Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φτου κι' απ' την αρχή. Τι θα ψηφίσουμε ωρέ Ιωσήφ;

Γράφει, υποφέροντας από κοιλιακές διαταραχές, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Παπαμικρόπουλε ζεις, εσύ μας οδηγείς...Πέρασε ένας φίλος απ' το σπίτι προχθές και πάνω στην κουβέντα περί ανέμων και υδάτων, κάποια στιγμή με ρώτησε :

Για να 'χουμε καλό ερώτημα, τι θα ψηφίσεις ρε συ;

Είναι δηλαδή καλό το ερώτημα αυτό τώρα που με πονεί και η κοιλιά μου;

Δεν ξέρω αν εσύ το βρίσκεις κακό, οι εκλογές όμως αχνοφαίνονται στον θολό ορίζοντα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Έτσι ε; Έρχονται εκλογές. Ε και; Τι σημασία έχει τι θα ψηφίσω εγώ ρε;

Τι θέλεις να πεις; Το ίδιο είναι αν ψηφίσεις Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσίπρα, Παπανδρέου, Θοδωράκη ή Μιχαλολιάκο;

Ίδιο και απαράλλαχτο!

Για κάνε το λιανά.

Αμέσως. Κατ' αρχάς να σου πω ότι παρέλειψες να αναφέρεις τον Κουβέλη, τον Κουτσούμπα, τον Καρατζαφέρη και άλλους 178 αρχηγούς και αρχηγίσκους που θα πλημμυρίσουν με τα ψηφοδέλτιά τους τα τραπέζια των εκλογικών κέντρων. Παρέλειψες επίσης να αναφέρεις ότι είναι κρίμα να σπαταληθούν και πάλι τόσα χρήματα για την παραγωγή σκληρού κωλόχαρτου. Ας τα κάνουν τουλάχιστον από μαλακό χαρτί υγείας τα ψηφοδέλτια να πιάσουν και τόπο.

Κοροϊδεύεις έτσι;

Καθόλου, σε διαβεβαιώ. Και εξηγούμαι. Οι εκλογές, κατ' εμέ, είναι άχρηστες! Όσο δεν αποφασίζει ο Λαός για την τύχη του, όσο δηλαδή δεν υπάρχει ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΑ, όλο αυτό το θέατρο των εκλογών δεν θα οδηγεί πουθενά. Άσε που θα χαθούν και πάλι χρήματα, θα χαθούν εργατοώρες, θα μεγαλώσει η ρύπανση και η ηχορύπανση στους δρόμους και στις γειτονιές, θα υποτιμηθεί η νοημοσύνη μας από αυτά που θα ακούσουμε και θα δούμε, θα αυξηθούν τα πάθη και αυτά που μας χωρίζουν, ενώ το αποτέλεσμα, όποιος κι' αν εκλεγεί, θα είναι το ίδιο. Αυτοί στην εξουσία, ο λαουτζίκος στη γωνία, αλλά χαρούμενος που συμμετείχε με την ψήφο του στη "γιορτή της Δημοκρατίας"! Φαντάσου δε ότι δεν θα ψηφίσουν πάλι όλοι. Όσο να 'ναι θα υπάρξει πάλι μια αποχή της τάξης του 30% τουλάχιστον. Αυτά που λέγαμε και παλαιότερα δηλαδή. Το 70% του εκλογικού σώματος εκλέγει πρώτο κόμμα με ποσοστό 27% - κάτι λιγότερο από 19% δηλαδή του εκλογικού σώματος - και αυτό το ποσοστό με ένα δωράκι 50 εδρών και κάποια αιμομιξία προς τα δεξιά ή τα αριστερά, θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα αποτελειώσει την ισοπέδωση που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι.

Έλα τώρα, μη μου πεις ότι δεν θα υπάρξει διαφορά για τον Λαό αν εκλεγεί ο Τσίπρας αντί του Σαμαρά.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζω και θα το τεκμηριώσω. Άκου λοιπόν : Μιλούν, αν πρόσεξες, όλοι για Δημοκρατία. Μηδενός εξαιρουμένου! Ποια Δημοκρατία, όμως, δεν λένε. Γιατί Δημοκρατία υπήρξε μία και μόνη φορά. Γύρω στο 462 π.Χ., στην Αθήνα, όταν ο Εφιάλτης παραμέρισε την εξουσία των πλουσίων και θέσπισε κανόνες που έφεραν τον Λαό σε θέση να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του. Για μερικές δεκαετίες δηλαδή μόνο ίσχυσε αυτό, γιατί μετά επανήλθε η προηγούμενη κατάσταση της "Δημοκρατίας" των ολίγων. Αυτόν τον Εφιάλτη, όμως, τον έφαγε η μαρμάγκα της Ιστορίας και ουδείς τον μνηνονεύει, ενώ τον άλλον, στις Θερμοπύλες, τον ξέρουν ακόμη και οι πέτρες. Τυχαίο είναι νομίζεις αυτό;

Τι σχέση έχουν τώρα όλα αυτά μ' αυτό που σε ρώτησα;

Δεν έχουν σχέση; Έτσι νομίζεις; Ρε συ, θα βγάλει η κάλπη - η εβραϊκή Singular Logic δηλαδή - ένα αποτέλεσμα, με τον Τσίπρα, ας πούμε, πρώτο με διαφορά 2% από τον δεύτερο. Αν ο δεύτερος θα είναι ο Σαμαράς ή ο Μιχαλολιάκος δεν έχει σημασία...

Νομίζω πως το χόντρυνες. Ο Μιχαλολιάκος στη φυλακή και δεύτερος;

Γιατί; Σου φαίνεται απίθανο να βγει δεύτερος ο Μιχαλολιάκος έτσι; Εντάξει, μπορεί να μην τα καταφέρει, όντας στη φυλακή, αφού δεν θα μπορέσει να έχει αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα και οι όποιοι τυχόν ψήφοι του θα μοιραστούν στους υπολοίπους "μονομάχους" της κορυφής. Γνωστά πράγματα αυτά. Άσε με όμως να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Θα βγει λοιπόν ο Τσίπρας πρώτος με διαφορά 2%. Παρ' όλο που θα πριμοδοτηθεί με bonus 50 εδρών, θα καταλάβει μετά βίας 130, άντε 135 έδρες στο Κυνοβούλιο. Με ποιον θα συνεργαστεί προκειμένου να κυβερνήσει; Με τον Σαμαρά ή με τον Μιχαλολιάκο; Και με τι ανταλλάγματα; Το παχύδερμο σκοπίμως δεν το αναφέρω, όπως βλέπεις, γιατί θα πάει μάλλον στα αζήτητα του 2,5%. Τον Κουβέλη - που τον βλέπω κι' αυτόν στα αζήτητα - φρόντισε ο Αλέξης να τον ξαποστείλει εγκαίρως για να μην τον πάρουν τα σκάγια. Επειδή μάλιστα πιστεύω ότι ένα κομμάτι του Λαού κοιμάται ακόμη και ονειρεύεται, είναι πολύ πιθανό τη διαφορά να καλύψει ο Τζέφρυ, που επανήλθε ο θρασύτατος στην πολιτική σκηνή δημιουργώντας άλλο ένα απόκομμα. Τι περιμένεις λοιπόν να αλλάξει; Αν τώρα λογαριάσεις ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Σύριζα είναι Πασοκογενές, φθάνεις στο συμπέρασμα ότι το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι στην εξουσία, και φτου κι' απ' την αρχή.

Κι' αν δεν βγει αυτό το σενάριο;

Όποιο και αν είναι το σενάριο, φίλε μου, το αποτέλεσμα για τους ψηφοφόρους θα είναι το ίδιο, στο είπα! Οι γραμμές έχουν δοθεί απ' έξω και το κόλπο είναι καλά στημένο και δεμένο, γι' αυτούς που λιγουρεύονται να αποκτήσουν αυτό εδώ το προνομιούχο οικόπεδο σε τιμή ξεφτίλας, εδώ και δεκαετίες. Άσε τι λένε τώρα ο Τσίπρας και οι συνιστώσες του. Άσε τι υπόσχεται πάλι στο παρά πέντε ο Σαμαράς. Ούτως ή άλλως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις. Τις τήρησε; Όχι βέβαια!

Με βραχυκύκλωσες πάλι! Εγώ φταίω που σε ρωτάω κάθε φορά τι θα ψηφίσεις...

Φίλε, μεταξύ μας, αν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας Παπαμικρόπουλος, αυτόν θα ψήφιζα! Θα ήμουν όμως πολύ  προσεκτικός μήπως κάνει πάλι κάποιο λάθος και δεν ανάψουν τα φυτίλια...