Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Λαϊκή εξέγερση στα διόδια!

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Επαναστάτες με... πάνες!Όταν το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου του 2009 άνοιγα (για πρώτη φορά) αγανακτισμένος τη μπάρα στον σταθμό διοδίων του Ζευγολατιού, αρνούμενος να πληρώσω για να περάσω τον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ευρώπης, ήταν αδύνατον να φανταστώ ότι δεκαπέντε μόλις μήνες αργότερα χιλιάδες αγανακτισμένων οδηγών θα άνοιγαν τις μπάρες των διοδίων, πανελλαδικώς, στο όνομα ενός ακαπέλλωτου (κομματικά και συλλογικά) Κινήματος (Επιτροπές Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων) στη Συντονιστική Επιτροπή του οποίου θα συμμετείχα κι' εγώ!

Πραγματική κοσμοπλημμύρα στα διόδια των Αφιδνών! Και πράγματι, η εικόνα που έδιναν σήμερα το απόγευμα (9 Ιανουαρίου 2011) τα διόδια της Ελευσίνας, της Αττικής Οδού (στο ύψος του Ασπροπύργου) και των Αφιδνών ήταν, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, εικόνα λαϊκής εξέγερσης! Ανάλογη ήταν η εικόνα και στους υπολοίπους σταθμούς διοδίων, σε ολόκληρη σχεδόν την ελληνική επικράτεια!

Ακόμη και οι κορίνες επιστρατεύθηκαν στην διαμαρτυρία!Δύο ήταν, κυρίως, οι λόγοι οι οποίοι συνετέλεσαν, κατά την γνώμη μου, ώστε να πραγματοποιηθεί η σημερινή αυτή μεγαλειώδης μαζική πανελλαδική κινητοποίηση του κόσμου. Αφ' ενός μεν η πρόσφατη παράσταση μελών του Κινήματος στις πρωϊνές τηλεοπτικές εκπομπές του Γ. Αυτιά, του Γ. Παπαδάκη και της Νίκης Λυμπεράκη, στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter, Antenna και Kontra Channel αντιστοίχως (3 και 6 Ιανουαρίου), αφ' ετέρου η απεγνωσμένη προσπάθεια των υπευθύνων των ιδιωτικών εταιρειών, οι Η... επέλαση των φορτηγών στα διόδια της Ελευσίνας έκανε αίσθηση! οποίες εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς της χώρας, να τρομοκρατήσουν τους ατίθασους οδηγούς, απειλώντας τους με καταγραφή των αυτοκινήτων τους από τις κάμερες παρακολούθησης των διοδίων, με έκδοση στη συνέχεια διαταγών πληρωμής και επιβολή υψηλών προστίμων, και καταγραφή των στοιχείων τους στις μαύρες λίστες του "Τειρεσία", στην περίπτωση που αρνηθούν να πληρώσουν!

Με το σήμα της νίκης και συνεχή κορναρίσματα περνούσαν απ' τα διόδια οι οδηγοί. Στην διάδοση αυτών των κατασκευασμένων ειδήσεων συνέβαλλαν, βεβαίως, και τα γνωστά-άγνωστα "παπαγαλάκια" (θλιβεροί "συνάδελφοι") ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών και εντύπων, που είναι στρατευμένοι στην προάσπιση των συμφερόντων των εργοδοτών τους, οι οποίοι, εντελώς "συμπτωματικά", συμμετέχουν στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το κοινωνικό αγαθό του εθνικού μας δικτύου και τα διόδια!

Λευτεριά από τους κλέφτες στους δρόμους, στα εργοστάσια, στις ζωές μας! Εκατοντάδες πολίτες, από κάθε γωνιά της Αττικής, άρχισαν λοιπόν να συγκεντρώνονται στον σταθμό διοδίων της Ελευσίνας γύρω στις 2.30 το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα των διοδίων ξεκίνησε στις 3 και κράτησε 30 περίπου λεπτά, καθώς η κίνηση των αυτοκινήτων στο ρεύμα προς Κόρινθο ήταν περιορισμένη και το άνοιγμα των διοδίων συμβολικό. Κύριος στόχος ήταν το άνοιγμα των διοδίων στις Αφίδνες, από όπου το απόγευμα της Κυριακής περνούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα επιστρέφοντας στην Αθήνα. Στο σύντομο ωστόσο αυτό χρονικό διάστημα της μισής ώρας, πρόλαβαν να προστεθούν στον όγκο των επαναστατημένων οδηγών και μελών του Κινήματος, δεκάδες ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι κατέλαβαν το δεξιό τμήμα του δρόμου κορνάροντας ασταμάτητα!

Διαβάστε και μην ξαναπληρώσετε! Νωρίτερα είχε προστεθεί στους εξεγερμένους και ομάδα δικυκλιστών, οι οποίοι δίνουν με την παρουσία τους τελευταία ένα ιδιαίτερο χρώμα σ' αυτές τις κινητοποιήσεις. Στις 3.30 το κονβόϋ των φορτηγών, των ι.χ. αυτοκινήτων και των δικυκλιστών, πέρασε κάτω από την Εθνική οδό και κατευθύνθηκε προς την Αττική Οδό, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί μέλη του Κινήματος και είχαν ανοίξει τις μπάρες. Μισή περίπου ώρα αργότερα, όλος αυτός ο κόσμος συγκεντρώθηκε στα διόδια των Αφιδνών, άνοιξε τις μπάρες και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Από νωρίς στον αγώνα...Ο όγκος και ο παλμός των πολιτών που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση ήταν πρωτόγνωρος. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, μωρά στον μάρσιπο, αλλά και ηλικιωμένοι, κρατώντας πανώ του Κινήματος, φώναζαν και χειρονομούσαν, μοιράζοντας φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, κάνοντας το σήμα της νίκης και προτρέποντάς τους να κορνάρουν και να μην ξαναπληρώσουν διόδια!

Οι οδηγοί των φορτηγών με τα ογκώδη οχήματά τους έδωσαν κι' εκεί το παρόν, κορνάροντας δαιμωνιωδώς, ενώ κάποιο μέλος του Κινήματος αναρριχήθηκε πάνω σε ένα κουβούκλιο και φόρεσε μια μαύρη σακκούλα σκουπιδιών, δίκην... φερετζέ, σε δύο από τις κάμερες παρακολούθησης! Το όλο "εγχείρημα" είχε βεβαίως συμβολικό χαρακτήρα, ενώ βιντεοσκοπήθηκε απο μέλη του Κινήματος για τον φόβο των "Ιουδαίων" και πρόληψη τυχόν προβοκάτσιας...

Βιντεοκάμερα με... φερετζέ! Είναι πάντως πλέον ηλίου φαεινότερο ότι το Κίνημα για την κατάργηση των διοδίων έχει την δική του δυναμική και αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου λαϊκής διαμαρτυρίας και αγανάκτησης, που κινείται απειλητικά εναντίον των κυβερνώντων, των μεγαλοεργολάβων, της τρόϊκας και των αλλοδαπών δανειστών. Ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είναι βέβαιο ότι, προϊόντος του χρόνου, θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο, ενώ είναι άγνωστο ποιο τέλος θα έχει αυτή η ιστορία, με τους εξαγριωμένους οδηγούς να είναι αποφασισμένοι και να δηλώνουν πως δεν πρόκειται πλέον να πληρώσουν διόδια, ακόμη και αν κάποιοι επίορκοι δικαστές αποφασίσουν να τους κλείσουν όλους στη φυλακή!

Ποιος μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η λαϊκή αγανάκτηση και εξέγερση θα ξεκινούσε απ' τα διόδια; Αν το γνώριζαν αυτό οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεργολάβοι, που πήραν μέσα σε μια νύκτα την εκμετάλλευση των Εθνικών μας δρόμων από έναν επίορκο υπουργό και μια μειοψηφία άλλων βολευτών, ίσως να μην διεκδικούσαν και να μην αποδέχονταν την σύμβαση παραχώρησης...

Η άρνηση καταβολής διοδίων έχει πολλές μορφές έκφρασης.

Αναρωτιόμουν πώς γίνεται το μικρό ψάρι να τρώει το μικρό! Να που γίνεται!

Το αδιαχώρητο στα διόδια των Αφιδνών.

Άγρια χαρά για την ελεύθερη διέλευση!

Τα λόγια είναι περιττά...

Η δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση βρίσκει πολλούς τρόπους να εκφραστεί.

Οι οδηγοί των φορτηγών σε μια αναμνηστική φωτογραφία στον χώρο της... μάχης.

Το χιούμορ είναι το τελευταίο προπύργιο του Έλληνα!

Η χαρά που αποτυπώνεται στο πρόσωπο είναι μεγάλη όταν ο αγώνας γίνεται για ένα δίκαιο αίτημα...

Θα μπορούσε να είναι και εικόνα από... Ανάσταση!

Έχει, δίχως άλλο, ένα ρομαντισμό αυτός ο αγώνας...

Αναπόφευκτοι συνειρμοί και συσχετισμοί...

Δείτε εδώ τις παρεμβάσεις μελών του Κινήματος για τα διόδια, στις τηλεοπτικές εκπομπές του Γ. Αυτιά, του Γ. Παπαδάκη και της Νίκης Λυμπεράκη.

http://www.camperlife.gr/2009-12-20-21-44-03/89-2011-01-04-15-39-13.html