Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Συγκοινωνία με υδροπλάνο - Ελλάδα 1981!

Καυτηριάζει, αναπολώντας, ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος.

Το να βγει μια καινούργια ταινία Μπόντ αποτελούσε γεγονός για τα μαθητικά μου χρόνια. Γενικά καλοφτιαγμένες ταινίες με πολλή δράση, φαντασία αλλά και περίεργες κατασκευές, πολλές από τις οποίες μάλιστα ιπτάμενες.

Σήμερα, λίγο πολύ, όλοι έχουμε γίνει Μπόντ, αφού έχουμε μίνι κάμερες, ακόμα και στα κινητά μας - που μάλιστα δεν χρειάζεται να κρύψεις το μικροφίλμ στο τακούνι διότι δεν έχει καν φιλμ - έχουμε GPS με κινούμενους χάρτες στο αυτοκίνητο, κι' ας μην είναι Aston Martin με περιστρεφόμενες πινακίδες, και έχουμε ταξιδέψει σε πολλά από τα μέρη που βλέπαμε τότε στις ταινίες σαν εξωτικά και απόμερα. Γίναμε και χειριστές - ο καθένας σε ό,τι μπόρεσε, πρόλαβε ή του άρεσε.

Κατέβασα σήμερα την ταινία "For your eyes only", ψάχνοντας να βρω μια σκηνή με αιωρόπτερο στην οποία πετάει ο αείμνηστος Κατσόγιαννος. Βλέποντας ξανά την ταινία με λύπη διαπίστωσα πως αυτό που θεωρεί ο σεναριογράφος αυταπόδεικτο για την Ελλάδα το 1981 - την μεταφορά επιβατών με υδροπλάνα - παραμένει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας 31 χρόνια αργότερα. (το ίδιο ισχύει και για την Carole Bouquet - άπιαστο όνειρο - θα μπορούσε να πει κανείς που παίζει την "Μελίνα").

Μοιράζομαι μαζί σας το σχετικό βίντεο που δείχνει μια πραγματικότητα που ακόμα δεν την έχουμε ζήσει παρά μονάχα στις ταινίες. Κάτι λέει επάνω το αεροπλάνο για "Charter Kerkyra". Δεν γνωρίζω εάν όντως υπήρξε τέτοια εταιρεία - ίσως κάποιος πιο σχετικός μας διαφωτίσει.

Βαγγέλης Αθανασόπουλος

Και επειδή το διαδίκτυο λειτουργεί με ταχύτητες φωτός, ιδού τα στοιχεία του εν λόγω υδροπλάνου :

Τα αεροσκάφος με το νηολόγιο SX-JKR είναι ένα CESSNA U.206G STATIONAIR AMPHIBIAN!
» Τύπος αεροσκάφους: CESSNA U.206G STATIONAIR AMPHIBIAN
» Serial no. αεροσκάφους:
» Πρώτη πτήση α/φους:
Τα ελληνικό νηολόγιο του αεροσκάφους!

» Νηολόγιο: SX-JKR
» Εταιρία: KERKYRA CHARTER SVC
» Ημ/νία παραλαβής: 00.81
» Ημ/νία αποχώρησης: 00.81
» Όνομα αεροσκάφους:
» Το πρώην και το μελλοντικό νηολόγιο του αεροσκάφους: N23575,SX-JKR,N23575
» Παρατηρήσεις και σχόλια: Painted for J. Bond movie "For your eyes only"