Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η αδιακρισία των εξουσιών αυτοπροσώπως!

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή.Γεια σου ρε Άννα Κορακάκη με το χρυσό σου εκεί στο μακρυνό Ρίο ντε Τζανέϊρο. Μπράβο και στην οικογένειά σου, τον μοναδικό χορηγό σου. Τον θρίαμβό σου θα καρπωθεί η σημερινή κυβέρνηση του Τσι, ο ΠτΔ που θα σε δεχθεί, ο πρωθυπουργός που θα σε δεχθεί, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός που αναλώνεται στο ποδόσφαιρο της μάσας και άλλοι παράγοντες που έχουν τόση σχέση με τον αθλητισμό όσο η κυβέρνηση με την πραγματικότητα.  Όλοι  θα καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια για κάτι, για το οποίο δεν κοπίασαν. Ας πάμε, όμως, σ’ αυτά που συμβαίνουν εδώ πίσω στην πατρίδα της υψηλής, της ωραίας και της αληθινής αρπαχτής. Θέλω να πιστεύω πως το δάκρυ σου συμπύκνωσε τη χαρά σου για τη νίκη και την κατάντια της πατρίδας.
Την είδηση αλίευσα εδώ : http://attikanea.blogspot.gr/2016/08/blog-post_188.html και σκέφτηκα Άννα μου να γράψω τα δικά μου σχόλια εν είδει επεξήγησης.
Με τον μνημονιακό ν. 4389/2016 οι πονώντες αριστεροί, του κ. Κυρίτση περιλαμβανομένου, ίδρυσαν την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.», η οποία  κατά το άρθρο 184§4 του νόμου
«4... δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται.  Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, υπό την έννοια του ν. 3429/2005 (Α`314), δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία, εκτός αν αυτό ρητά προβλέπεται στον παρόντα νόμο».

Όμως, κατά το άρθρο 187, το εξ € 40 εκ. μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας
 «1. .. καλύπτεται στο σύνολό του από το  Ελληνικό Δημόσιο.» ενώ  
 «2. Οι μετοχές της Εταιρείας ,... οι μετοχές των άμεσων θυγατρικών της, καθώς και οι τίτλοι που ενσωματώνουν το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ν. 3864/2010 (Α` 119) («ΤΧΣ») αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 966 του Αστικού Κώδικα.»
Με το άρθρο 192 ιδίου νόμου ορίσθηκε ότι :
«7... Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια. Στο μέτρο που απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως»,
Επειδή, όμως, η τελευταία διάταξη δεν ήταν αρκούντως εξασφαλιστική της ασυλίας των μελών του ΔΣ, αφού θα μπορούσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να αναθέσει κατά λάθος τη διερεύνηση των καταγγελλομένων σε κάποιον ατίθασο εισαγγελέα Πρωτοδικών ή Εφετών, οι πονώντες αριστεροί, του κ. Κυρίτση περιλαμβανομένου, ψήφισαν και τη διάταξη του άρθρου όγδοου [παρ. 1] του ν. 4393/2016, με την οποία προστέθηκε και η ακόλουθη φράση :
«,ο οποίος, αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.»
Άρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει πως όλα έχουν καλώς, οπότε κανένα δικαστήριο δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το νόμιμον και ηθικόν των ενεργειών του ΔΣ και, έτσι, θα αποκλείεται κάθε αστική ευθύνη τους. Όσο για την ποινική, αυτή θα τίθεται εκποδών με τις αποφάσεις του ΕΣ, αφού αυτό δεν θα έχει διακρίνει παράνομόν τι, άρα δόλο ή αμέλεια των μελών του ΔΣ. Καλού κακού, όμως, ας αναθέσουμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την αυτοπρόσωπη διερεύνηση.  Και για ξεκάρφωμα γράφουμε ότι μπορεί ο εισαγγελέας να αναθέσει αυτή τη δουλειά σε Αντεισαγγελέα του ΑΠ.
Όσο για τους εμπειρογνώμονες κ.λπ. : 
«8. Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Είχαν ξεχάσει να εντάξουν την τελευταία αυτή μνημονιακή υποχρέωση στον ν. 4389/2016, εξ ου  και  οι πονώντες αριστεροί, του κ. Κυρίτση περιλαμβανομένου, την προσέθεσαν με το άρθρο εικοστό του ν. 4411/2016.

Υ.Γ. Επειδή χρόνια τώρα ακούγονται φωνές έγκυρων επιστημόνων κατά τους συστήματος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, θυμίζω ότι στα προτεκτοράτα εφαρμόζεται το δίκαιο του προστάτη. Έτσι, στην μεγάλη και δημοκρατική υπερατλαντική σύμμαχο χώρα, ο υποψήφιος των ρεμπουμπλικάνων για την Προεδρία των πΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ κάλεσε τους ΗΠΑνθρώπους να μην ψηφίσουν Χίλαρυ, ώστε εκείνη να μη διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο προοδευτικούς δικαστές. Γκέγκε;