Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ελλάς εν Αυλίδι και η «αθωότητα της αριστεράς».

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

«Τουλάχιστον η Ελλάδα αν καεί, να καεί για να υπάρξει μία συνοχή και μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη» - ευρωβουλευτής ΝΔ Φερονίκη Τζαβέλλα στο Ευρωκοινοβούλιο την 27.09.2011.

Για να πνεύσει ούριος άνεμος για την Ευρώπη! Μετά την Προκρούστειο κλίνη, η χώρα σύρεται στον βωμό της θυσίας, όπως ευχόταν η κ. Νίκη μας.

Άρχισα να σκέφτομαι τί μπορεί να συμβαίνει  με αυτό το περίφημο νέο ΤΑΙΠΕΔ, όταν παρατήρησα ότι η διάρκειά του είναι 99 ετών. Τέτοιον αριθμό δεν έχω συναντήσει σε καταστατικά ελληνικών εταιρειών. Κάνουν συνήθως λόγο για 20 ή 50 έτη κ.λπ. Πουθενά δεν είδα τον αριθμό 99. Όμως γνωρίζω ότι αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείται στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Πριν από αιώνες, επί φεουδαρχίας,  συνηθιζόταν να υπογράφονται μισθώσεις γαιών για 1000 χρόνια. Κάποιος δικαστής, όμως, απεφάνθη ότι τόσο μεγάλη διάρκεια ισοδυναμεί με δήμευση της περιουσίας, οπότε οι νέες μισθώσεις άρχισαν να γίνονται για  999 έτη, όπερ εγένετο δεκτόν νομολογιακώς. Κάτι σαν τις επιχειρήσεις που βάζουν στα προϊόντα τους  τιμή € 99,99 αντί € 100 ή € 9,99 αντί € 10. Εν συνεχεία ο αριθμός  99, που συμπίπτει με τη διάρκεια τριών γενεών, χρησιμοποιήθηκε στις παραχωρήσεις ολόκληρων περιοχών στη διάρκεια της αποικιοκρατίας του 19ου και 20ού αιώνα. Αφού, λοιπόν, αποτελεί πλέον έθιμο να ιδρύονται εταιρείες στις ΗΠΑ και στο ΗΒ με διάρκεια 99 ετών και με δεδομένο ότι τα πάντα πλέον στις σχέσεις Ελλάδος και δανειστών διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, δεν εκπλήσσει η 99 ετών διάρκεια του και υπερταμείου αποκληθέντος. Απόδειξη ότι όλο αυτό το συνονθύλευμα που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους έχει εκπονηθεί από ξένους.
Πολλοί έγραφαν και έλεγαν ότι τα Μνημόνια θα οδηγήσουν σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου. Οι «ρεαλιστές» τους διέγραφαν με μια μονοκονδυλιά κολλώντας τους τη «ρετσινιά» τού «συνωμοσιολόγου».
Και σκέφτομαι: τί χειρότερο θα μπορούσαμε να πάθουμε αν όλες οι κυβερνήσεις μας από το 2010 και μετά δεν διαπραγματεύονταν σκληρά με τους δανειστές, για τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων που τα κόμματά τους είχαν λάβει στο όνομα της χώρας, για να τα μετατρέψουν σε μίζες και στην προμήθεια ακόμη και άχρηστων ή μη χρησιμοποιούμενων υλικών, μηχανημάτων και έργων;

Και επειδή χθες οι 153 της κυβέρνησης χειροκρότησαν ενθουσιωδώς, με κάποιες γρατζουνιές, την υπερψήφιση του 4ου Μνημονίου, μολονότι προηγουμένως είχαν, πολλοί εξ αυτών, εκφράσει τον πόνο τους για όσα διαλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών το απεκάλεσε από του βήματος της Βουλής και «υφεσιακό», τίνος άλλου στοιχείου χρείαν έχουμε για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως ό,τι γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο γίνεται για την καρέκλα και μόνον; Για να αρμέγουν οι εκάστοτε κυβερνώντες το Δημόσιο Ταμείο με πλείστα όσα κόλπα πέραν των διορισμών, των μιζών και των στημένων διαγωνισμών.  

Όλως περιέργως ο κόφτης δεν προσδιορίζει από τώρα κατά σειρά προτεραιότητος τους κωδικούς, από τους οποίους θα γίνονται περικοπές ή στους οποίους θα προστίθενται κονδύλια, για να βγει το «πρόγραμμα» αποπληρωμής των μιζών που έχουν  εισπράξει οι απατεώνες πωλητικοί [ΣΗΜ: με τον «νόμο Ξηρού» υπολογίζω ότι ο Άκης θα είναι ελεύθερος να ξεκοκκαλίζει τα κλεμμένα σε δύο χρονάκια περίπου]. Θα μπορούσε να ορίζει π.χ. ότι η πρώτη περικοπή θα είναι από αποζημιώσεις και συντάξεις βουλευτών και  αυτοδιοικητικών, η δεύτερη από μισθούς μετακλητών υπαλλήλων, η τρίτη από Διοικητές ν.π.ι.δ. και ν.π.δ.δ. κ.ο.κ. Αυτό θα περίμενε κανείς από την αριστερά, η οποία ακόμη διανύει την περίοδο της «αθωότητος», όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κουρουμπλής. Και έδωσε ως παράδειγμα αυτό το οποίο είχε αναφέρει ο ίδιος πριν από ένα και πλέον χρόνο ως υπουργός Υγείας [«το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε ένα ακίνητο 32.000 μ2 (το μισό σε κατάσταση γιαπιού) αντί € 28 εκ. και αμέσως το Δημόσιο το μίσθωσε αντί € 4 εκ. ετησίως»], για να δείξει πώς αντιλαμβανόταν η τότε κυβέρνηση την αξιοποίηση της δημόσιας  περιουσίας σε αντίθεση με ό,τι πράττει σήμερα η αθώα πεαριστερά. Δεν μας είπε, όμως, τί έκανε αυτός εν τη αθωότητί του για να αναστρέψει αυτή την κατάσταση. Κατήγγειλε τη σύμβαση ως καταπλεονεκτική ή έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο, επειδή αγοραστής και στη συνέχεια εκμισθωτής είναι η Τράπεζα Πειραιώς;  Αυτό το μίσθωμα είναι το «ισοδύναμο» μερικών δεκάδων χιλιάδων ΕΚΑΣ. Έτσι αθώε υπουργέ;

Υ.Γ. Για τις λεπτομέρειες του ψηφισθέντος νόμου και την πραγματική σημασία τους διαβάστε τούτο :
https://diktiodelta.org/2016/05/22/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%83-%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CF%89-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5/