Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ποιος είπε ότι το Κράτος έχει νοοτροπία αλήτη; Λάθος! Συμπεριφορά απατεώνα έχει!

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται όλο και πιο πολύ η πεποίθηση των Ελλήνων φορολογουμένων ότι στις σχέσεις τους με τις Κρατικές Υπηρεσίες έχουν να κάνουν με έναν αλήτη του πεζοδρομίου. Έναν τυχάρπαστο, ανήθικο γραφειοκράτη, έναν ξεδιάντροπο απατεώνα ο οποίος απεικονίζεται στα πρόσωπα αυτών που διοικούν, αυτών που νομοθετούν, αυτών που εφαρμόζουν τους νόμους. Έναν απατεώνα του κοινού ποινικού δικαίου ο οποίος καθυστερεί ατόκως αυτά που οφείλει στον πολίτη και χρεώνει τοκογλυφικά επιτόκια όταν του οφείλει ο πολίτης!  

Στη φορολογική δήλωση που υπέβαλα προ ολίγων ημερών μέσω του διαδικτύου, το σύστημα υπολόγισε τα συν και τα πλην και μου έβγαλε να πληρώσω 200 περίπου ευρώ φόρο εισοδήματος. Κανονικά, εάν δεν είχα το τεκμήριο του σπιτιού και του αυτοκινήτου, θα έπρεπε να μου επιστραφούν χρήματα, δεδομένου ότι η σύνταξή μου αγγίζει, μετά βίας, τα 730 ευρώ. Όταν η λογίστρια μού είπε πως πρέπει να υποβάλλω συμπληρωματική δήλωση, μέχρι το τέλος του χρόνου, για τα χρήματα που μου παρακρατήθηκαν όταν βγήκα στη σύνταξη, και πως θα μου επιστραφούν γύρω στις 3.500 ευρώ, λίγο έλειψε να πάθω έμφραγμα από τη χαρά μου!

"Θα κάνουν συμφηφισμό; Μου χρωστούν 3.500, τους οφείλω 200, θα μου δώσουν 3.330;", ρώτησα.
"Όχι βέβαια", απάντησε εκείνη.
"Γιατί;".
"Όταν καταθέσεις την συμπληρωματική δήλωση ρώτησε την υπάλληλο πότε θα γίνει η εκκαθάριση".

Πήγα λοιπόν στην Εφορία, κατέθεσα την συμπληρωματική δήλωση και την αίτηση εκκαθάρισης στο τμήμα εισοδήματος και ρώτησα την υπάλληλο :

"Πότε θα γίνει η εκκαθάριση;".
"Δεν γνωρίζω κύριε".
"Τι εννοείτε δεν γνωρίζετε; Δεν μπορείτε να προσδιορίσετε περίπου τον χρόνο; Τα κρατάτε αυτά τα χρήματα ενώ μου ανήκουν".
"Τι να σας πω. Εκκρεμούν ακόμη οι περσινές εκκαθαρίσεις! Υπάρχουν χιλιάδες απ' αυτές!".

Είναι αυτές οι στιγμές που δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις ή μάλλον τι πρέπει να κάνεις. Να σπάσεις τη βιτρίνα του γκισέ; Να πιάσεις την υπάλληλο από το μαλλί; Να δείρεις τον προϊστάμενο; Να βάλεις φωτιά στην Εφορία; Εξαρτάται πόσο μορφωμένος είσαι ή πόσο μαλάκας αισθάνεσαι. Και επειδή εγώ αισθάνομαι πολύ μαλάκας, μουρμούρισα κάτι μέσα απ' τα δόντια μου και έφυγα...

Σκέφτομαι τώρα να επισκεφτώ τον Διευθυντή της Εφορίας. Δεν είμαι βέβαιος όμως, ακόμη, αν πρέπει να του κλαφτώ ή αν πρέπει να τον δείρω. Θα δοκιμάσω μάλλον το πρώτο και, αν δεν βγει αποτέλεσμα, ίσως προχωρήσω στο δεύτερο. Είναι σίγουρο πως δεν θα πάρω πίσω τα χρήματα που μου οφείλει αυτό το γαμημένο το Κράτος, θα έχω όμως ξαλαφρώσει και θα έχω γλυτώσει το εγκεφαλικό...