Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κλείνει το hotspot – πρότυπο στην Τήλο.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τού βάζει λουκέτο τη στιγμή που ο δήμος είχε αρχίσει την κατασκευή τυροκομείου για να εργάζονται οι πρόσφυγες!

Πηγή : https://www.tanea.gr/print/2018/12/10/greece/kleinei-to-hotspot-protypo/?fbclid=IwAR3o7Aw2mns-0yu2g8Z7ypdpeNwzvID8v2wLV8GEBw8NCs6-ZZcAeh1bCXA

Γράφει η Σαλτού Εύη.

ghotspottilouΤο καλοκαίρι του 2017, το νησί έγινε διεθνώς γνωστό μέσα από αφιέρωμα του BBC, αυτή τη φορά όχι για τις ομορφιές του, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε τις οικογένειες προσφύγων. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες ενσωμάτωσης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία της Τήλου, το κέντρο φιλοξενίας τους αναμένεται να κλείσει στο τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο νησί της Τήλου, το οποίο υλοποιεί η οργάνωση Solidarity Now, ξεκίνησε το 2016, με τον αριθμό των φιλοξενουμένων να είναι περίπου 40 άτομα. Από την πρώτη στιγμή, οι κάτοικοι του νησιού καλοδέχθηκαν τις οικογένειες των προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι διέμεναν σε προκατασκευασμένους οικίσκους. Μάλιστα, το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας επισκέφθηκε τον περασμένο Απρίλιο και ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Με πρωτοβουλία του δήμου και προκειμένου οι οικογένειες αυτές να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα, αποφασίστηκε η δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), για την κατασκευή και λειτουργία ενός τυροκομείου, που θα παρήγε το τοπικό τυρί, η παραγωγή του οποίου εδώ και χρόνια είχε σταματήσει. Σε αυτή την επιχείρηση θα εργάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο νησί.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά – Αλειφέρη, στις αρχές Οκτωβρίου ενημερώθηκε πως το πρόγραμμα φιλοξενίας θα διακοπεί και άρα όλοι οι πρόσφυγες θα φύγουν από το νησί. «Σε αντίθεση με άλλα κέντρα, οι πρόσφυγες στην Τήλο ζουν μια φυσιολογική ζωή. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρόδο συνομίλησα με πρόσφυγες που μένουν σε πρότυπο καταυλισμό στα παλαιά σφαγεία, οι οποίοι παρακαλούσαν να έρθουν στο δικό μας νησί. Και τώρα μαθαίνουμε πως το κέντρο μας, που έχει πάρει διεθνώς εύσημα, θα κλείσει. Μάλιστα είχαμε ήδη ξεκινήσει και τις διαδικασίες για τη δημιουργία του τυροκομείου. Βρήκαμε χρηματοδότες, μας έστειλε χρήματα ένας δήμος της Γενεύης, που πίστεψε στο πρότζεκτ, έχουμε ήδη αγοράσει εξοπλισμό, όπως και τα πρώτα 30 κατσίκια, που στοίχισαν 3.500 ευρώ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος.

Σήμερα στο νησί ζουν περίπου 14 πρόσφυγες και η Μαρία Καμμά – Αλειφέρη υποστηρίζει πως από σήμερα κι αυτοί οι τελευταίοι αναμένεται να αποχωρήσουν. «Το παράδοξο είναι ότι όλοι επικροτούν στα λόγια την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο στην πράξη δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Θέλουμε να παραμείνει ανοιχτό το κέντρο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία της Τήλου».

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρόγραμμα ESTIA σταδιακά θα μεταβιβαστεί στις ελληνικές Αρχές. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου της Υπατης Αρμοστείας Στέλλα Νάνου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης θα το τρέξει ο διεθνής οργανισμός και το 2019, πιθανότατα και το 2020, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από την DG HOME «με στόχο στα τέλη του 2020 οι ελληνικές Αρχές να είναι σε θέση να το αναλάβουν. Αλλωστε, ο ρόλος της Υπατης Αρμοστείας είναι να υποστηρίζει τις κρατικές Αρχές και όχι να τις αντικαθιστά».

Σε ό,τι αφορά το φωτεινό παράδειγμα της Τήλου, όπως το χαρακτηρίζει η Στέλλα Νάνου, δυστυχώς, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η Υπατη Αρμοστεία δεν έχει πρόγραμμα χρηματοδότησης που να μπορεί να εντάξει και να διατηρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ίδιο επίπεδο υπηρεσιών που είναι σήμερα ή ακόμη και να το επεκτείνει, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του. Ηδη, η Υπατη Αρμοστεία έχει σταματήσει αντίστοιχο πρόγραμμα φιλοξενίας στη Βόλβη ενώ και κτίρια στην Επανομή Θεσσαλονίκης, που ήταν για τη φιλοξενία προσφύγων, δε λειτουργούν πια.

«Κάνουμε προσπάθειες να μεταφέρουμε το παράδειγμα της Τήλου σε φορείς, οργανώσεις και δωρητές, με σκοπό να το χρηματοδοτήσουν και να συνεχιστεί η λειτουργία του». Μάλιστα, υπήρξαν και κυβερνητικές διαβεβαιώσεις να ενταχθεί το πρόγραμμα της Τήλου στα εθνικά προγράμματα για το Προσφυγικό.

Σχόλιο "Rib and Sea"

maria.kamma.aliferiΌλα τα "περίεργα" σ' αυτή τη γωνιά της υφηλίου συμβαίνουν! Θέλουμε, υποτίθεται, να εντάξουμε κοινωνικά το υγιές εκείνο κομμάτι των προσφύγων που θέλει να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, αλλά ο διάολος δεν μας αφήνει! Και ποιος είναι ο διάολος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και τα συμφέροντα που επιμελώς κρύβονται πίσω της! Και το λέω μετά λόγου γνώσεως αυτό, αναλαμβάνοντας συγχρόνως τις ευθύνες μου.

Τον Οκτώβριο του 2016, κατά την διάρκεια της παραμονής μου στην Τήλο, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την Δήμαρχο του νησιού Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, για το θέμα των, Σύρων κυρίως, προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Τήλο. Πήγα μάλιστα ως εκεί και βιντεοσκόπησα τις εγκαταστάσεις και τις οικογένειες των προσφύγων οι οποίοι έμεναν στο νησί και ζούσαν αρμονικά με τους κατοίκους του, απολαμβάνοντας την ελληνική φιλοξενία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμμετέχοντας συγχρόνως στα δρώμενα του ακριτικού νησιού.

Με την Δήμαρχο της Τήλου είχα την ευκαιρία να συζητήσω και πάλι για το θέμα αυτό κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο νησί (τέλη Οκτωβρίου 2018). Τότε με ενημέρωσε για την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. να διακοπεί η λειτουργία του Hot Spot και μαζί μ' αυτό να φύγουν και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί.

Εξεπλάγην, πολύ περισσότερο όταν η Μαρία Καμμά μου είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου για την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στον οποίο θα συμμετέχουν οι πρόσφυγες, με διαδικασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει για την δημιουργία τυροκομείου. Υπήρχαν μάλιστα και χρηματοδότες, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος της Γενεύης που πίστεψε στο σχέδιο αυτό και έστειλε χρήματα.

Φαίνεται όμως ότι τα νήματα στο προσφυγικό θέμα κινούν αυτοί που κυρίως το δημιούργησαν! Αυτοί που ανακάλυψαν την κότα με το χρυσό αυγό εκμεταλλευόμενοι τα εκατομμύρια που διαθέτει η ένοχη διεθνής κοινότητα προκειμένου να ξεπλύνει τη ντροπή της για την τραγική κατάσταση που δημιούργησε στη Συρία και στις άλλες εμπόλεμες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Υπάρχει άραγε κανείς που πιστεύει ότι σε όλο αυτό το παζάρι ανθρώπινων ψυχών δεν εμπλέκονται καθόλου η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και οι Μ.Κ.Ο. που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πάντως, θα συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κλάπα, με τον οποίο θα συζητήσω πάνω στο θέμα αυτό σε μια προσπάθεια να πάρω μια υπεύθυνη απάντηση που να δικαιολογεί μια τέτοια "περίεργη" απόφαση, αλλά και την απαθή στάση της κυβέρνησης που απλώς παρακολουθεί. Ιδού τι έλεγε ο κ. Κλάπας τον Μάρτιο του 2018 σχετικώς με το θέμα της ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες με πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι Δημοτικές Αρχές. Γιατί εκείνες οι εξαγγελίες δεν τηρούνται;

Ιωσήφ Παπαδόπουλος