Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιατί δεν απέχω.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

Το γελοίον του πράγματος.

gravatesΟι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας κήρυξαν για σήμερα αποχή των δικηγόρων από την άσκηση των καθηκόντων τους εις [και όχι  «ως» που λένε οι μορφωμένοι] διαμαρτυρίας για το αγωγόσημο που επέβαλε η κυβέρνηση.

Εν πρώτοις τί είναι τα αυτό το ρημάδι; Είναι τέλος επιβαλλόμενο επί του χρηματικού αντικειμένου της δίκης ανερχόμενο σε 8/000 κατά κανόνα ή 4/000 επί εργατικών διαφορών. Μέχρι το 2010, εάν ζητούσα να καταδικασθεί ο εναγόμενος στην καταβολή ορισμένου ποσού, έπρεπε να καταβάλω το τέλος. Αν ζητούσα απλώς την αναγνώριση της υποχρέωσής του να μου καταβάλει συγκεκριμένο ποσό,  δεν υπεχρεούμην να το καταβάλω. Με την επιβολή των Μνημονίων κατέστη υποχρεωτική η καταβολή του τέλους είτε ζητώ την καταδίκη είτε ζητώ την αναγνώριση της υποχρέωσης του αντιδίκου να μου καταβάλει κάτι. Στη συνέχεια η ρύθμιση καταργήθηκε και επανήλθαμε στο προ του 2010 καθεστώς. Τώρα επανερχόμεθα στο επιβληθέν το 2010 καθεστώς.

Έτσι, θέλω ως δικηγόρος να μπορώ να ζητώ € 1.000.000 χωρίς να πληρώσω τέλος, καθότι μπορεί το δικαστήριο να μου αναγνωρίσει  μόνον € 10.000, οπότε θα έχω πληρώσει τέλος για € 990.000 χωρίς λόγο.    

Τους έπιασε ο πόνος, λοιπόν, τους Δικηγορικούς Συλλόγους  και κήρυξαν αποχή. Για να μπορεί ο πολίτης να διεκδικεί ό,τι του γουστάρει, έστω και αν γνωρίζει και αυτός και ο δικηγόρος του. ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του επιδικασθεί το τεράστιο  ποσό που διεκδικεί.

Ο ΔΣΑ, όμως, ΔΕΝ απέχει επειδή

-οι τουαλέτες στην Ευελπίδων και στο Εφετείο βρωμάνε και ζέχνουν
-το 20% των ανελκυστήρων δεν λειτουργούν
-για να καταθέσεις ένα δικόγραφο πρέπει να πάρεις αριθμό προτεραιότητος και είναι ενδεχόμενο να μην εξυπηρετηθείς, αν έχεις μεγάλο αριθμό.
-καταθέτεις το δικόγραφο και περιμένεις 3 ημέρες για να λάβεις επικυρωμένο αντίγραφο με τη δικάσιμο κ.λπ., ώστε να επιδώσεις στον αντίδικο
-οι οροφές των αιθουσών στην Ευελπίδων στάζουν, όταν βρέχει καταρρακτωδώς
-   ο κλιματισμός στις αίθουσες δεν λειτουργεί κανονικά. Θυμηθείτε τη διακοπή της δίκης για το C4-I λόγω ψύχους
-παίρνεις δικάσιμο λόγω αναβολής για το 2023
-σε ορισμένα Ειρηνοδικεία παίρνεις δικάσιμο ακόμη και για το 2025
-οι μνημονιακοί νόμοι για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης την επιβράδυναν σε σημείο εξοργιστικό

Γιατί, λοιπόν, να απόσχω; Για να ασκώ αγωγή για € 1.000.000 εκ του ασφαλούς, ενώ γνωρίζω ότι δεν θα λάβω πάνω από € 10.000;

Βέβαια, το ότι εγώ δεν απέχω δεν σημαίνει τίποτε, αφού η δίκη θα αναβληθεί υποχρεωτικά, αφού ο συνάδελφος του αντιδίκου θα δηλώσει ότι απέχει, επειδή αυτό τον εξυπηρετεί.

«Αρθρο 241 Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας

1.………….Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο.
2.…………………………..»

«Άρθρο 349 Κώδικος Ποινικής Δικονομίας

………..
4. Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανώτερης βίας για την αναβολή».

Αυτά θα πω, όταν θα με καλέσει ο Σύλλογός μου να απολογηθώ πειθαρχικώς, επειδή θα έχω διαπράξει το αμάρτημα να μη συμμορφωθώ σε απόφαση της πλάκας που έλαβε ο Σύλλογός μου.