Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Επιβιώνοντας στην Κολομβία των Βαλκανίων...

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.

Ένας μαινόμενος ολιγάρχης μπήκε χτες στο γήπεδο, κουβαλώντας μαζί του ένα όπλο. Θα πείτε ότι αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα στην Κολομβία της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ! Φαντάζομαι έχετε πέσει όλοι από τις καρέκλες σας. Και κυρίως ο κ. Τσίπρας και οι πραιτοριανοί του. Α! Λεπτομέρεια: Ο διαιτητής ανακάλεσε έπειτα από 3 ώρες παραμονής στα αποδυτήρια απόφαση που ήταν αρχικά σε βάρος του ΠΑΟΚ...

Μιλάμε για τον ίδιο Σαββίδη που είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός, ο ίδιος Σαββίδης της ΣΕΚΑΠ, ο ίδιος Σαββίδης για τον οποίον έκανε δηλώσεις ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Σαββίδης είναι στην συμπρωτεύουσα κάτι σαν ηγέτης μιας πανίσχυρης θρησκευτικής σέχτας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούμε το ποδόσφαιρο μία απλή ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είναι έτσι ακριβώς. Το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης είναι ένα αθλητικό ραδιόφωνο! Η Θεσσαλονίκη ζει και αναπνέει για τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης και ο Ιβάν Σαββίδης ο ζάμπλουτος πρόεδρος που έχει υποσχεθεί να της δώσει πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα ο κ. Σαββίδης αγοράζει τα πάντα. Δεν είναι απλά και μόνο ο πρόεδρος της δημοφιλέστερης ομάδας της Θεσσαλονίκης. Γίνεται και ο μεγαλύτερος οικονομικός παράγοντας της πόλης!

Κι επειδή ΠΑΟΚ σημαίνει πολλά ψηφουλάκια, η ομάδα του προέδρου αγκαλιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφήστε δε που ο ίδιος ο πρόεδρος είναι πολύ κοντινός φίλος με τον Πάνο τον Καμμένο. Ο κ. Σαββίδης αγόρασε για λογαριασμό της κυβέρνησης ένα κανάλι και μία εφημερίδα. Ο ίδιος είχε πει ότι χωρίς αυτά στην Ελλάδα δεν κάνεις πολλά πράγματα. Από άποψη δουλειών. Ο Ιβάν Σαββίδης, λοιπόν, είναι κάτι περισσότερο από πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι ο αγαπημένος ολιγάρχης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αυτός λοιπόν ο Σαββίδης μπήκε μαινόμενος στο γήπεδο, όταν θεώρησε ότι η ομάδα του αδικήθηκε. Πάλι καλά που δεν έβγαλε το όπλο του! Το ρεπορτάζ, πάντως, λέει ότι έγιναν φοβερά και τρομερά πράγματα εκείνη την ώρα. Ότι ακούστηκαν απειλές που ακούει κανείς μόνο στις αμερικανικές ταινίες δράσης. Ωστόσο, δεν έγινε κάποια σύλληψη. Τρελός ήταν ο αστυνομικός να κάνει; Για να βρεθεί στον... Έβρο τέτοια εποχή;

Η ιστορία, βέβαια, έχει και παρελθόν, όπως όλες οι ιστορίες. Η ομάδα του ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για τη ρίψη αντικειμένου σε βάρος του αντιπάλου προπονητή. Για το ίδιο αδίκημα είχε τιμωρηθεί πέρυσι το Παναθηναϊκός και ευνοήθηκε ο... ΠΑΟΚ. Αλλά τότε ήταν αλλιώς, ενώ τώρα είναι και πάλι... αλλιώς. Μεσάνυχτα του Σαββάτου, λοιπόν, η... Δικαιοσύνη αποφάσισε να ξετιμωρήσει τον ΠΑΟΚ και να του επιτρέψει την επόμενη ημέρα να γεμίσει την Τούμπα με οπαδούς του, στο κρίσιμο παιγνίδι με την ΑΕΚ.

Το παιγνίδι κυλούσε ομαλά. Κλώτσαγε ο ένας από εδώ, κλώτσαγε ο άλλος από εκεί, δεν θα λέγαμε ότι γινότανε και κάτι το εξαιρετικό. Από ποδοσφαιρικής απόψεως. Μέχρι το 90. Εκεί, δηλαδή, που θα έληγε το παιγνίδι. Κι αντί να πάει η μπάλα κάπου αδιάφορα, όπως συνέβαινε σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι, αυτή μπήκε στα δίκτυα της ΑΕΚ. Αρχικά ο διαιτητής είπε γκολ. Μετά ο επόπτης του είπε «δεν ήταν γκολ» και τότε μπούκαρε μέσα ο πρόεδρος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι ο αρχηγός της ομάδας του ΠΑΟΚ, ο Βιερίνια, τα έβαλε με τον ίδιο του τον πρόεδρο και αρνήθηκε ν' αποχωρήσει από το γήπεδο. Και πολλά μπράβο του. Αν πρέπει να δοθεί φέτος ένα πρωτάθλημα, ένα κάποιο βραβείο για να θυμόμαστε ότι το σωτήριο έτος 2018 είχαμε και ποδοσφαιρική δράση, αυτό το αξίζει μόνος του ο Βιερίνια. Δεν αποχώρησε ο Βιερίνια, αλλά αποχώρησαν οι διαιτητές. Κάποιοι κατηγόρησαν στην συνέχεια τους παίκτες της ΑΕΚ γιατί δεν έμειναν εκεί, παρέα με τους μπράβους του προέδρου. Είναι κι αυτό ένα θέμα! Τι συνέβη τώρα εκείνες τις τρεις ώρες που έμειναν στα αποδυτήρια θα σας γελάσουμε. Δεν ήμασταν μέσα. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι τελικά άλλαξε άποψη για το γκολ. Κάποιο όνειρο θα είδε, κάτι θα του είπαν, κάπως θα το αποφάσισε. Έτσι είναι. Τα καλά πράγματα παίρνουν ώρα για να αποφασιστούν.

Η κυβέρνηση καλείται σήμερα να αποφασίσει: Αν θα επιτρέπεται και στους άλλους προέδρους των ΠΑΕ να μπαίνουν με τα όπλα στο γήπεδο, εκεί που διαδραματίζεται το παιχνίδι. Αν θα δώσουν απευθείας το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ ή αν αυτό δεν τους βγαίνει και αποφασίσουν τότε να σταματήσουν το πρωτάθλημα. Αφού δηλαδή δεν θα μπορεί να το πάρει ο ΠΑΟΚ να μην το πάρει κανείς άλλος!

Δύσκολες αποφάσεις. Πόσο μάλλον όταν λαμβάνονται με ένα πιστόλι να την απειλεί! Διότι το πιστόλι του κ. Σαββίδη βγήκε από τη θήκη από την στιγμή που ο ίδιος δεν αρκέστηκε σε ένα απλό ευχαριστώ για τα όσα καλά του συνέβησαν νωρίτερα. Στην κυβέρνηση, όμως, αυτά έπρεπε να τα περιμένουν. Δεν είναι καινούργιες δυσκολίες. Η δυσκολία προϋπήρξε για τον κ. Τσίπρα. Όταν αποφάσιζε να κάνει βασικό του εταίρο στην κυβέρνηση τον κ. Πάνο Καμμένο. Αυτόματα παντρευόταν και τους φίλους του. Ακόμη κι αν αυτοί ήταν μεσάζοντες όπλων ή ολιγάρχες ρωσικής κοπής.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ένα διεφθαρμένο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Δεν χρειαζότανε να εμφανιστεί ο κ. Σαββίδης για να το μάθουμε αυτό. Το πρόβλημα είναι η ίδια η χώρα μας που δείχνει να μην σώζεται με τίποτα. Μία δεκαετία κρίσης δεν στάθηκε αρκετή για να μάθουμε τα στοιχειώδη. Αντίθετα, όσο περνάει ο καιρός βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στη λάσπη. Ό,τι μας συμβαίνει και ό,τι θα μας συμβεί δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας σκοτεινής συνωμοσίας. Είναι προϊόν μιας κοινωνίας που αναζητεί περισσότερους Σαββίδηδες. Μία κοινωνία που δεν θέλει, τελικά, να ανήκει στη Δύση.

Πηγή : http://www.liberal.gr/arthro/194429/apopsi/arthra/epibionontas-stin-kolombia-ton-balkanioni.html