Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η άνοιξη μάς έφτασε. Εμπρός για άγρια σπαράγγια!

Του Γιώργου Ελιά.

sparaggiaΟ βαρύς χειμώνας από ό,τι τουλάχιστον φαίνεται μας αποχαιρετά και η άνοιξη μάς έφτασε σιγά σιγά με όλα τα συνοδευτικά της. Ένα από τα πρώτα δώρα της είναι το άγριο σπαράγγι, που οι βλαστοί του κάνουν την εμφάνιση τους και μια εκδρομή στα λαγκάδια είναι ό,τι πιο όμορφο αυτή την εποχή για μάζεμα τους.

Το άγριο σπαράγγι είναι ένας πράσινος αγκαθωτός θάμνος που φυτρώνει σε ανώμαλα εδάφη,κοντά σε ρεματιές και τράφους χωραφιών. Ο Βλαστός του φυτρώνει για αναπαραγωγή με τις πρώτες καλοσύνες της άνοιξης και είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη c,  καθώς και άλλες βιταμίνες.

Το μαγείρεμά του μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Π.χ. μετά από ζεμάτισμα να γίνει σαλάτα με ελαιόλαδο, πέστο για χρήση σαν σάλτσα σε σαλάτα ή μακαρονάδα, καθώς και ομελέτα με φρέσκα αυγά. Η συλλογή του στον αγρό είναι μια ιεροτελεστία. Περπατώντας μέσα στα λαγκάδια που αυτές τις μέρες η φύση οργιάζει και το μάτι ηδονίζεται από τα υπέροχα χρώματα. Κίτρινοι Φλόμοι, Ασφόδελοι με το άσπρο και μώβ άνθος τους, καταπράσινοι βάτοι και καλαμιές, άσπρες ανθισμένες αμυγδαλιές και τα αγριόχορτα έντονα φουντωμένα γεμίζουν το μάτι του θεατή που βοσκά μαζί με τα αιγοπρόβατα που περιδιαβαίνουν την ομορφιά αυτή και τα κουδούνια τους ηχούν από μακριά μαζί με το ήχο από το γάργαρο νερό που ακούγεται από τα γύρω ρυάκια.

Το μάζεμα γίνεται προσεκτικά, στο κόψιμο των βλαστών γιατί τα αγκάθια του θάμνου αγκυλώνουν αρκετά και οι επιτόπιες δοκιμές της γέυσης  τους δίνουν αμέσως την αίσθηση της υπερτροφής αυτής. Μαζέψτε και εσείς άγρια σπαράγγια, οι λόφοι και τα λαγκάδια της χώρας μας είναι γεμάτοι, και είναι μια καλή ευκαιρία για εξόρμηση στον αγρό με την καλοσύνη των ημερών αυτών του Μαρτίου.