Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Γιάνης, η Συρία και ο ΟΗμΕ.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

plantΑν έχεις διαβάσει το βιβλίο Adults in the room, η ταινία του Κώστα Γαβρά που το μετέφερε στην οθόνη φαντάζει μικρή και ανούσια. Σαν κακοπαιγμένη σαπουνόπερα, η οποία, όμως, καθαγιάζει τον Γιάνη καθώς δίπλα του βλέπει κανείς ένα υπουργικό τσίρκο να πετάει ασυνάρτητες ατάκες, μπροστά στις οποίες ο Γιάνης είναι απλώς σοβαρός. Και το κακό είναι ότι δεν μπορεί κανείς να διακρίνει ποιός υπουργός είπε ποιά μαλακία. Μου κακοφάνηκε που το κοινό, το οποίο παρακολουθούσε μαζί μου την ταινία, γελούσε σε στιγμές που θα έπρεπε να κλαίει. Σε σκηνές που αποτύπωναν με ειρωνεία το χάλι μας και την υποχωρητική διάθεση μίας κυβέρνησης που θα βάραγε τα νταούλια και θα χόρευαν οι δανειστές. Με άλλα λόγια «θα μας παρακαλάνε οι δανειστές να μας δανείσουν», όπως είχε πει ο Αλαίκσοις σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση και υλοποίησε ο Κούλης λέγοντας ότι «μας πληρώνουν οι δανειστές, για να μας δανείσουν».

Ακούγοντας, ότι ο Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε πως το κώμα του δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει το 2015, ανατρίχιασα. Εγώ το ήξερα, αυτός πότε το συνειδητοποίησε; Άλλωστε, ο Αλαίκσοις μας είχε πει ότι έτρεφε αυταπάτες, όταν οι δανειστές τον ισοπέδωσαν κυριολεκτικά. Κι’ αν ο Βούτσης το έλεγε αυτό πριν από τις εκλογές της 07.07.2019;

Μπορεί ο Γιάνης να είναι Νάρκισσος, αλλά το βιβλίο του αποτελεί μία ανεκτίμητη μαρτυρία για την ιστορία του τόπου. Περιγράφει με σοβαρό τρόπο τον στραγγαλισμό ενός λαού. Το μόνο που λείπει είναι η περιγραφή τού πώς φτάσαμε στο χρέος των € 270 δισ. το 2009. Πώς δημιουργήθηκε, δηλαδή, το χρέος, το οποίο έκτοτε έχει αυξηθεί κατά 79% εν μέσω 10ετούς μνημονιακής λιτότητας, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και αύξουσας αβελτηρίας των κυβερνήσεών μας. Πολύ θα ήθελα να παραπέμψουν τον Γιάνη στο Ειδικό Δικαστήριο για τα πεπραγμένα τού 2015, όπως και αυτός τους προκαλεί. Να τον παραπέμψουν αυτοί που ισχυρίζονται, ότι ο Γιάνης μάς κόστισε μερικές εκατοντάδες δισ. Για να βγουν όλα στη φόρα. Αλλά αυτοί ασχολούνται με τον Παπαγγελόπουλο, τον Αγγελή, τη Ράικου και την Τουλουπάκη. Ρε φούστη μου οι Ρωμαίοι έδιναν στον λαό άρτον και θεάματα, για να τον κρατούν εν υπνώσει. Εμείς μόνον θεάματα έχουμε γαμώ το.

Και τί σχέση μπορεί να έχει η Συρία με τον Γιάνη; Μεγάλη. Η περιπέτεια της Συρίας δείχνει πως όλα γίνονται για την ‘κονόμα. Ο Πούτιν στηρίζει τον Άσσαντ, αλλά δίνει και αυτός  το πράσινο φως  στον Ερντογάν, να εισβάλει στη Συρία. Διότι ο Σουλτάνος είναι καλός πελάτης της Ρωσίας. Αλλά και των ΗΠΑ, εξ ου και ο Τραμπ έδωσε και αυτός το πράσινο φως για την εισβολή. Αν ο Ερντογάν θέλει την άδεια του Πούτιν και του Τραμπ, για να εισβάλει στη Συρία, φαντασθείτε  πόσα περιθώρια κυρίαρχων κινήσεων έχουμε εμείς. Μας το είπε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ με άλλα λόγια, όταν τέθηκε το θέμα της παραβατικότητας της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας: «Το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται σε νομικές διενέξεις μεταξύ μελών του». Νομική διένεξη οι πτήσεις [υπερπτήσεις που λένε οι μορφωμένοι] των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και η πλημμυρίδα των λαθρομεταναστών στα νησιά μας.

Και ο ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας του δεν πήρε θέση για την τουρκική εισβολή στη Συρία, επειδή ο Πούτιν προέβαλε βέτο. Ωραίο μαγαζί ο ΩΙΜΕ. Τυχεροί όσοι εργάζονται εκεί με παχυλούς μισθούς.

Παρένθεση: θα θυμίσω αυτό που γράφει ο Γιάνης στο βιβλίο του. Περί τα μέσα Ιουνίου 2015 επιστρέφει σπίτι του περί την 23:00 και τηλεφωνεί στον συνεργάτη του Galbraith. Του λέει ότι με τον Αλαίκσοις αποφάσισαν να πάνε σε ρήξη με τους δανειστές. Σύντομο  το τηλεφώνημα, επειδή ο Γιάνης ήταν κατάκοπος. Μετά από 10΄τού τηλεφωνεί ο Galbraith, για να του πει ότι 5΄ από τη στιγμή που τελείωσε η τηλεφωνική συνομιλία τους, του τηλεφώνησαν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ και τον ρώτησαν «Πιστεύεις, ότι αυτό που σου είπε προ ολίγου ο Βαρουφάκης είναι αληθινό;»  

Συνιστώ εις πάντας  εκθύμως να διαβάσετε το βιβλίο του Γιάνη. Αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο. Αλλά και το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού, για να καταλάβετε τί ακριβώς μας έχει συμβεί. Περίληψη του τελευταίου βιβλίου αποτελεί η δήλωση του  Βρούτση, ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν. Τελικά, ο μόνος που καταλάβαινε τί έχει συμβεί και τί πρέπει να γίνει, για να διορθωθούν τα πράγματα, είναι ο Γιάνης. Όλοι οι άλλοι απλώς λένε μπαρμπούτσαλα περί επιτελικού κράτους και λοιπών ηλιθιοτήτων. Δυστυχώς!