Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Παρακολουθούσα ξανά και ξανά την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγγέλλει την απόφαση, με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη η ενέργεια του Βρεταννού πρωθυπουργού να εισηγηθεί στη Βασίλισσα την αναστολή λειτουργίας τού Κοινοβουλίου. Όχι την απόφαση της Βασίλισσας να αναστείλει τη λειτουργία. Την ομόφωνη απόφαση των ένδεκα δικαστών που συγκροτούν το Ανώτατο δικαστήριο. Και κάθε φορά μελαγχολούσα όλο και περισσότερο.
Τη μία σκέφτηκα ότι εμείς έχουμε τρία ανώτατα πολυμελή δικαστήρια. Ο Άρειος Πάγος αριθμεί 70 μέλη. Μετά ένοιωθα συγκλονισμένος από την απλότητα, με την οποία η Πρόεδρος διάβαζε την απόφαση. Καταρρακωμένος καθώς άκουγα να παραπέμπει σε απόφαση του ιδίου δικαστηρίου του 1611. Ανατρίχιαζα νοιώθοντας το κύρος που ανέδυε η εικόνα της απλότητας και των μετρημένων λέξεων.
Και σκεφτόμουν ότι το ΗΒ δεν έχει γραπτό Σύνταγμα. Ότι δεν βγήκε κάποιο νούμερο να πει ότι με την απόφαση αυτή μερικές χιλιάδες παιδάκια δεν θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς, όπως έκανε η κ. Όλγα, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ότι κανένας δεν βγήκε να πει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση, αφού δεν επιλέγεται από τον λαό. Μετά θυμήθηκα ότι κάποιος είχε καταμηνύσει τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, επειδή έκλεισε τη Βουλή τον Μάιο του 2007, για να σώσει τον πολύ κ. Παυλίδη και ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου απέρριψε τη μήνυση ως απαράδεκτη, επειδή δεν συνοδευόταν από …. παράβολο € 100.
Κατεθλίβην δε, όταν πληροφορήθηκα ότι παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα η Πρόεδρος Πρωτοδικών που χειριζόταν την υπόθεση του Noor 1. Αλήθεια, τί απέγινε με την Πρόεδρο κ. Ηλία που έχει καταφύγει εις το ΗΒ; Δεν θα εκδοθεί ποτέ;
Μετά μου ήλθε κατακέφαλα για μία ακόμη φορά η Ρασπουτινιάδα. Σκευωρίες, παραπομπές με ή χωρίς στοιχεία, αρμόδια ή αναρμόδια η Βουλή για τον Παπαγγελόπουλο, πίεσε ή δεν πίεσε την Ράικου, ποίος ο ρόλος του Αγγελή, ποίος της Τουλουπάκη κ.λπ.
Ευτυχώς που εμείς έχουμε γραπτό Σύνταγμα, ώστε να το ξεσκίζουμε. Όπως π.χ. έκανε η κυρα-Βασίλω που τόλμησε να εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την παράταση της θητείας της παρά το Σύνταγμα.
Και μετά άκουσα τον Βρεταννό πρωθυπουργό να δηλώνει, ότι δεν του αρέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά δεν έχει παρά να τη σεβασθεί.
Μπορεί να μη συμπαθούμε τους Άγγλους για όσα δεινά επεσώρευσαν στον Ελληνισμό και σε τόσους άλλους λαούς που καταδυνάστευσαν, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν θεσμούς που λειτουργούν άψογα.