Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο μικρός "Κινέζος" του Απόκοτου μας μετέφερε στον παράδεισο των Αρμαθιών!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kinezos.armathiaΑν περιμέναμε την απόλυτη μπουνάτσα στο Καρπάθιο για να πάμε στον επίγειο παράδεισο των Αρμαθιών, δεν θα πηγαίναμε ποτέ! Φορτώσαμε λοιπόν τα απαραίτητα στο Κινέζικο συμβατικό φουσκωτό του Απόκοτου, επιβιβαστήκαμε κι' εμείς (τρεις ενήλικες και ένα δεκάχρονο παιδί) και φύγαμε απ' το Φρυ. Σημειωτέον ότι το μήκος του "Κινέζου δεν υπερβαίνει το 3,6 μέτρα.

Είκοσι λεπτά αργότερα καταπλεύσαμε στην τυρκουάζ αγκαλιά των Αρμαθιών, στη μαγική παραλία Μάρμαρα, που απέχει 4 ν. μίλια απ' το λιμάνι της Κάσου. Ήμασταν δηλαδή στα όρια που προβλέπει η άδεια εκτέλεσης πλόων του "Κινέζου".

Τα συμπεράσματά μου από αυτή την πρώτη σύντομη βόλτα με 4 επιβαίνοντες (ο ένας παιδί) και τις απαραίτητες αποσκευές ήταν τα εξής.

Ο κινητήρας, κατ' αρχάς, δούλεψε άψογα. Το σκαφάκι, εκτός από τις τάβλες των καθισμάτων, που δεν υπόχονται τη μακροημέρευσή τους με το βάρος δύο ατόμων να χοροπηδούν επάνω τους, αλλά και τις άστοχες γάσες των σχοινοφόρων που ανοίγουν με το παραμικρό τράβηγμα, συμπεριφέρθηκε σε γενικές γραμμές άψογα για το μέγεθός του. Με τη στιγμιαία μετακίνηση ενός ατόμου προς την πλώρη το σκάφος πλανάρει εύκολα, πλέοντας κόντρα στον καιρό (μη φανταστείτε, ένα ασθενές τριάρι) και παραμένει πλαναρισμένο στη μέση του εύρους των στροφών του κινητήρα, ακόμη και όταν το άτομο που μετακινήθηκε επιστρέψει στη θέση του.

kinezos.armathia2Πολύ ευρύχωρη η τσάντα της πλώρης και χρήσιμη η τσάντα που είναι ενσωματωμένη στο μαξιλάρι του καθίσματος. Λειτουργική η βάση του ρεζερβουάρ και η στερέωσή του στην πρύμνη. Σωστή η τοποθέτηση των κουπιών. Καλή η συμπεριφορά του αλουμινένιου ντεκ που φαίνεται πως πατάει καλά επάνω στη φουσκωτή καρίνα και δεν έχει τάσεις διπλώματος στον κυματισμό. Πολύ σταθερή και ασφαλής η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβαινόντων, με δεδομένο το μεγάλο πλάτος του "Κινέζου" και τους θηριώδεις (για το μέγεθός του) αεροθαλάμους (50 cm διάμετρος). Χρήσιμες επίσης οι καλαμοθήκες της πρύμνης για το ψάρεμα και οι βάσεις για την τοποθέτηση τέντας.

Σε γενικές γραμμές το συμβατικό 3,60 του Απόκοτου, μπορεί μεν να μην εμπνέει για μεγάλα ταξίδια με ανέμους στα 4 μπωφόρ, είναι όμως ένα τίμιο σκαφάκι για την τιμή του και αυτά που προσφέρει. Αν δε ο ιδιοκτήτης του το συντηρεί σωστά και με επιμέλεια (πλύσιμο με γλυκό νερό μετά τη χρήση και σκέπασμα για την προστασία των αεροθαλάμων απ' τις ακτίνες του ήλιου), πιστεύω ότι θα το χαίρεται για αρκετά χρόνια.
Αυτό που θα σύστηνα στον μελλοντικό αγοραστή είναι να μην χρησιμοποιήσει τις αλουμινένιες τάβλες των καθισμάτων. Στη θέση τους θα σύστηνα τα καθίσματα "πουφ" ή "αχλάδια" με γέμιση διογκωμένης πολυστερίνης, κατά προτίμηση, που είναι πανάλαφρο υλικό, δεν είναι υδρόφιλο και επιπλέει όταν πέσει στο νερό. Τα καθίσματα αυτά έχουν την τάση να αγκαλιάζουν το σώμα του επιβάτη και να απορροφούν μεγάλο μέρος των κραδασμών που προέρχονται απ' την κρούση του σκάφους στο κύμα.