Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Γνώριζα εκ των προτέρων περί τίνος επρόκειτο όταν άκουσα για την έκθεση σκαφών με την επωνυμία “Olympic Yacht Show” που θα διοργανωνόταν στην «Olympic Marine” του Λαυρίου τις πέντε πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Και ομολογώ ότι τέτοιου είδους εκθέσεις πολυτελών θαλαμηγών, οι οποίες δύσκολα χωρούν σε σκεπαστό εκθεσιακό χώρο, ούτε με συγκινούσαν ποτέ ούτε με ενδιέφεραν. Κάτι όμως ο κακός καιρός, που μου στέρησε το ψάρεμα με τον Φραγκίσκο στην Κύθνο, κάτι η περιέργειά μου, κάτι η επιμονή κάποιων συνδρομητών μου, οι οποίοι με «έσπρωξαν» να πάω στο Λαύριο, και η συμμετοχή κάποιων δικών μας ανθρώπων, οι οποίοι είναι στον χώρο της ναυπήγησης μεγάλων και πολυτελών φουσκωτών σκαφών, και οι οποίοι δεν προσβλέπουν πλέον στην ελληνική αγορά αλλά στις αγορές του εξωτερικού, έγειραν τη ζυγαριά και με έκαναν να κατηφορίσω προς το Λαύριο.
Και δεν έπεσα πολύ έξω. Παρ’ όλο πάντως το τσουχτερό εισιτήριο εισόδου, τους ισχυρούς ανέμους και το περιορισμένο κοινό που θα περίμενε κανείς να ενδιαφέρεται για τέτοιου μεγέθους και αξίας σκάφη, ο αριθμός των επισκεπτών δεν ήταν αμελητέος. Ίσως γιατί είναι αυτό που λέμε «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο». Θέλει ο κόσμος να ξεγελάσει μάλλον την αδυναμία του, που δεν του βγαίνουν τα χρήματα να αγοράσει τέτοια σκάφη, και συγχρόνως η επιθυμία να τα δει και να τα θαυμάσει από κοντά.
Πασαρέλα θηριωδών εξωλεμβίων πάντως οι καθρέφτες των φουσκωτών. Και τα άλογα πληθαίνουν, το ίδιο και το «σανό» που χρειάζονται να φάνε για να ταξιδεύσουν : 2Χ300, 2Χ450, 2Χ600, 4Χ300 και πάει λέγοντας. Σίγουρα με σκοπό να εντυπωσιάσουν οι κατασκευαστές τους εν δυνάμει λιγοστούς πελάτες, οι οποίοι περισσότερο για επίδειξη θέλουν τα σκάφη αυτά και για ικανοποίηση της ματαιοδοξίας τους (αν υποτεθεί ότι έχουν τα χρήματα να τα αγοράσουν), παρά για να παλέψουν με τα κύματα του Αιγαίου. Πολλά άλλωστε τα παραδείγματα και ονόματα δεν λέμε!
Η αναμφισβήτητη αλήθεια πάντως είναι ότι κάποιοι Έλληνες κατασκευαστές ξεπέρασαν τους πρώτους διδάξαντες Γάλλους, Άγγλους και Ιταλούς συναδέλφους των. Τόσο στη σχεδίαση, στην ποιότητα κατασκευής, στις γάστρες και στο φινίρισμα, όσο και στην εργονομία και στους χώρους ενδιαίτησης. Με κονσόλες που έχουν μετατραπεί σε τουαλέτες ή κρεβατοκάμαρες και πλώρες ή πρύμνες που έχουν μετατραπεί σε τραπεζαρίες ή ξαπλώστρες ηλιοθεραπείας και κουζίνες καταστρώματος!
Προσωπικώς, αν μου έδιναν (λέμε τώρα) την ευχέρεια να επιλέξω ένα απ’ τα σκάφη που ελλιμενίζονταν σήμερα στην Olympic Maine, θα επέλεγα την τεράστια γαλάζια σκούνα ή το Hatteras! Ας σημειωθεί ότι κανένα απ’ τα δυο δεν ανήκε στα σκάφη της έκθεσης.
Δείτε λοιπόν το βίντεο και, όπως είπαμε, φάτε μάτια ψάρια…