Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Άπατο πήγε το συντεταγμένο στην αγγλική και Ευαγγέλιο αποκληθέν πόρισμα του αρμόδιου για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών και αεροπορικών ατυχημάτων οργανισμού. Σκέτο τσίρκο. Αλλά τί να περιμένεις από ένα «κράτος», όπου συμβαίνουν τα εξής εκπληκτικά:
1] Υ.Γ. άρθρου του Μανώλη Κοττάκη της 08.04.2025
«ΥΓ.: Σύμφωνα με μαρτυρία κορυφαίου κοινοβουλευτικού. όταν η Βουλή κλήθηκε να κληρώσει τους δικαστές μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που θα δίκαζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου κάποιοι σκαρφίστηκαν ένα τέχνασμα. Εβαλαν τα λευκά χαρτάκια με τα ονόματα των φιλικών δικαστών στο… ψυγείο και αυτός που έκανε την κλήρωση φέρεται ότι τράβηξε τα μισά χαρτάκια που ήταν παγωμένα. Τα ψηλάφιζε μέσα στην κληρωτίδα και αναλόγως της θερμοκρασίας… Είμαι βέβαιος πως (αν αυτό συνέβη) ευτυχώς δεν ζούμε στην ίδια εποχή. Η κλήρωση των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου μετά την Ολομέλεια της Βουλής και την παραπομπή Τριαντόπουλου θα γίνει κατά τρόπο υποδειγματικό».
2] Ας θυμηθούμε και τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια στην εκλογή ΠτΔ το 1985:
Αντιγράφω από άρθρο του Κ. Ζούλα της 26.07.2009
«Η πρώτη άκρως επεισοδιακή προεδρική εκλογή έμελλε να είναι αυτή του 1985. Ο Ανδ. Παπανδρέου την τελευταία στιγμή αθετεί την προσωπική υπόσχεση που είχε δώσει στον Κων. Καραμανλή και προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Η επιλογή του προκάλεσε, όχι μόνον την έντονη αποδοκιμασία της Ν.Δ. που απέσχε της ψηφοφορίας, αλλά και μεμονωμένες αντιδράσεις στο κόμμα του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαρτζετάκης, καίτοι στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ (διέθεταν από κοινού 185 βουλευτές), στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία έλαβε 180 ψήφους, όσες δηλαδή ακριβώς απαιτούνταν για να εκλεγεί.
Η ψηφοφορία αυτή έχει μείνει ιστορική, όχι μόνο λόγω της διαμάχης που προκάλεσε το αν ο Γιάννης Αλευράς είχε -ως ασκών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας- δικαίωμα ψήφου, όσο για τα περιβόητα γαλάζια ψηφοδέλτια επί των οποίων ανεγράφη το όνομα του Χρ. Σαρτζετάκη. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ανδ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να τοποθετηθεί πάνω από την κάλπη ισχυρή λάμπα, προκειμένου να «εκτίθενται» όσοι τυχόν επέλεγαν τη λευκή και όχι τη γαλάζια ψήφο, γεγονός που καταγγέλθηκε ως ωμή παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου. Ωστόσο, ακόμη και στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία βρέθηκαν πέντε άκυρα και μία λευκή ψήφος απ’ όσους βουλευτές κατά κυριολεξία αποτόλμησαν να διαφωνήσουν με την επιλογή του Ανδρ. Παπανδρέου.»
Σώτος
Υ.Γ. Δεν αντέχω να μη σημειώσω κάτι για τον Σαρτζετάκη, το οποίο αγνοούν οι περισσότεροι, ακόμη και ηλικιωμένοι. Οι νέοι δεν έχουν ιδέα. Το 1963 ο Σαρτζετάκης ήταν 33 ετών και ως πρωτοδίκης εκτελούσε ανακριτικά καθήκοντα για τη δολοφονία Λαμπράκη. Παρά τις νουθεσίες του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κόλλια να μην εστιάζει στις ευθύνες ανώτατων αξιωματικών της τότε Χωροφυλακής, ο Σαρτζετάκης προφυλάκισε 4 απ’ αυτούς. Με το πραξικόπημα της 21.04.1967 ο Σαρτζετάκης εκπαραθυρώθηκε του δικαστικού σώματος, ενώ ο Κόλλιας ορκίσθηκε πρωθυπουργός. Τί σχέση μπορεί να έχει ο Σαρτζετάκης με την Σακελλαροπούλου και τον Τασούλα;