Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

MINOAN TROPHY

Η διαδρομή του Minoan Trophy. Αγνοήστε φυσικά τις ευθείες που περνούν πάνω απ' τη στεριά!Το 1990 το περιοδικό "Θάλασσα και Γιώτιγκ" είχε προκηρύξει ένα μοναχικό αγώνα ταχυπλοίας (ιδέα του Ιωσήφ Παπαδόπουλου) με έπαθλο ένα επαμειβόμενο βαρύτιμο κύπελλο και ανάλογη προβολή της προσπάθειας στις σελίδες του περιοδικού. Δυστυχώς πραγματοποιήθηκε ένας και μόνον διάπλους (τον Απρίλιο του 1990) και το "Minoan Trophy" - έτσι είχε ονομαστεί εκείνος ο μοναχικός αγώνας - δεδομένης και της διακοπής κυκλοφορίας του περιοδικού που τον είχε προκηρύξει - ατόνησε, με το κύπελλο να παραμένει μέχρι σήμερα στα χέρια αυτών που το επιχείρησαν για πρώτη φορά.

Το "Rib and Sea", σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, αλλά ανταποκρινόμενο και σε σχετικό αίτημα κάποιων κατασκευαστών, αποφάσισε να επαναφέρει το "Minoan Trophy" και να παραδώσει το βαρύτιμο κύπελλο στο πλήρωμα που θα επιχειρήσει τον διάπλου του Κρητικού πελάγους και θα ολοκληρώσει το νοητό θαλάσσιο τρίγωνο που σχηματίζουν ο Πειραιάς, το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Ας θυμηθούμε όμως ποιοι ήταν - και συνεχίζουν να είναι - οι όροι συμμετοχής, με κάποιες μικρές αλλαγές προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες.

"Αντίπαλος" των πληρωμάτων, που θα θελήσουν να διεκδικήσουν το "Minoan Trophy", θα είναι κατ’ αρχάς το ρολόϊ και οι καιρικές συνθήκες. Πρόκληση η διαδρομή των 375 ν. μιλίων, η οποία ορίζεται από το θαλάσσιο τρίγωνο που σχηματίζουν οι πόλεις του Πειραιά, του Ηρακλείου και των Χανίων της Κρήτης. Τι είναι όμως ακριβώς ο αγώνας "Minoan Trophy" και ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος σ' αυτόν;

Όροι συμμετοχής.

Το "Minoan Trophy" είναι ένας μοναχικός αγώνας ταχυπλοίας ανοικτής θαλάσσης για ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη τουρισμού, όπου ο κυβερνήτης και το πλήρωμά του προσπαθούν να καλύψουν το θαλάσσιο τρίγωνο που ορίζεται από τις πόλεις του Πειραιά, του Ηρακλείου και των Χανίων της Κρήτης, έχοντας σαν μοναδικούς αντιπάλους τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Το βαρύτιμο επαμειβόμενο κύπελλο του Minoan Trophy.Στη διεκδίκηση του "Minoan Trophy", που προκηρύσσει το διαδικτυακό περιοδικό "Rib and Sea", μπορεί να λάβει μέρος κάθε Έλληνας ή ξένος υπήκοος, μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, με οποιοδήποτε φουσκωτό σκάφος τουρισμού ελάχιστου ολικού μήκους πέντε (5) μέτρων (χωρίς να προσμετράται σ' αυτό η δελφινιέρα και η πασαρέλλα), ανεξαρτήτως των υλικών κατασκευής της γάστρας του και της ισχύος του κινητήρα ή των κινητήρων του. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι κάτοχος αδείας χειριστή ταχυπλόου, το δε σκάφος πρέπει να είναι λεμβολογημένο για πλόες χωρίς τοπικό περιορισμό, να είναι ασφαλισμένο (third party insurance) και να διαθέτει εφεδρικό μέσο πρόωσης (κινητήρα ή ιστίο) και όλα τα σωστικά μέσα που προβλέπει ο νόμος για την κατηγορία των πλόων του.

Στο σκάφος πρέπει να επιβαίνουν δύο (2) τουλάχιστον άτομα (του κυβερνήτη συμπεριλαμβανομένου), ενώ ο μέγιστος αριθμός των επιβαινόντων δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερος του αριθμού που προβλέπει η άδεια εκτέλεσης πλόων του σκάφους. Ένας τουλάχιστον ακόμη από τους επιβαίνοντες (εκτός του κυβερνήτη) πρέπει να είναι κάτοχος αδείας χειριστή ταχυπλόου.

Ο κυβερνήτης οφείλει να υπογράψει, μαζί με την αίτηση συμμετοχής, υπεύθυνη δήλωση ότι λαμβάνει μέρος στο "Minoan Trophy" αποκλειστικώς με δική του ευθύνη και ότι είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του σκάφους και των επιβαινόντων. Πρέπει επίσης να δηλώσει ότι δεν έχει καμμία οικονομική ή άλλη απαίτηση από τον εκδότη του περιοδικού "Rib and Sea" για έξοδα, ζημιές ή ατυχήματα που τυχόν θα προκληθούν στο σκάφος, στον ίδιο, στους επιβαίνοντες, σε τρίτους ή σε σκάφη και αντικείμενα τρίτων κατά την διάρκεια της προσπάθειας για την κατάκτηση του "Minoan Trophy".

Η προσπάθεια μπορεί να υποστηρικτεί οικονομικώς από οποιαδήποτε εταιρεία (ή ιδιώτη) θα ήθελε ενδεχομένως να προβληθεί από την προβολή της στο περιοδικό, και είναι στην απόλυτη κρίση του κυβερνήτη του σκάφους. Το περιοδικό "Rib and Sea" ουδεμία ανάμιξη ή συμμετοχή θα έχει στην χορηγία αυτή.

Το σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο, εκτός των από τον νόμο προβλεπομένων σωστικών μέσων, και με V.H.F., απαραιτήτως. Ηλεκτρονικά βοηθήματα, όπως g.p.s., ραντάρ κ.λπ., επιτρέπονται. Η τεχνική ή άλλου είδους βοήθεια από άλλο πλωτό ή εναέριο μέσο κατά την διάρκεια της προσπάθειας για την κατάκτηση του "Minoan Trophy" δεν επιτρέπεται, εκτός εάν ο κυβερνήτης έχει προηγουμένως καλέσει σε βοήθεια μέσω του v.h.f. ή του κινητού τηλεφώνου του (λόγω ζημιάς στο σκάφος ή βλάβης στον κινητήρα του) οπότε θεωρείται ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια. Διευκρινίζεται ότι η βοήθεια θα παρασχεθεί από φίλους ή συνεργάτες του κυβερνήτη και ουδεμία υποχρέωση έχει το "Rib and Sea" και ο εκδότης του. Συνιστάται να υπάρχει στο σκάφος ένα τουλάχιστον κινητό τηλέφωνο και φορτιστής για την μπαταρία του.

Η συνολική απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι 375 περίπου ναυτικά μίλια, χωρίς ηθελημένες ή αθέλητες παρακάμψεις, και ορίζεται από το νοητό θαλάσσιο τρίγωνο που σχηματίζουν ο Πειραιάς, τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης. Σαν σημείο εκκίνησης και τερματισμού ορίζεται ο θαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μπροστά από το Λιμενικό Φυλάκιο Φλοίσβου ή, εναλλακτικώς, το παλιό λιμάνι των Χανίων της Κρήτης.

Το διαδικτυακό περιοδικό "Rib and Sea" θα παραδίδει το βαρύτιμο επαμειβόμενο κύπελλο στον εκάστοτε νικητή και πέραν της υποχρέωσης που έχει να προβάλλει στο περιοδικό, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προσπάθεια (παρουσίαση σκάφους και πληρώματος, λεπτομέρειες από το ταξίδι, τυχόν βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ.), ουδεμία άλλη υποχρέωση αναλαμβάνει απέναντι στους διαγωνιζόμενους ή τους τυχόν χορηγούς τους. Προβολή στο περιοδικό προβλέπεται ακόμη και στην περίπτωση μιας αποτυχημένης προσπάθειας, εκτός και εάν ο κυβερνήτης του σκάφους δεν το επιθυμεί.

Στην περίπτωση που σημειωθεί νέος χρόνος ρεκόρ, ο κυβερνήτης του σκάφους παραλαμβάνει το κύπελλο από τον προκάτοχό του, είναι δε υποχρεωμένος να το παραδώσει κι' αυτός με την σειρά του σ' αυτόν που θα επαναλάβει στο μέλλον την προσπάθεια σε μικρότερο χρόνο απ' τον δικό του. Στον συνολικό χρόνο προσμετράται και ο χρόνος καθυστέρησης για οποιονδήποτε λόγο (ανεφοδιασμός, φαγητό κ.λπ.) Διεκδίκηση του "Minoan Trophy" δεν μπορεί να γίνει στο διάστημα από την 15η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου κάθε έτους.

Σε περίπτωση κατά την οποίαν σημειωθεί χρόνος μεγαλύτερος από αυτόν που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, από τον μέχρι εκείνη τη στιγμή κάτοχο του ρεκόρ και του κυπέλλου, η προσπάθεια θα θεωρηθεί σαν να μην έγινε ποτέ. Στο ειδικό έντυπο, που θα δοθεί στον κυβερνήτη του σκάφους όταν υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει απαραιτήτως να αναγραφεί η ακριβής ημερομηνία και ώρα απόπλου και κατάπλου στα λιμάνια προσέγγισης. Η ώρα αυτή θα καταγράφεται από αρμόδιο λιμενικό όργανο, παρουσία εκπροσώπου του περιοδικού, και θα επικυρώνεται με την υπογραφή του λιμενικού οργάνου και την σφραγίδα του Λιμεναρχείου. Το έντυπο αυτό θα πρέπει να παραδίδεται στο περιοδικό μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Σε περίπτωση που το έντυπο χαθεί, καταστραφεί ή οι χρόνοι που έχουν καταγραφεί σ' αυτό είναι αδύνατον να αναγνωστούν, η προσπάθεια θα θεωρείται σαν να μην έγινε ποτέ.

Συγκεκριμένα, όταν η εκκίνηση δίδεται στον Πειραιά, απαιτείται : Απόπλους από το Λιμενικό Φυλάκιο Φλοίσβου, κατάπλους στο Λιμενικό Φυλάκιο του κεντρικού λιμένος Ηρακλείου, κατάπλους στο Λιμενικό Φυλάκιο παλαιού λιμένα Χανίων και κατάπλους στο Λιμενικό Φυλάκιο Φλοίσβου κατά τον τερματισμό. Όταν η εκκίνηση δίδεται στα Χανιά απαιτείται : Απόπλους από το Λιμενικό Φυλάκιο παλαιού λιμένος Χανίων, κατάπλους στο Λιμενικό Φυλάκιο του κεντρικού λιμένος Ηρακλείου, κατάπλους στο Λιμενικό Φυλάκιο Φλοίσβου και κατάπλους στο Λιμενικό Φυλάκιο παλαιού λιμένος Χανίων.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κυβερνήτη, ο οποίος θα ξεκινήσει απ’ τον Φλοίσβο, να επιλέξει αν θέλει πρώτος του σταθμός ελέγχου να είναι το Ηράκλειο ή τα Χανιά της Κρήτης. Ομοίως, ο κυβερνήτης που θα επιλέξει να ξεκινήσει απ’ τα Χανιά, μπορεί να επιλέξει σαν πρώτο σταθμό ελέγχου το Ηράκλειο ή, εναλλακτικώς, τον Φλοίσβο.

Η δήλωση συμμετοχής, μαζί με τα πλήρη στοιχεία του κυβερνήτη, του σκάφους, των επιβαινόντων και την ακριβή ημερομηνία απόπλου, πρέπει να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του "Rib and Sea" : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη του εγχειρήματος, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί την 5η ημέρα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Δεν μπορεί, επί παραδείγματι, να υποβάλλει κάποιος αίτηση συμμετοχής την 16η Ιουνίου και να πραγματοποιήσει τον διάπλου την 23η Ιουνίου, αλλά μόνο την 21η Ιουνίου. Αυτό γίνεται για να μην έχει την δυνατότητα ο εκάστοτε κυβερνήτης να επιλέξει την καταλληλότερη γι' αυτόν ημέρα, από πλευράς καιρικών συνθηκών, αλλά να πάρει όλες τις προβλέψεις εγκαίρως και να πραγματοποιήσει τον διάπλου την 5η ημέρα από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του.

Σε περίπτωση κατά την οποίαν ο κυβερνήτης δεν αποπλεύσει την προκαθορισμένη ημερομηνία, όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, τότε η  αίτησή του απορρίπτεται και μπορεί να επιλέξει νέα ημερομηνία υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση συμμετοχής, μετά την παρέλευση όμως δέκα τουλάχιστον ημερών.

Αντιστοίχως, τα στοιχεία που πιστοποιούν την πραγματοποίηση του εγχειρήματος και το σχετικό έγγραφο με τους χρόνους και τις επικυρώσεις των λιμεναρχείων, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο "Rib and Sea" μέσα σε δύο (2) το αργότερο ημέρες από την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Στοιχεία που δεν θα σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δεν θα ληφθούν υπ' όψιν και η προσπάθεια θα θεωρηθεί σαν να μην έγινε ποτέ.

Υπολογισμός χρόνου.

Ανάλογα με το μήκος του σκάφους που διεκδικεί το "Minoan Trophy", αλλά και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα του εγχειρήματος, θα υπάρχουν, κατά περίπτωση, βαθμοί ποινής ή bonus. Σαν επίσημη πρόβλεψη θα λαμβάνεται το μετεωρολογικό δελτίο που δίνει για την ημέρα εκείνη το site "windfinder" στο ύψος της Μήλου : http://www.windfinder.com/forecasts/wind_mediterranean_east_akt.htm

Οι βαθμοί ποινής ή bonus, αντιστοίχως, θα υπολογίζονται ως εξής : Για κάθε 1 εκατοστό του μέτρου πάνω από τα 5 μέτρα ολικού μήκους καταμέτρησης (χωρίς δελφινιέρα και πασαρέλα) που θα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του κατασκευαστή του σκάφους (προσπέκτους) και θα επιβεβαιώνεται από εκπρόσωπο του περιοδικού "Rib and Sea", θα επιβάλλονται 2 πρώτα λεπτά της ώρας ποινή στον συνολικό χρόνο.

Παράδειγμα : Έστω ότι ένα σκάφος ολικού μήκους 5,40 μέτρων πραγματοποιεί τον διάπλου σε χρόνο 20 ώρες και 18 πρώτα λεπτά. Στον χρόνο αυτό θα προστεθεί χρόνος 1 ώρας και 20 πρώτων λεπτών σαν ποινή για τα 40 εκατοστά του μέτρου που είναι το σκάφος μεγαλύτερο από το ελάχιστο όριο των 5 μέτρων (2 πρώτα λεπτά για κάθε ένα εκατοστό του μέτρου).  Έτσι ο τελικός χρόνος θα είναι 21 ώρες και 38 πρώτα λεπτά της ώρας.

Ανάλογοι βαθμοί ποινής ή bonus, αντιστοίχως, θα προστίθενται ή θα αφαιρούνται με κριτήριο την ένταση του ανέμου στην κλίμακα Beaufort που θα έχει δώσει για την συγκεκριμένη ημέρα το "windfinder" στην περιοχή της Μήλου. Έτσι, για ένταση ανέμου μέχρι 3 Β. θα προστίθεται χρόνος 2 ωρών στον συνολικό χρόνο του διάπλου, για ένταση ανέμου μέχρι 4 Β. θα προστίθεται 1 ώρα, μέχρι 5 Β. θα αφαιρούνται 2 ώρες, και μέχρι 6 Β. θα αφαιρούνται 3 ώρες από τον συνολικό χρόνο του διάπλου. Με ένταση ανέμου 7 Β. και άνω δεν θα δίδεται απόπλους. Ο συνολικός χρόνος θα ανακοινώνεται στον ενδιαφερόμενο εντός 2 ημερών και θα δημοσιεύεται στο "Rib and Sea".

Μετά την επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος και την κατάκτηση του "Minoan Trophy", το βαρύτιμο κύπελλο θα απονέμεται στον κυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος θα το διατηρήσει στην κατάσταση στην οποία το παρέλαβε, αναλαμβάνοντας συγχρόνως την υποχρέωση να το παραδώσει σ' αυτόν ο οποίος θα καταρρίψει στο μέλλον το ρεκόρ του, ενώ το εγχείρημα, μαζί με φωτογραφικό ή άλλο υλικό (βίντεο) θα δημοσιευτεί στο "Rib and Sea".

Ενστάσεις.

Ένσταση επί του υπολογισμού του χρόνου, του μήκους του σκάφους κ.λπ. μπορεί να υποβάλλει εγγράφως ο κυβερνήτης στην επιτροπή ενστάσεων, αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού "Rib and Sea", εντός 5 (πέντε) ημερών (το αργότερο) από την ημερομηνία ανακοίνωσης του αποτελέσματος. Μετά την παρέλευση της χρονικής αυτής προθεσμίας, καμμία ένσταση δεν θα γίνεται δεκτή. Ένσταση έχει δικαίωμα να υποβάλλει και όποιος άλλος έχει (αποδεδειγμένα) έννομο συμφέρον (κάτοχος του ρεκόρ κ.λπ.) μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Για την υποβολή της ένστασης απαιτείται καταβολή 300 (τριακοσίων) ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν θα επιστρέφονται σε περίπτωση κατά την οποίαν η ένσταση απορριφθεί. Η επιτροπή ενστάσεων θα είναι τριμελής και απαρτίζεται, προς το παρόν, από τους : Ιωσήφ Παπαδόπουλο, Ανδρέα Φουράκη και Αντώνη Μακρυδάκη. Η απόφαση της επιτροπής θα είναι τελεσίδικη.

Το ιστορικό της πρώτης προσπάθειας (θυμάται ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος).
To 7.40 της Olympic Hellas με τις δύο διακοσάρες Mariner με το οποίο ανοίξαμε την αυλαία του Minoan Trophy.Ώρα 3.30, ξημερώματα Σαββάτου 28 Απριλίου 1990, στη μαρίνα της Ζέας. Τέσσερις σκιές κινούνται στο ντόκο. Αδιάβροχες φόρμες, σκουφιά, μπότες, σωσίβια φοριούνται με πυρετώδεις κινήσεις κάτω απ' το άγρυπνο βλέμμα του λιμενοφύλακα. Ο σκύλλος του φυλακίου πιο πέρα γαυγίζει απειλητικά. "Έτοιμοι"; φωνάζει η μια σκιά. "Ετοιμοι"! απαντούν οι άλλες και επιβιβάζονται σ' ένα φουσκωτό που λικνίζεται νωχελικά στα σκοτεινά νερά της μαρίνας. Η σκιά τρέχει προς το λιμεναρχείο, κρατώντας μια χούφτα χαρτιά. Ο σκύλλος λουφάζει στη διαταγή του αρχικελευστή. "Φεύγετε"; ρωτά εκείνος. "Ώρα είναι", απαντά η σκιά και συνεχίζει. "Γράψε σε παρακαλώ την ακριβή ώρα αναχώρησης και ευχήσου μας καλό ταξίδι". "Τέσσερις ακριβώς", απαντά ο λιμενικός, ενώ σφραγίζει και υπογράφει το χαρτί. Η σκιά πηδά στο φουσκωτό. Τελευταίος έλεγχος στα σκοτεινά. Οι διακοσάρες παίρνουν μπρος μουγκρίζοντας και ασελγώντας στη γαλήνη της νύχτας. "Λύσε Τόλη και φύγαμε! Πορεία 155"...

Στο λιμάνι του Ηρακλείου λίγο πριν τον απόπλου. Από αριστερά : Μπιλίρης, Λεοντόπουλος, Παυλάτος, Παπαδόπουλος.Έμοιαζαν με πολεμική επιχείρησα όλα αυτά. Η πόλη κοιμόταν και μεις φεύγαμε για ένα ταξίδι αστραπή στην Κρήτη, με αυθημερόν επιστροφή! Μια σκέψη ήταν το έναυσμα, και η επιθυμία να γίνει πραγματικότητα η συνέχεια. Μου ήταν αδύνατον να αντισταθώ στην πρόκληση του περιοδικού για το "Minoan Trophy". Υπήρχε συγχρόνως η πρόταση να γίνει η παρουσίαση του νέου σκάφους της Olympic Hellas, μήκους 7.38 μέτρων, στις σελίδες του "Θάλασσα και Γιώτιγκ". "Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια", είπα στη Μάρω Παλαιτσάκη. "Θα ανοίξω τον χορό της Κρήτης και θα αναφερθώ συγχρόνως στο μικρό τέρας". Έγινε αποδεκτό και οι ετοιμασίες άρχισαν.

Το πλωτό "βενζινάδικο" κύλησε αργά έξω απ' τον λιμενοβραχίονα της Ζέας. Η Suunto, το μοναδικό βοήθημά μας (δεν υπήρχαν g.p.s. τότε), σημάδεψε τις 155 μοίρες. Φθάσαμε γρήγορα στο ύψος των Φλεβών. Οι Mariner είχαν αρχίσει να καταπίνουν τα μίλια και το καύσιμο! Δύο θέλαμε, καλά να πάθουμε! Έφερα στο μυαλό μου τον χάρτη της διαδρομής. Έπρεπε να διανύσουμε, συνολικώς, 375 ν. μίλια χωρίς παράκαμψη, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Είχα στοιχηματίσει τις 15 ώρες με τον Μπιλίρη.  "Τρελλός είσαι", μου απαντούσε εκείνος κουνώντα το κεφάλι με νόημα. Στεκόταν εκεί, δίπλα μου, σιωπηλός, μαζί με τον Αργύρη Λεοντόπουλο και τον αείμνηστο Μάκη Παυλάτο. Μας είχε κυριεύσει όλους η μαγεία της νυχτερινής περιπέτειας και του ξέφρενου "καλπασμού" του σκάφους πάνω στο πρυμιό πεντάρι.

Άρχισε να χαράζει, όταν αφήσαμε πίσω μας τον Τζώρτζη. Κάποια γκαζάδικα ανηφόριζαν προς τον Κάβο ντ' Όρο. Ο χρόνος δούλευε ήδη εναντίον μας. Το πεντάρι έκανε αισθητή πια την παρουσία του. Το σπρέϊ μας θυμόταν, πού και πού, από την πλώρη. Ο Τόλης, μόλις του έδωσα το τιμόνι, ανέβασε τις στροφές των μηχανών καμμιά δεκαριά μίλια πριν τη Μήλο. Ένοιωθα την ανάγκη του για "παιγνίδι" και χαμογέλασα συγκαταβατικά.

Πήρα και πάλι τη σκυτάλη, μόλις παρακάμψαμε τον νοτιοδυτικό κάβο της Μήλου. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 7.45΄. Ήταν η πρώτη φορά που κάλυπτα την απόσταση αυτή σε τρισήμισυ ώρες μ' εκείνο τον καιρό. Ένας μέσος όρος 25 κόμβων δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος. Ο Μάκης κάτι μονολογούσε, από ώρα, σχετικά με τις δυνατότητες του σκάφους, ενώ ο Αργύρης εμφάνισε ξαφνικά για πρωϊνό ένα κουτί με κωκ!

Στο τιμόνι ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος, δίπλα του ο Αποστόλης Μπιλίρης και μπροστά τους ο Μάκης Παυλάτος. Σε χρέη φωτογράφου ο Αργύρης Λεοντόπουλος.Η διάθεση όλων μας είχε ανέβει, μαζί και οι ενδείξεις των στροφόμετρων. Το πεντάρι είχε ως δια μαγείας υποχωρήσει, περιορίζοντας τα τερτίπια του στις Κυκλάδες. Πέντε χιλιάδες στροφές, πέντε διακόσιες και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες προβλέψεις για τον χρόνο άφιξής μας στο Ηράκλειο.Τα βουνά της Κρήτης φάνηκαν αργά, γύρω στις 10 το πρωί. Στις 10.40 μπαίναμε στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ κάποια χέρια μας χαιρετούσαν απ' το ντόκο. Δεν περιμέναμε τόσο κόσμο! Ο Παναγιωτίδης είχε φροντίσει για όλα. Καύσιμα, τσικουδιά, κρητικές λιχουδιές και μπόλικη φιλοξενία. Πήρα την ακριβή ώρα κατάπλου απ' το λιμεναρχείο και πιάσαμε τα "σφηνάκια"...

Αν αφεθείς μ' αυτούς τους Κρητικούς, χάθηκες! Όταν κοίταξα το ρολόϊ μου μ' έλουσε κρύος ιδρώτας! Είχε ήδη περάσει μια ολόκληρη ώρα! "Μου φαίνεται πως κάνεις σαμποτάζ για να πάρεις γρήγορα το κύπελλο", είπα στον Παναγιωτίδη. Εκείνος γέλασε καλοκάγαθα, αλλά το γέλιο του δεν στάθηκε ικανό να μας κρατήσει άλλο στις καρέκλες μας. Στις 12 ακριβώς το μεσημέρι αφήναμε πίσω μας τον Παναγιωτίδη και την παρέα του. Το πεντάρι μας θυμήθηκε και πάλι. Τώρα το είχαμε κατάπλωρα πλέοντας προς τα Χανιά. Το μιλιόμετρο πέρασε τους 40 κόμβους και ο νοών νοήτω...

Καλύψαμε τα 58 ν. μίλια μέχρι το γραφικό λιμάνι των Χανίων σε 1 ώρα και 45΄. Ο Χρήστος Μόρτογλου έφθασε λίγο καθυστερημένα να μας προϋπαντήσει με το σκάφος του στον ανατολικό κάβο των Χανίων. Τον είχε ειδοποιήσει ο Παναγιωτίδης ότι φύγαμε απ' το Ηράκλειο στις 12, πρόσθεσε αυτός δύο ώρες και κάτι, πήρε και άλλους τρεις φίλους με τα φουσκωτά τους και άνοιξε το στόμα του δυο πήχες όταν μας είδε εκεί στις 13.30

Μας συνόδευσαν θριαμβευτικά στο μικρό γραφικό λιμάνι και δεν ήξεραν τι να κάνουν για να μας ευχαριστήσουν. "Μη μας ξεχνάτε", φώναζαν πίσω μας την ώρα που αφήναμε τα Χανιά. "Να έρθετε το καλοκαίρι να πάμε στην Ελαφόνησο, κοντά στην Παλιόχωρα". Μας είχαν κλέψει την καρδιά και άλλη μια ώρα απ' τον χρόνο μας. Ήταν ήδη τρεις το απόγευμα ενώ η Suunto έδειχνε 353 μοίρες Β.Α.
Στις 6 ακριβώς περνούσαμε δίπλα απ' τον εφιαλτικό ξερόβραχο της Φαλκονέρας, καλύπτοντας τα 80 μίλια σε τρείς ώρες. Ένα βουβό κύμα μας ανάγκασε να περιορίσουμε ως εκεί το μέγιστο μέσο όρο της ταχύτητας. Όλα όμως άλλαξαν μετά. Έμεναν άλλα 66 μίλια μέχρι τον Πειραιά που διανύθηκαν σε δύο ώρες.

Στις 8 και 8΄ το βράδυ δέναμε στη Ζέα, δίπλα στο πλωτό του Λιμεναρχείου. Ο Γιάννης Παπαπαναγιώτου ήταν εκεί και μας περίμενε. Κατάφερα να σύρω τα πόδια μου ως την πόρτα του φυλακίου και να πάρω, και επισήμως, την ακριβή ώρα κατάπλου. Είχαμε πραγματοποιήσει αυθημερόν το ταξίδι Πειραιά - Ηράκλειο -Χανιά - Πειραιά σε 16 ώρες και 10΄. Λαμβάνοντας μάλιστα υπ'όψη ότι οι φίλοι μας Κρητικοί μας "έκλεψαν" συνολικώς 2 ώρες και 15΄, ο καθαρός χρόνος πλεύσης ήταν 13 ώρες και 55΄. Ας όψεται ο εμπνευστής του "Minoan Trophy", που μας φόρτωσε με ποινή 7 ώρες και 56' για το μήκος του σκάφους και μας αφαίρεσε 1 ώρα για τον πεντάρη Μαίστρο, έτσι για να μας καλοπιάσει, ανεβάζοντας τον τελικό χρόνο μας σε 23 ώρες και 6΄. Ένας χρόνος σχετικά εύκολος να καταρριφθεί στο μέλλον από ένα σκάφος μικρότερου μήκους...