα απαντήσει σ' αυτό το ερώτημά μου, καταθέτοντας στοιχεία και απορρίπτοντας τις εις βάρος της κατηγορίες :
Ερώτηση : Φημολογείται ότι έχετε αποδεχθεί την κληρονομιά ενός οικοπέδου 600 περίπου μ2 στην περιοχή Βλυχά, το οποίο συνορεύει προς βορράν με τη θάλασσα και προς νότον με δημοτική οδό. Το σημείο εκείνο όμως είναι εδώ και τρεις αιώνες γνωστό πως ήταν καρνάγιο, δημόσια γη δηλαδή, όπου οι Κασιώτες τον 18ο και τον 19ο αιώνα έκτιζαν τα καράβια τους, ενώ ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Σημειωτέον ότι υπάρχει συμβόλαιο με αριθμό 3751/1999 κατατεθιμένο στο Υποθηκοφυλακείο Καρπάθου το οποίο αναφέρεται στο οικόπεδο αυτό το οποίο κληρονομήσατε. Γνωρίζω επίσης ότι έχει κατατεθεί εις βάρος σας και σχετική καταγγελία στον εισαγγελέα της Ρόδου. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό, εκ πρώτης όψεως, δεν επηρεάζει άμεσα την προσπάθειά σας να γίνετε Δήμαρχος στην Κάσο. Όμως δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το γεγονός πως θέλετε να γίνετε Δήμαρχος του νησιού τη στιγμή κατά την οποία - εφ' όσον αποδειχθεί - έχετε καταπατήσει δημόσια γη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε κάποιο σημείο της ομιλίας της η κυρία Τσανάκη προέτρεψε τους Κασιώτες να ψηφίσουν με γνώμονα ποιος από τους υποψηφίους κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον, υπονοώντας προφανώς τον εαυτό της, και ποιος μπορεί να έχει κάποια διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα με τον Δήμο, υπονοώντας προφανώς τον Κώστα Περσελή, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, λέω εγώ. Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Περσελής, με την ιδιότητά του σαν πολιτικός μηχανικός και ένας εκ των ιδιοκτητών ομώνυμης τεχνικής εταιρείας, έχει αναλάβει την εκτέλεση κάποιων έργων του Δήμου (σφαγείο, ιατρείο, σχολείο κ.λπ.) και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο εκλογικός νόμος πιθανώς να έχει κώλυμα και να υπάρχει ασυμβίβαστο για την κάθοδό του σαν υποψήφιος Δήμαρχος Κάσου.
Δείτε όμως εδώ και ακούστε ολόκληρη την προεκλογική ομιλία της κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη για να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη.