Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μπόμπολας, λοιποί απατεώνες εργολάβοι και πολιτικοί εναντίον αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

attikiodosΠότε μπορούμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός ή μια επιχείρηση είναι απατεώνας και κλέβει ασυστόλως χωρίς να κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συκοφαντική δυσφήμιση; Μετά βεβαιότητος μπορούμε να προβούμε ασφαλώς σε τέτοιους χαρακτηρισμούς όταν μιλάμε για εργολάβους που ανέλαβαν εν μια νυκτί την εκμετάλλευση των εθνικών δρόμων της χώρας με χαριστική σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε ο επίορκος υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γιώργος Σουφλιάς και ενέκριναν οι υπόλοιποι επίορκοι βολευτές της παρέας του. Άντε τώρα να πεις ότι την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας δεν την έκανε αφιλοκερδώς ο Υπουργός χωρίς να κινδυνεύσεις να σε σύρει στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση. Γι' αυτές τις εξυπηρετήσεις άλλωστε δεν εκδίδονται τιμολόγια παροχής υπηρεσιών!

Χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια αποκλειστικώς τους παραδρόμους έχω αποτοξινωθεί από τη θέα του Μπομπολιστάν και έχω ηρεμήσει από το ξεβράκωμα που υφίστανται οι κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων μπροστά στους σταθμούς των διοδίων. Εξαίρεση κάνω συνήθως στην Αττική Οδό επειδή το αίτημά μου για ένταξη των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στην κατηγορία 4 των Ι.Χ. αυτοκινήτων έγινε δεκτό και δεν τιμωρούνται πλέον με υπέρογκο τέλος διέλευσης επειδή έχουν ύψος πάνω από 2,2 μέτρα!

H μετάταξη των αυτοκινήτων αυτών από την κατηγορία των φορτηγών (6.50 ευρώ) στην κατηγορία των κοινών ι.χ. αυτοκινήτων (2.70 ευρώ), επετεύχθη χάρις σε έγγραφο αίτημά μου, τον Φεβρουάριο του 2006, προς την "Αττικές Διαδρομές Α.Ε.", το οποίο απαντήθηκε με την από 17 Μαρτίου 2006 και αρ. πρωτοκ. ΑΔ/ΒΧ/βτ/Φ27/Χ4158 επιστολή της εταιρείας αυτής (υπεύθυνη κυρία Βασιλεία Τομπολίδου), η οποία έκρινε σαν βάσιμο και δικαιολογημένο το αίτημά μου, εντάσσοντας έκτοτε όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ανεξαρτήτως ύψους, στην κατηγορία 4 των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

bobolas2Ανάλογες επιστολές έστειλα στους απατεώνες εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις υπόλοιπες εθνικές οδούς. Σε άλλες δεν πήρα ποτέ απάντηση και σε άλλες πήρα την απάντηση ότι το αίτημά μου δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί δεν το προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης! Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες δηλαδή, αφού ουδείς μπορεί να επιβεβαίωσει το αληθές αυτού του ισχυρισμού. Προσωπικώς θεωρώ απίθανο, αν όχι αδύνατο, να υπάρχει πρόβλεψη για χρέωση των Ι.Χ. αυτοκινήτων ανάλογα με το ύψος τους, στην εντελώς παράνομη σύμβαση παραχώρησης των εθνικών οδών της χώρας σε εργολάβους. Πουθενά στον κόσμο δεν ισχύει άλλωστε αυτό! Άλλη μια παγκόσμια ελληνική καινοτομία που, εκτός των άλλων, εκθέτει τη χώρα μας στα μάτια των ξένων που την επισκέπτονται.

Πρέπει πάντως στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η "Εγνατία Οδός" αποτελεί εξαίρεση, αφού θέτει το όριο των 2,70 μέτρων σαν το μέγιστο που πρέπει να έχει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο για να μην υπερτιμολογείται λόγω ύψους. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αν και, μεταξύ μας, αυτή τη χρέωση με βάση το ύψος του Ι.Χ. αυτοκινήτου δεν μπορώ να την καταλάβω.

Προσφάτως κατέβηκα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα μέσω της "εθνικής" οδού του Μπόμπολα και των άλλων λαμόγιων που εκμεταλλεύονται ΕΘΝΙΚΟΥΣ δρόμους οι οποίοι έχουν χιλιοπληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους. Αναγκάστηκα να το κάνω γιατί ήθελα να τσεκάρω την κατανάλωση του αυτοκινούμενου σε αυτοκινητόδρομο μετά την πρόσθεση παστίλιας EFT στο ρεζερβουάρ του.

Δεν άργησα λοιπόν να εκνευριστώ και να μοιράζω "ευχές" για... ολιγοημέρευση του Μπόμπολα ακούγοντας το κόστος που κλήθηκα να καταβάλλω στους δέκα (!!!) συνολικώς σταθμούς των διοδίων από τα Μάλγαρα μέχρι τις Αφίδνες. Κάθε 30 χιλιόμετρα και ένας σταθμός διοδίων, κάθε σταθμός και κλάμα! Ο κάτοχος του αυτοκινούμενου καλείται να καταβάλλει από 4,5 μέχρι 10 ευρώ (!!!) απλώς και μόνο επειδή το Ι.Χ. αυτοκίνητό του έχει ύψος πάνω από 2,2 μέτρα!

Σημειωτέον ότι ουδεμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζει αυτή την απαράδεκτη, αδικαιολόγητη, αισχρή εν πολλοίς τιμολογιακή πολιτική στα τέλη διοδίων, που μοιάζει περισσότερο με τιμωρία για τους κατόχους των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Και εκεί που η Ελλάδα ήταν μια από τις πιο οικονομικές χώρες στον τομέα των διοδίων, κατάντησε να είναι σήμερα η πιο ακριβή! Ακόμη και στην Ιταλία τα διόδια είναι πλέον πιο χαμηλά!

Δείτε λοιπόν τα ποσά που πληρώσαμε στους δέκα συνολικώς σταθμούς των διοδίων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις Αφίδνες. Εξαιρώ τους δύο σταθμούς της Θεσσαλονίκης και των Μαλγάρων οι οποίοι είναι (ακόμη) κρατικοί και γι' αυτό, προφανώς το κόστος διέλευσης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είναι (ακόμη) χαμηλό (0,50 και 1,20 αντιστοίχως).

Σταθμός διοδίων Κλειδί : 5,50 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Λεπτοκαρυάς : 8,00 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Μακρυχωρίου : 6,40 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Μοσχοχωρίου : 10,00 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Πελασγίας : 8,70 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Μαυρομαντήλας : 4,80 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Αγ. Τριάδας : 4,45 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Τραγάνας : 9,70 ευρώ.
Σταθμός Θηβών : 9,70 ευρώ.
Σταθμός διοδίων Αφιδνών : 8,30 ευρώ.

Σύνολο (μαζί με τα διόδια Θεσσαλονίκης και Μαλγάρων) : 77,25 ευρώ επειδή το όχημα έχει ύψος μεγαλύτερο από 2,2 μέτρα!!!

Σημειώστε ότι για τη διαδρομή αυτή καταναλώσαμε 48 λίτρα πετρέλαιο. Ήτοι 65 περ. ευρώ!!! Δηλαδή 12 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώσαμε για διόδια!!!

Νομίζω πάντως (παρ' όλο που ελάχιστα πιστεύω πια στην αποτελεσματικότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης) ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το δει κάποιος εισαγγελέας. Ίσως είναι καιρός να ταρακουνήσω εγώ κάποιον από αυτούς...