Ολοκληρώθηκε το ταξίδι των Xιλιανών διασωθέντων μεταλλωρύχων που ήρθαν στην Ελλάδα φιλοξενούμενοι της
ΕΛΜΙΝ και της
ΑΝΕΚ LINES. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, όταν ένα τραγικό ατύχημα στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής πάγωσε την υφήλιο. Τριάντα τρεις μεταλλωρύχοι εγκλωβίζονται ζωντανοί εφτακόσια μέτρα κάτω απ' τη γη! Όλος ο κόσμος αγωνιά και προσεύχεται για κείνους. Εβδομήντα μέρες μετά το θαύμα γίνεται: σώοι όλοι τους "επιστρέφουν" από το σκοτάδι στο φως.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, καλοκαίρι του 2011, και η χαρά κυριαρχεί για κείνους αλλά και για τους Έλληνες συναδέλφους τους, τους μεταλλωρύχους της ΕΛΜΙΝ, που τους υποδέχονται στην Ελλάδα τηρώντας την υπόσχεση- πρόσκληση που τους είχαν δώσει όσο ήταν παγιδευμένοι στο ορυχείο: Να τους κάνουν τα εισιτήρια προκειμένου να έρθουν από τη μακρινή Χιλή και να γνωρίσουν την Ελλάδα. Ξεφυλλίζοντας το "ταξιδιωτικό τους ημερολόγιο" στεκόμαστε στην:
1η Ιουνίου : Με την στήριξη της Διοίκησης της εταιρείας ΕΛΜΙΝ και του Πρόεδρου της κ. Γ. Σ. Βαρδινογιάννη αλλά και της ΑΝΕΚ LINES, οι Χιλιανοί "ήρωες" αρχίζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ξεναγούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος παραθέτει γεύμα προς τιμήν τους και επισκέπτονται την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το απόγευμα της Τετάρτης (1/6) επιβιβάζονται στο πλοίο "
ΛΑΤΩ" της ΑΝΕΚ με προορισμό τα Χανιά. Είναι η πρώτη φορά για τους περισσότερους που μπαίνουν σε πλοίο. Με τη βοήθεια του καπετάνιου και του πληρώματος ξεναγούνται από τις ...μηχανές ως τη γέφυρα και το χαίρονται σαν μικρά παιδιά.
2 Ιουνίου : Ώρες χαλάρωσης κατά την διάρκεια της ημέρας για τους Χιλιανούς και τις οικογένειες τους σε πολυτελές ξενοδοχείο των Χανίων. Και το βράδυ όλοι παρόντες στην εκδήλωση υποδοχής που προετοίμασε η ΑΝΕΚ. Μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων χόρεψαν κρητικά και στην συνέχεια ντυμένοι με παραδοσιακές στολές της Χιλής ξεσήκωσαν τους φιλοξενούμενους στους δικούς τους χιλιάνικους ρυθμούς. Αναμνηστικά δώρα από την ΑΝΕΚ και τους τοπικούς άρχοντες για να τους θυμίζουν τις ομορφιές της Κρήτης και χορός από όλους για ώρες πολλές.
3 Ιουνίου : Παρασκευή και η ξενάγηση ξεκινά από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, τους Τάφους των Βενιζέλων και καταλήγει στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Το χθες με το σήμερα "παντρεύονται" στις εξορμήσεις τους.
4 Ιουνίου : Ιδιαίτερα συγκινημένοι και ανυπόμονοι όλοι περιμένουν την Σαββατιάτικη "εκδρομή". Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στον Βάμο. Είναι η περιοχή από την οποία κατάγεται ο Μιχάλης Προεστάκης. Η εταιρεία του οποίου ανέλαβε και έφερε με απόλυτη επιτυχία σε πέρας τον απεγκλωβισμό τους. Στην γιγαντιαία αυτή προσπάθεια ο Μιχάλης είχε βοηθό του τον 25χρονο ανηψιό του Ι. Προεστάκη, δημιουργό της "σωτήριας καψούλας" που λειτούργησε ως το "ασανσέρ" της διάσωσής τους.
5 Ιουνίου : Προτελευταία μέρα παραμονής τους στην Κρήτη και Κυριακάτικες ώρες χαλάρωσης περίμεναν τους φιλοξενούμενους στη διάσημη παραλία στα Φαλάσαρνα, όπου απόλαυσαν παράλληλα καλό φαγητό, κρητική μουσική και παραδοσιακούς χορούς.
6 Ιουνίου : Τελευταία μέρα των διακοπών στην Κρήτη και λίγο πριν φύγουν από τα Κεντρικά Γραφεία της ΑΝΕΚ στα Χανιά ανέφεραν ότι : "Το ότι είμαστε ζωντανοί είναι ευλογία Θεού. Ήμασταν 33 μεταλλωρύχοι θαμμένοι εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη και καταφέραμε να ζήσουμε. Μας έδωσε κουράγιο ο 34ος μεταλλωρύχος που ήταν ο Ιησούς Χριστός. Δεν χάσαμε την πίστη μας παρά τις τρομακτικές δυσκολίες. Ήμασταν ενωμένοι. Τώρα μας προσκαλούν σε διάφορα μέρη της γης, ως παράδειγμα ζωής".
Το δικό τους "τρυφερό' ευχαριστώ στους ανθρώπους γύρω τους συχνά ήταν άλλοτε η σημαία της Χιλής με τις υπογραφές όλων των διασωθέντων και άλλοτε κάποιες "πέτρες", από το ορυχείο του Σαν Χοσέ!
Λίγο πριν το τέλος του ταξιδιού τους ξεχωριστές ήταν οι στιγμές της ξενάγησής τους στα μεταλλεία της ΕΛΜΙΝ στην Οίτη, όπου αντάλλαξαν "απόψεις" με τους συνάδελφους τους μεταλλωρύχους.Χαμογελαστοί, ευγενείς, χαρούμενοι ευχαρίστησαν και τις δύο εταιρείες ( ΕΛΜΙΝ και ΑΝΕΚ) για την οικονομική και οργανωτική υποστήριξη της φιλοξενίας τους στην Ελλάδα και αναχώρησαν για την Χιλή.
Πληροφορίες: κα Ειρήνα Σίμου και κα Άννα Νικολακάκη, τηλ. 2821 0 24128, fax 2821 0 36200,
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.