Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα παιδιά της πιάτσας.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

stampoylΟ τίτλος είναι κλεμμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Τσιφόρου που έχει περιγράψει με τη γλαφυρή πέννα του τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας καλλίτερα από κάθε άλλον. Ατσιδοσύνη, μαγκιά, κλανιά, λουστρίνι και κώλο φινιστρίνι! Του περιθωρίου της κοινωνίας, τα πρότυπα της οποίας, όμως, είναι όμοια στο πιο κυριλέ του ανώτερου επιπέδου αυτής.

Τον θυμήθηκα τώρα που ακούω τους τελευταίους μήνες να γίνεται πολλή κουβέντα για ανάγκη νέων εξοπλισμών. Καθότι η Τουρκία είναι πολύ επιθετική και αν δεν θωρακιστούμε ευπρεπώς με πρόσθετα οπλικά συστήματα που αποφέρουν ιλιγγιώδεις μίζες σε πωλητικούς και κολλητούς, μπορεί να πάθουμε καμμιά ζημιά πολύ μεγαλύτερη από τις μίζες. Δεν είναι ώρα τώρα για αυτοκινητόδρομους, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια.

Μοιραίως θυμήθηκα την ατάκα του Ντέπιουτη στη Βουλή που απευθυνόμενος το 2013 στον Τσίπρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε το περίφημο: «Πολύ νωρίς βγήκατε στην πιάτσα κ. Τσίπρα». Παραπέμπω, για να μην αντιγράφω.    

https://taxalia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9086.html

Τώρα να δεις Ντέπιουτη που ο άφθαρτος [λέμε και καμμιά  μ..] νέος μπήκε με τα μπούνια  στη πιάτσα  και σας πουλάει και μούρη που έχετε, λέει, βαλθεί να αναστήσετε το παλαιό διαπεπλεγμένο κατεστημένο. Το ίδιο που τον έχει συνεταιριστεί και κάνουν μαζί «δουλίτσες», όπως λέει ο Τράγκας.

Να μην ξεχάσω να πω σε όλους αυτούς που μας έχουν ζαλίσει με τα σύνορά μας ως ευρωπαϊκά και ετοιμάζονταν να χρονομισθώσουν γαλλικές φρεγάτες για να ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό, ότι δεν νοείται να πληρώνουμε μόνον εμείς για να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα [Κανέλλη έφα].   

Αλλά, όταν οι άξεστοι πωλητικοί νάνοι τολμούν να τα βάλουν με τον παγκοσμίου κύρους επιστήμονα Κριμιζή που παραιτήθηκε από τον ΕΛΔΟ πετώντας τους μια πατσαβούρα, όλα τα άλλα περιττεύουν. Διαβάστε από την επιστολή παραίτησης.

«Το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως εφαρμόστηκε με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, ακρωτηρίασε τον ΕΛΔΟ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, σε μη ειδικούς υπαλλήλους του Υπουργείου. Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α» όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη. Προωθούσαν δράσεις χωρίς αξιολόγηση και αξιοκρατία. Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις.

Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία. Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική.

Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας. Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους, και γνώσεων. Δυστυχώς, ο κ. Γ.Γ δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ το «Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος» μας πρόσφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο κ. Γ.Γ. διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί.

Φαντασθείτε την εικόνα και την εντύπωση που θα δημιουργούσε σε επισκέπτες, αξιωματούχους του ΕΟΔ και ηγέτες Διαστημικών Υπηρεσιών άλλων κρατών, η περιπλάνηση σε διαδρόμους και γραφεία ενός πολυώροφου κτηρίου ανάμεσα σε εργαζόμενους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του ΕΛΔΟ. Δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση».

Στα παιδιά της πιάτσας αναφέρεται ο Κριμιζής.