Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πού επιτρέπεται επιτέλους να σταθμεύουν τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

camperΟι πληροφορίες που έφταναν τελευταία στ' αυτιά μου από νησιά όπως η Μύκονος, η Μήλος και η Κύθνος, μιλούσαν για αυθαίρετες απαγορεύσεις αποβίβασης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων και απηνή διωγμό τους από τα λιμενικά όργανα με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα camping στα νησιά αυτά!

Επειδή το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινούμενων έχει λυθεί από τότε που τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού υιοθέτησαν τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/46, αποφάσισα να βάλω τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων και να επιλέξω τη Μήλο σαν τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό μας. Δεν κρύβω ότι είμαι προκατειλημμένος εναντίον των λιμενικών με τους οποίους στο παρελθόν είχα αρκετά προβλήματα και διενέξεις. Θυμίζω την πρόσφατη απειλή ενός λιμενικού στους Φούρνους ότι θα με οδηγούσε στο αυτόφωρο εάν με έπιανε να πετώ το drone πάνω απ' τον οικισμό και το λιμάνι του νησιού!

Επιβιβαστήκαμε λοιπόν στο "Διονύσιος Σολωμός" της ΖΑΝΤΕ FERRIES και 8 ώρες αργότερα αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι του Αδάμαντα της Μήλου, αφού προηγουμένως το πλοίο προσέγγισε στην Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο και την Κίμωλο. Είχα ετοιμάσει εν τω μεταξύ τα "όπλα" μου και ήμουν πανέτοιμος για τη μάχη με τους λιμενικούς.

Την ώρα που βγαίναμε απ' το πλοίο, τσουλώντας επάνω στον καταπέλτη του, νά' σου μπροστά μας ο λιμενικός. Αντί όμως να μας σταματήσει και να μας διώξει απ' το νησί, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, αυτός μας υπέδειξε τον δρόμο εξόδου απ' το λιμάνι κουνώντας τα χέρια του δίκην τροχονόμου!

parking.campersparking.campers2Τι είχε γίνει; Κατά την συνήθη τακτική κάποιων νεοελλήνων να μεταφράζουν και να μεταφέρουν τα γεγονότα, όχι όπως έγιναν αλλά όπως αυτοί τα κατάλαβαν και τα επεξεργάστηκαν μέσα στο μυαλό τους, η απαγόρευση δεν αφορά τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, αλλά τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα! Κάτι βεβαίως που είναι γνωστό καθώς, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, τα τροχόσπιτα απαγορεύεται να σταθμεύουν σε παραλίες, δάση, αρχαιολογικούς και εν γένει δημόσιους χώρους.

Τα αυτοκινούμενα δεν θεωρούνται τροχόσπιτα. Είναι χαρακτηρισμένα σαν Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και οι ιδιοκτήτες τους καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τον κυβισμό τους, ασφαλίζονται κανονικά όπως όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και ελέγχονται κανονικά σε ΚΤΕΟ. Συνεπώς, αφού καλύπτουν αυτές τις υποχρεώσεις, οι ιδιοκτήτες του απολαμβάνουν αυτοδικαίως των ίδιων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων.