Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ερωτήματα αναγνώστη για σωστή προπέλλα.

Ιωσήφ, τα φώτα σου.

1. Ιστορία.

Έχω αυτό το βαρκάκι: http://www.olympic-boats.com/490fx_gr.htm παντρεμένο με μια honda 50άρα (του 2009). Το καλοκαίρι "ανέβηκα" σε σκέπασμα διχτύων που κολυμπούσε 5 εκ. κάτω από την επιφάνεια, χωρίς (φαινομενικά) συνέπειες.

Τώρα όμως που το πήγα για το ετήσιο service, ο μηχανικός μου είπε ότι η προπέλλα είναι έτοιμη να πατινάρει και, όπως καταλαβαίνεις, πλέον ψάχνω για προπέλλα. Η προπέλλα που φορά είναι η 11&1/4 Χ 13. Μ' αυτήν έφτανα τις 5950 στροφές, με τελική τους 29 knots, αλλά μέτριες αποδόσεις στις μεσαίες ( η τιμή της καινούριας προπέλλας είναι γύρω στα 600?..).

2. Το ερώτημα

Η αντίστοιχη solas amita που προτείνει η honda είναι η 11.1Χ13 http://www.solas.com/newweb/propelle...randSearch.asp

Οι κατά 0,15" που είναι μικρότερη η solas, πόσες επιπλέον στροφές θα δώσουν; Ξέρεις μήπως τι διαφορές θα έχω; Η γνώμη σου για την 11,1 Χ 14; Γνώμη για τετράφτερη; ( η αντιστοιχία της 3Χ11,25Χ13 σε 4Χ?Χ?)

Ελπίζω να μην σε έπρηξα!

Ηλίας Ζήσης

Ηλία, τα δικά μου φώτα ζήτησες, στα φώτα του Μπάμπη Κωνσταντάτου σε παραπέμπω! Smile Είναι, άλλωστε γνωστό ότι ο Μπάμπης έχει "σκύψει" περισσότερο πάνω στα προβλήματα των προπελλών. Ιδού λοιπόν η απάντησή του :

1ον. Το ότι η προπέλλα «είναι έτοιμη να πατινάρει» είναι σαν το... ολίγον έγκυος. Μια προπέλλα, ή είναι πατιναρισμένη, οπότε ανοίγοντας το γκάζι στα φούλ το μοτέρ ανεβάζει στροφές χωρίς να αποδίδεται έργο, ή δεν είναι και το σκάφος προχωράει. Τρόπος να εξακριβωθεί αν το σινεμπλόκ έχει αρχίσει να καταστρέφεται, απ’ όσο ξέρω, δεν υπάρχει.

2ον. Η ισχύς των 50 ίππων για το συγκεκριμένο σκάφος είναι σχετικώς μικρή. Έτσι, αν με το βήμα των 11 και κάτι ιντσών ανεβάζει 5950 σ.α.λ., αυτό σημαίνει ότι είναι σωστό, αφού το  ανώτατο όριο για την Honda BF είναι 6000 σ.α.λ.

3ον. Αν σκεφτείς ότι η μείωση μιάς ίντσας στο βήμα της προπέλλας επιφέρει αύξηση 150 σ.α.λ., γίνεται αντιληπτό ότι οι 0,15’’ είναι αμεληταία ποσότητα. Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη στην επιλογή της νέας Solas είναι η αύξηση διαμέτρου από 13’’ σε 14’’. Η μεγαλύτερη διάμετρος συμβάλει στην μείωση της ολίσθησης, αλλά αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει επάρκεια ισχύος, κάτι που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν νομίζω ότι συμβαίνει.

Επίσης, επειδή η Solas είναι προπέλλα ατσαλένια και όχι αλουμινένια, όπως υποθέτω ότι είναι η υπάρχουσα, αυτό θα είναι ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο στην απόδοση του έργου ενός, σχετικώς μικρού κινητήρα για το συγκεκριμένο σκάφος.

4ον. Η 4άφτερη προπέλλα είναι σωστή επιλογή όταν το σκάφος σου παρουσιάζει κάποια προβλήματα, όπως ευστάθειας, δυσκολία στο πλανάρισμα κ.λπ. Αν στο δικό σου δεν αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο, ξέχασέ την. Έχε υπ' όψη σου ότι η καλύτερη προπέλλα θα ήταν αυτή με 1 πτερύγιο, αν υπήρχε τρόπος να μην υπάρχουν κραδασμοί. 

5ον. Συμπέρασμα:

α. Την προπέλλα που έχεις την κρατάς μέχρι να αποφασίσει η ίδια πότε θα πατινάρει.
β. Μια εφεδρική προπέλλα την χρειάζεσαι οπωσδήποτε. Έτσι θα πρέπει να πάρεις μια και, κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη είναι μια ίδια με αυτή που έχεις.

Καλές βόλτες.

Μπάμπης Κωνσταντάτος