Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τεκμήρια διαβίωσης : Το γελοίον του πράγματος.

Ιωσήφ ΠαπαδόπουλοςΕίμαι, γενικώς, ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος. Ενίοτε και ευκολόπιστος. Προσπαθώ, κατά κανόνα, να δικαιολογήσω τις πράξεις των άλλων, ακόμη και όταν είναι δια γυμνού οφθαλμού ορατός ο παραλογισμός κάποιων σκέψεων ή επιλογών τους. Όσο όμως και αν προσπαθώ να δικαιολογήσω την εμμονή των οικονομικών (αν)εγκέφαλων της εκάστοτε κυβέρνησης στην επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης, για τη μία και μοναδική κατοικία και τα στοιχειώδη μέσα κίνησης και αναψυχής, προκειμένου να εξοντώσουν τη Λερναία Ύδρα που ακούει στο όνομα "φοροδιαφυγή", τόσο πιο πολύ βεβαιώνομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ψυχασθενείς, αν όχι ηλίθιοι!

Διότι, αγαπητοί μου αναγνώστες και συμπάσχοντες, τα τεκμήρια διαβίωσης που έχουν επιβληθεί στην πρώτη κατοικία και στα μικρά σκάφη αναψυχής ή στα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, επί παραδείγματι, δεν πλήττουν βεβαίως τους έχοντες, αλλά τους μη έχοντες ή, έστω, τους στοιχειωδώς έχοντες. Χώρια που η μέθοδος αυτή, καινοφανής στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο, ουδόλως βοηθά στην καταπόλεμηση της πραγματικής φοροδιαφυγής. Αντιθέτως, βοηθά στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και στην ποινικοποίηση της απόκτησης μιας πρώτης κατοικίας και ενός μικρού φουσκωτού σκάφους ή ενός αυτοκινούμενου που αποκτήθηκαν μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και αιματηρών οικονομιών.

Θα μου πείτε : κάτσε ρε φίλε, θα εξαθλιωθεί ο Χ μικρομεσαίος εάν δεν αποκτήσει δική του κατοικία, ένα φουσκωτό σκάφος ή ένα αυτοκινούμενο; Άλλοι δεν έχουν να φάνε! Η απάντησή μου είναι : ναι, θα εξαθλιωθεί! Και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί.

Κατ' αρχάς δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος δεν έχει να φάει δεν πρέπει να τρώνε και οι υπόλοιποι! Αν ήταν έτσι θα ζούσαμε όλοι ακόμη στα σπήλαια και θα τρώγαμε ρίζες! Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι, όσο κι' αν προσπαθούν κάποιοι να τα ισοπεδώσουν όλα στο όνομα μιας, τάχα μου, "σοσιαλιστικής" διευθέτησης της κοινωνίας, δεν είναι ούτε όλοι ίδιοι, ούτε το ίδιο έξυπνοι, ούτε το ίδιο εργατικοί ή τεμπέληδες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα πρέπει οι λιγότερο έξυπνοι να ριχτούν στην πυρά ή στον Καιάδα! Αυτό το νόημα έχουν άλλωστε οι φόροι που καταβάλλουν (ή πρέπει να καταβάλλουν) οι πιο έξυπνοι και εργατικοί. Να τους εισπράττει η Πολιτεία και, μεταξύ των άλλων, να φροντίζει γι' αυτούς τους ανήμπορους εξασφαλίζοντάς τους τα στοιχειώδη. Στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλεια και ένα πιάτο φαγητό γι' αυτούς και την οικογένειά τους. Αυτό ναι, είναι σοσιαλισμός! Δεν αναφέρομαι στους "επιτήδειους" που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βολεύονται, αλλά μονίμως διαμαρτύρονται χωρίς όμως να βγαίνουν στους δρόμους. Αυτοί, άλλωστε, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού (και) εξ αιτίας τους φθάσαμε ως εδώ...

Δεύτερον, μιλάμε για μια χώρα η οποία δεν είναι κομμουνιστική (και δεν θα μπορούσε δηλαδή να είναι). Δεν είναι άλλωστε στο dna αυτού του λαού ο κομμουνισμός. Αν ήταν, οι επικεφαλής των αριστερών απο-κομμάτων δεν θα νοιάζονταν τόσο πολύ για την αρχηγία και την καρέκλα, αλλά πώς να ενωθούν και να κυβερνήσουν. Βασικό αυτό.

Τρίτον, μιλάμε για ένα φιλελεύθερο λαό ο οποίος κατοικεί στη φωτεινότερη και πιο γλεντζέδικη χώρα του πλανήτη, με απέραντη γαλάζια θάλασσα, υπέροχα νησιά και μοναδικό κλίμα. Γι' αυτό και θέλουν να μας αγοράσουν οι τροϊκανοί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν γι' αυτό!

Τέταρτον, πρέπει να διευκρινίσω ότι, μιλώντας για το γελοίον του πράγματος, τα τεκμήρια δηλαδή που επιβάλλονται στα ακίνητα ή κινητά αγαθά που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, δεν αναφέρομαι βεβαίως στους κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων 5.000 κυβικών και 300... γαϊδουριών, ούτε στους κατόχους πολυτελών επαύλεων, με πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, τζακούζι, δυο-τρεις Φιλιππινέζες και θαλαμηγούς μήκους 30 μέτρων και βάλε. Γι' αυτούς, βάλουν δεν βάλουν τεκμήρια διαβίωσης οι οικονομικοί (αν)εγκέφαλοι της κυβέρνησης, το ίδιο κάνει!

Πώς όμως αποδεικνύεται ότι οι οικονομικοί εγκέφαλοι της εκάστοτε κυβέρνησης είναι κενοί, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος δημοσιογράφος και φιλόσοφος Ευάγγελος Λεμπέσης; Έχουμε λοιπόν και λέμε : Η απόκτηση μιας πολυτελούς μονοκατοικίας τετρακοσίων τετραγωνικών, μιας εξηντάμετρης θαλαμηγού ή ενός ιδιωτικού αεροπλάνου δεν είναι δυνατόν, a priori, να ποινικοποιηθούν. Η απόκτηση όμως αυτών των πολυτελών αγαθών δεν είναι απόρροια ζωτικής ανάγκης επιβίωσης του κατόχου τους αλλά, κατά κανόνα, "ανάγκη" να επιδειχθεί στον κοινωνικό και επαγγελματικό κύκλο μέσα στον οποίο κινείται. Γι' αυτό, άλλωστε, οι πολυτελείς αυτοί θαλαμηγοί σπανίως... ταξιδεύουν. Σπανίως (αν όχι ουδέποτε) τα θηριώδη και πολυτελή 4Χ4 ικανοποιούν τον αποχρώντα λόγο ύπαρξής τους, που δεν είναι άλλος από την περιπλάνησή τους σε "off road" διαδρομές. Οι θαλαμηγοί αποτελούν, συνήθως, πολυτελή παραθαλάσσια κατοικία και χώρο διοργάνωσης "κοινωνικών εκδηλώσεων", τα δε πανάκριβα τετρακίνητα οχήματα, μοσχοπλυμένα και απαστράπτοντα, τριγυρίζουν στους δρόμους της Κηφισιάς, της Βουλιαγμένης ή του Κολωνακίου επιδεικνύοντας την ματαιοδοξία του ιδιοκτήτη τους.

Σ' αυτούς λοιπόν, κ.κ. της εκάστοτε κυβέρνησης, καλά κάνετε και βάζετε τεκμήρια διαβίωσης και φόρους (αν βάζετε). Έχουν, άλλωστε, να πληρώσουν. Δεν σταματάτε όμως σ' αυτούς. Βάζετε τεκμήριο διαβίωσης και στον κάτοχο ενός μικρού μηχανοκίνητου φουσκωτού ή πολυεστερικού σκάφους - και δεν αναφέρομαι βεβαίως στους κατόχους διμήχανων υπερδεκάμετρων καμπινάτων - ο οποίος έχει ανάγκη να βγάλει τον καϋμό του σεργιάνι στο πέλαγος. Έχει ανάγκη να ξεχαστεί, μαθαίνοντας... κολύμπι στο δόλωμά του, στην απέλπιδα προσπάθειά του να βγάλει ένα σαργό 100 γραμμαρίων, και να ξεχάσει το κωλοδάκτυλο που του βάζετε καθημερινώς. Γιατί αυτοί, κατά κανόνα, ταξιδεύουν και πλημμυρίζουν τις θάλασσές μας. Αυτοί μεταφέρουν τα ελληνικά χρώματα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και τονίζουν με την παρουσία τους πως αυτή η θάλασσα ήταν, και θα πρέπει να παραμείνει, ελληνική.

Δεν σας άρεσε όμως αυτό και αποφασίσατε να κάνετε ό,τι περνάει απ' το χέρι σας για να το σταματήσετε. Έχετε άλλωστε από καιρού στο μυαλό σας να εκποιήσετε το Αιγαίο και αυτοί οι άχρηστοι αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά σας...

Και παραχωρήσατε, κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, τις ακτές και τις γλύστρες σε ιδιώτες, οι οποίοι τις κλειδαμπάρωσαν, για δική τους χρήση, και δεν τις ανοίγουν με τίποτε! Και ας διαμαρτυρόμαστε, εμείς οι αιθεροβάμονες, σε ξεδιάντροπους υπουργούς, και ας καταφεύγουμε για παρηγοριά σε κωφάλαλους δικαστές, οι οποίοι αντιδρούν ως εάν κάποιος ίππος να αερίστηκε, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Και παραχωρήσατε τους εθνικούς δρόμους στους μεγαλοεργολάβους σπόνσορες της προεκλογικής σας εκστρατείας, επιτρέποντάς τους να μας μετρούν με το ύψος στα διόδια και να μας παίρνουν και τα σώβρακα! Και ανεβάσατε τον έμμεσο φόρο στα καύσιμα στο 60% (ή μήπως περισσότερο;) της αξίας τους! Και πήγατε τα τέλη κυκλοφορίας στα ύψη, αναγκάζοντας τον κάτοχο ενός ι.χ. αυτοκινήτου να το ξαναπληρώσει μέσα σε λίγα χρόνια! Και επειδή βλέπατε πως δεν μπορούσατε να τιθασεύσετε την ανάγκη του Έλληνα να βγει στο πέλαγος και στο βουνό, να ζυμωθεί με το απαραίτητο αυτό συστατικό της ύπαρξής του, τη Θάλασσα και τη Φύση που τον περιβάλλει, βάλατε και τεκμήρια, και φόρο πολυτελείας, και τον κακό σας τον καιρό και τον ανάποδο!

Το πόθεν έσχες το καταλαβαίνω, και το επικροτώ! Όχι βεβαίως μόνο για τον λαό αλλά και για σας! Κυρίως για σας, αφού ασκείτε εξουσία και διαχειρίζεστε δημόσιο χρήμα! Αν θέλετε λοιπόν να με ελέγξετε πού βρήκα τα χρήματα και αγόρασα ένα εξάμετρο φουσκωτό ή ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, πολύ καλά θα κάνετε! Αν έχω απάντηση, βγάλτε τον σκασμό! Αν δεν έχω, τιμωρήστε με, φορολογήστε με, ξεσκίστε με!

Πώς όμως αλήθεια, ωρέ "φωτεινά" μυαλά, συμπεράνατε ότι το ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχει κάποιος, μόνο για την κατοχή ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου, επί παραδείγματι, πρέπει να αγγίζει (ή και να υπερβαίνει, ανάλογα με τον κυβισμό του) τα 11.000 ευρώ; Πώς το υπολογίσατε αυτό; Βάλατε μαζί και τον κεφαλικό φόρο που πληρώνει ο κάτοχός του για τα καύσιμα, τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας και τα αισχρά τέλη διοδίων; Μα αυτά επιστρέφουν σαν έμμεσοι φόροι στο δημόσιο ταμείο ή, μάλλον, στην τσέπη τη δική σας και των χορηγών σας!

Θέλετε να μάθετε πόσο μου κοστίζει κάθε χρόνο η συντήρηση του αυτοκινούμενου; Πεντακόσια περίπου ευρώ, για την ασφάλισή του, ένα service, άντε και άλλα 100 ευρώ που αναλογούν στην ετήσια φθορά των ελαστικών. Ξέρετε τώρα πόσα πληρώνω, για καύσιμα μόνο και τέλη κυκλοφορίας, αν υποθέσουμε ότι κάνω 10.000 χιλιόμετρα μέσα σε ένα χρόνο; 1.800 περ. ευρώ για πετρέλαιο (τα 1.000 περίπου ευρώ είναι φόρος!) και 650 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας.

Και πώς αλήθεια, ωρέ εκπρόσωποι της βλακικής αγέλης, συμπεράνατε ότι ο κάτοχος ενός μηχανοκίνητου αετού ή ενός ιπτάμενου φουσκωτού σκάφους, μήκους 3,5 μέτρων και αξίας 15.000 ευρώ, πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ (!); Όσο δηλαδή και ο κάτοχος ενός ιδιωτικού αεροπλάνου; Πώς αλήθεια καταλήξατε σ' αυτό το βλακώδες συμπέρασμα; Έτσι θα κτυπήσετε την φοροδιαφυγή;

Και επειδή ούτε αυτά τα εξοντωτικά μέτρα κατάφεραν να καταλαγιάσουν το μίσος σας γι' αυτόν τον λαό και αυτή τη χώρα, ξεπουλάτε τώρα και τη δημόσια περιουσία και θα ξεπουλήσετε σε λίγο και την εδαφική κυριαρχία της, υπογράφοντας τη νέα Μνημονιακή σύμβαση - ταφόπλακα!

Εκτός λοιπόν από προδότες, είστε ανεγκέφαλοι και ηλίθιοι κ.κ. της κυβέρνησης, της εκάστοτε κυβέρνησης, γιατί δεν σκεφτήκατε ότι όλη αυτή η καταπίεση του κόσμου, όλος αυτός ο διασυρμός της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, με την γενίκευση της κατηγορίας "είστε όλοι φοροφυγάδες", δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα για σας, μιας και η σφαλιάρα θα έρθει από εκεί που δεν το περιμένετε. Γιατί αυτός που δεν θα μπορεί πια να βγάλει τον καϋμό του σεργιάνι στο πέλαγος και στο βουνό, μπας και ξεχάσει το κωλοδάκτυλο που του βάζετε καθημερινά επινοώντας χαράτσια μέσα στους βραδυνούς σας εφιάλτες, αυτός που δεν θα έχει πια λίγο πετρέλαιο να ζεσταθεί ή να ξεγελάσει το ρεζερβουάρ του φουσκωτού ή του αυτοκινούμενου, για να κάνει ένα πικ νικ στη θάλασσα ή στην εξοχή, αυτός που δεν θα του φθάνει η σύνταξη και ο μισθός (αν εργάζεται δηλαδή) για να πληρώσει τα φάρμακα και τις άλλες βασικές του ανάγκες, δεν θα έχει τίποτε άλλο να χάσει και τότε θα ασχοληθεί μαζί σας. Και αυτή η ενασχόληση, πιστέψτε με, δεν θα σας αρέσει καθόλου...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος