Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Το ‘πε το ‘πε ο παπαγάλος Σκουρλέτης. Για την εθνική τραγωδία στο Μάτι οι ευθύνες δεν είναι ατομικές. Φταίνε πολλοί. Όλοι μαζί. Και φταίνε και οι προηγούμενοι και οι νυν. Και οι επόμενοι άραγε; Σίγουρα και χωρίς καμμία αμφιβολία!
Σε ένα άρθρο του ο Τζήμερος, εξ αφορμής τής καταστροφής που μας βρήκε την 23.07, επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας [λέμε και καμμιά μ..], περιγράφει απλά και κατανοητά τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
http://www.capital.gr/arthra/3309856/o-epomenos-kamenos-tha-eisai-esu?utmsource=email
Η ευθύνη διαχέεται σε Επιτροπές και χάνεται κάπου στη δυνατότητα που παρέχουν τα νομικά πλαίσια στον κάθε «δημόσιο λειτουργό» να αποποιείται των ευθυνών του και να τις ρίχνει στους άλλους.
Και μετά αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, η οποία χάνεται στον δαίδαλο των διαδικασιών και οργανογραμμάτων των διαφόρων Υπηρεσιών προσπαθώντας να βγάλει άκρη και να εντοπίσει τον επίορκο που από αβελτηρία συντέλεσε σε μία καταστροφή. Για τους νεκρούς της Μάνδρας και την απώλεια ζωών του Νοεμβρίου 2017 δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται μετά από 9 μήνες έρευνας. Κι’ εκεί μπαζωμένα ρεύματα και αυθαίρετη δόμηση. Κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί έκαναν τα στραβά μάτια διαχρονικώς και απολαμβάνουν τώρα τη σύνταξη και τα μπαξίσια. Ίσως, διότι εξετέλεσαν άνωθεν παράνομες εντολές βέβαιοι όντες ότι δεν θα τους πειράξει κανείς, επειδή θα τους καλύψει ο υπουργός με μεσολάβηση του βουλευτή κ.λπ.
Έγραφα προ ημερών για τον τρόπο που αντιμετώπισε το νοσοκομείο Ρόδου έναν πολίτη. Επί 1,5 χρόνο προσπαθούσε να βρει τρόπο να ικανοποιήσει τον πολίτη που είχε στα χέρια του εκτελεστή δικαστική απόφαση μετά από δικαστική διαμάχη 10 ετών. Και δεν τα κατάφεραν ο Διοικητής του νοσοκομείου, ο Υποδιοικητής, ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών και οι υπόλοιποι παρατρεχάμενοι.
Σε 10 χρόνια, αν ζω, θα διαβάζω για την Οδύσσεια των συγγενών που έχασαν τους ανθρώπους τους στο Μάτι. Γι’ αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους και στράφηκαν κατά του κράτους διεκδικώντας αποζημιώσεις. Τί να σου κάνει και η καημένη η Δικαιοσύνη. Έτσι είναι δομημένη. Αν και αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει εγκαίρως στις προκλήσεις της κακοδαιμονίας της ανοργάνωτης Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο κάθε μανδαρίνος τηρεί κατά γράμμα την εγκύκλιο χωρίς την οποία δεν κάνει βήμα. Κι’ αν κάτι στην εγκύκλιο είναι δυσνόητο, στέλνει γράμμα στην προϊσταμένη Αρχή ζητώντας διευκρινίσεις. Και στο τέλος το λεπτόν ζήτημα επιλύεται με 2-3 εγκυκλίους και καμμιά δεκαριά έγγραφα που πρέπει να μελετήσει ο νεοεισερχόμενος [με ΑΣΕΠ; εδώ γελάμε] μανδαρίνος, για να αποδώσει τα δέοντα υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων του που έχουν την εμπειρία της διοικητικής δυσκοιλιότητος.
Κι’ ας έλθουμε τώρα στον Σκουρλέτη. Τί θέλει να πει ο ποιητής; Θέλει να πει ότι παρέλαβαν μία οικτρή κατάσταση, την οποία δεν είναι δυνατόν να ανατάξουν σε 3,5 χρόνια διακυβέρνησης. Θέλουν 40 χρόνια κι’ αυτοί. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα: όταν διεκδικούσαν την εξουσία δεν ήξεραν τί θα αντιμετωπίσουν; Κανείς δεν γνώριζε τί συμβαίνει στο Μάτι και στα χιλιάδες Μάτια της επικράτειας; Στη Μάνδρα και στις χιλιάδες Μάνδρες; Όταν κάηκε η Ηλεία, πού ήταν όλοι αυτοί; Αλλά ήταν μικροί τότε σε ηλικία. Ο Αλαίκσοις π.χ. ήταν μόνον 33 ετών. Τί να σου κάνει το παιδί! Πού να τα θυμάται όλα; Πώς να σκεφτεί ότι το κώμα του έπρεπε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις παθογένειες, τις οποίες κατήγγελλε, και να βάλει αμέσως μπρος από την 26.01.2015 να διορθώσει τα κακώς κείμενα; Κι’ ο σύμβουλός του επί του στρατηγικού σχεδιασμού Καρανίκας τί σχεδιάζει τόσον καιρό;
Από την άλλη έχουμε τον Κούλη που κάθε μέρα ζητάει εκλογές. Τί σχέδιο έχει αυτός, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, για τα οποία υπεύθυνο είναι και το κώμα του; Τί εξήγγειλε για την επόμενη μέρα; Πώς θα ταρακουνήσει τους καθεύδοντες δημόσιους λειτουργούς; Δεν άκουσα κάποιο σχέδιο. Δεν έχουν εμπειρία τα στελέχη του; Ελπίζω να μην παρουσιάσουν πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, διότι θα καγχάσω εκατοντάκις.
Και η καημένη η κυβέρνηση ξέμεινε από σκάνδαλα για να αλλάξει την ατζέντα. Την αντίδραση του λαού για το Σκοπιανό αντιμετώπισε με τη Novartis. Τώρα βγήκε μία είδηση για κάποια τρύπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σιγά τα ωά! Δεν σκιάχτηκε κανείς. Εδώ έχουν κάνει λάστιχο το Σύνταγμα, για το Μάτι θα ενδιαφερθούν;
Αλήθεια, για αναθεώρηση του Συντάγματος ακούω από το 2012. Ο Σαμαράς με τα 31 σημεία που ξεχάστηκαν. Ο Αλαίκσοις που συνέστησε και Επιτροπή-Κουρελού τον Σεπτέμβριο του 2016. Τί έγινε με δαύτην; Κι’ εκείνο το άρθρο 86 που μου έχει καθίσει στο στομάχι; Το έχουν ανάγκη και οι αριστεροί [λέμε κι’ άλλη μ..] τρομάρα τους;
Ευτυχώς που έχουμε Ανεξάρτητες Αρχές που προστατεύουν τον πολίτη από τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες: 1. Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2. Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), 3. Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), 4. Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), 5. Συνήγορο του Πολίτη, 6. Επιτροπή (Προστασίας) Ανταγωνισμού, 7.Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, 8. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), 9. Εθνική Αναλογιστική Αρχή, 10. Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), 11. Συνήγορο του Καταναλωτή, 12. Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, 13.Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), 14. Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), 15. Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, 16. Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, 17. Ελληνική Στατιστική Αρχή, 18. Σώμα Φορολογικών Διαιτητών, 19. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, 20. Τραπεζικό Διαμεσολαβητή. Πόσοι να υπηρετούν, άραγε, σ’ αυτές; Πώς προσλαμβάνονται; Ποιός τις ελέγχει;