Μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ του Ιωσήφ Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Αθ. Χριστόπουλου.
Μετά από πολλές καθυστερήσεις, ματαιώσεις και αναβολές, κατάφερα τελικώς να συναντήσω προχθές τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο και να έχω μια ανοικτή συζήτηση μαζί του πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και στις ράμπες καθέλκυσης σκαφών, την διαχείριση των λιμένων και μαρινών εκ μέρους των Λιμενικών Ταμείων, την φημολογούμενη πρόταση των τροϊκανών για την μείωση των επιδοτήσεων των δρομολογίων των πλοίων στις προβληματικές γραμμές του Αιγαίου και την συνεχή εισροή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Η συζήτηση ήταν ανοικτή και, πιστεύω, ειλικρινής εκ μέρους του κ. Χριστόπουλου, ο οποίος δεν απέφυγε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη και όταν χρειάστηκε να αναλάβει την ευθύνη για λάθη που έγιναν εκ μέρους των Αρχών στο παρελθόν. Όταν μάλιστα η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τον Λιμενικό Σταθμό Κάσου και για ποιο λόγο συνεχίζει η καταβολή ενοικίου για την εγκατάσταση των γραφείων του σε ένα από τα δρομάκια του οικισμού, ενώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον χώρο που αφιλοκερδώς προσφέρει ο Δήμος Κάσου επάνω στον προβλήτα, ώστε ο έλεγχος του λιμανιού και των σκαφών που καταπλέουν να είναι καλύτερος, ο κ. Χριστόπουλος είπε επί λέξει τα εξής :
"Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγγελία για την καταβολή ενοικίου, ενώ υπάρχει διαθέσιμο οίκημα που προσφέρει αφιλοκερδώς στον Λιμενικό Σταθμό Κάσου ο Δήμος, είναι ύποπτο. Αν ο Δήμος ήταν σωστός θα έπρεπε να πάρει μια απόφαση το δημοτικό συμβούλιο και να την στείλει στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και να πει : Κύριε Αρχηγέ, παραχωρούμε με χαρά και ευγνωμοσύνη το οίκημα του Δήμου έτσι ώστε να γλυτώνετε τα χρήματα του ενοικίου που καταβάλλονται στον οιοδήποτε ιδιώτη ιδιοκτήτη. Αν ο Δήμος το κάνει αυτό κι' εμείς δεν αντιδράσουμε, ας μας βγάλει ο Δήμος όλους στη σέντρα!".
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, όταν αναφέρθηκα στα προβλήματα και τις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι της Κάσου και στην απάντηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίου Δωδεκανήσου σε σχετική καταγγελτική επιστολή μου, ο κ. Χριστόπουλος είπε :
"Έχει σταλεί στις αρχές του έτους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επιστολή προς όλα ανεξαιρέτως τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας και τους ζητήσαμε στα πλαίσια των περιορισμένων πόρων που διαθέτει το Υπουργείο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να μας στείλουν όποιο αίτημα έχουν για την επισκευή, συντήρηση ή κατασκευή διαφόρων έργων στα λιμάνια".
Και συνέχισε :
"Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι βέβαια ο Δήμος, κατά κύριο λόγο, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτοί ορίζουν την διοίκηση των Λιμενικών Ταμείων. Ήθελαν οι Δήμοι Λιμενικά Ταμεία; Ας τα λουστούν τώρα!".
Στην ερώτησή μου για την φημολογούμενη απαίτηση των τροϊκανών να μειωθούν οι επιδοτήσεις των δρομολογίων των πλοίων και πώς σκέπτεται να αντιδράσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο κ. Χριστόπουλος απάντησε :
"Δεν ετέθη θέμα μείωσης των επιδοτήσεων αλλά θέμα καλύτερης διαχείρισης των ποσών που διατίθενται για την εκτέλεση των δρομολογίων σε νησιά των οποίων η κίνηση των επιβατών είναι μικρή".
Όταν σχολίασα πως οι κάτοικοι των μικρών νησιών δεν είναι δυνατόν να υπολογίζονται σαν αριθμοί, με παρέπεμψε στον έτερο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θανάση Μπούσιο ο οποίος, όπως είπε, είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει. Στον κ. Μπούσιο με παρέπεμψε επίσης ο κ. Χριστόπουλος και για τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης.
Ακούστε όμως ολόκληρη την συζήτησή μου με τον κ. Χριστόπουλο. Παρουσιάζει, νομίζω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.