Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Λονδίνο - Αθήνα με ποδήλατα και αίτημα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα!

voutzali.glyptaΣτις 5 Αυγούστου 2023 εγκαινιάζεται, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, η ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Με σημείο εκκίνησης το Βρετανικό Μουσείο και σημείο τερματισμού το Μουσείο της Ακρόπολης, ποδηλάτες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν να διασχίσουν ατομικά, χωρίς καμία υποστήριξη, αντιμέτωποι με κάθε δυσκολία που θα παρουσιαστεί.

Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 3.500 χλμ, η νοητή διαδρομή που πρέπει να κάνουν τα γλυπτά,για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σκοπός είναι να καθιερωθεί ένας αγώνας-θεσμός που ενώνει τους ανθρώπους με πρόσημο τη συμπερίληψη και την αγάπη για τον αθλητισμό, τον τουρισμό και το ποδήλατο.

Η Β. Βουτζαλή διοργανώτρια και εμπνεύστρια του εγχειρήματος, η οποία είναι νοσηλεύτρια σε αγγειοχειρουργική κλινική, ξεκίνησε το ποδήλατο το 2011 από τις αστικές ποδηλατοβόλτες του Freeday και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να συμμετάσχει σε οργανώσεις, όπως η Παραολυμπιάδα του Ρίο (2016) και η διάσχιση της Αυστραλίας το 2017 (IPWR), σημειώνει: "τίποτα δεν είναι αδύνατον για αυτόν που θα τολμήσει, δεν υπάρχουν όρια , η ευτυχία είναι γύρω μας, στα μικρά απλά πράγματα».

voutzaliglypta2Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, 5 ποδηλάτες, η Βασιλική Βουτζαλή, ο Steffen Streich, ο Σταύρος Σούμας, ο Γιάννης Ευθυμίου και ο Βασίλης Κόρδας ξεκίνησαν από το Βρετανικό Μουσείο με τελικό προορισμό 14 ημέρες αργότερα στο Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στην μνήμη του φίλου τους Κώστα Κεσίνη. Στο ελληνικό έδαφος ενσωματώθηκε στην ομάδα ο Χρήστος Κορομηλάς, αθλητής με πρόβλημα όρασης. Το εγχείρημα αυτό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλοί παρακολουθούσαν την καθημερινή τους προσπάθεια και θαυμασμό προκαλεί η αισιοδοξία, το χαμόγελο και το χιούμορ με τα οποία αντιμετώπιζαν την κάθε δυσκολία. Η βροχή, το χαλάζι, η ζέστη, τα υψομετρικά κάποιες από αυτές. Αυτή η δράση έφερε την ομάδα στα πρόσωπα της χρονιάς 2022 για τις αξίες και την προσφορά στον πολιτισμό.

κίνητρο την περιπέτεια και το ταξίδι 10 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο καλούνται να ακολουθήσουν όποια διαδρομή επιθυμούν περνώντας υποχρεωτικά από 5 σημεία ελέγχου (Μονς, Μόναχο, Βουδαπέστη, Καστοριά, Τρίκαλα). Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, o Christopher Ross Bennett (διευθυντής της World Bank). Την εκκίνηση στο Βρετανικό Μουσείο θα δώσουν μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) και ο Dr. Chris Stockdale, ο οποίος το 2005 διένυσε την συγκεκριμένη απόσταση με το ποδήλατο.