Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η "6η Πανελλήνια συγκέντρωση" προ των θυρών...

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στη Χίο η "6η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών". Η αφίσσα αναγγελίας και το λογότυπο της εκδήλωσης έγιναν με στοιχεία (γραμματοσειρά και σχέδιο) δανεισμένα από τη δουλειά του αείμνηστου Χιώτη ζωγράφου Νίκου Γιαλούρη. Εξαιρετική όντως έμπνευση των ανθρώπων του δραστήριου "Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χίου" και υπέροχη ομολογουμένως μακέττα, η οποία ωστόσο δεν θα αναρτηθεί στις σελίδες του "Rib and Sea", αφού η αρίθμηση της πανελλήνιας αυτής συγκέντρωσης συνεχίζει να είναι παραποιημένη.

Θα μπορούσα, βεβαίως, να αλλάξω κι'εγώ, με τη βοήθεια του photoshop, την αρίθμηση στη μακέττα της φετινής εκδήλωσης (χωρίς μάλιστα να κινδυνεύω να κατηγορηθώ για παραποίηση) αλλά, μολονότι σ' αυτή τη χρονική συγκυρία κρατώ στα χέρια μου και το "καρπούζι" (περιοδικό) και το "μαχαίρι" (η πένα μου), δεν το κάνω, αφ' ενός μεν γιατί δεν επιθυμώ να δημιουργήσω τεχνικής φύσεως προβλήματα στον Ο.Φ.Σ.Χ. και σε ανθρώπους που εκτιμώ, οι οποίοι δούλεψαν πολύ για την διοργάνωση της φετινής συγκέντρωσης και ουδεμία ευθύνη φέρουν για την παραποίηση της αρίθμησης και της ιστορίας των πανελληνίων συγκεντρώσεων (φέρουν βεβαίως μερική ευθύνη γιατί, ενώ γνώριζαν τα πραγματικά γεγονότα, απεδέχθησαν την παραποίηση), αφ' ετέρου γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνει κάποιος αυτά που δεν θέλει οι άλλοι να κάνουν σ' αυτόν...

Αναφορά του περιοδικού Υποβρύχιος Κόσμος στην πρώτη πανελλήνια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Γλυφάδα το 1989. Υπενθυμίζω ότι η πανελλήνια συγκέντρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούλιο στη Χίο, δεν θα είναι η πέμπτη, κατά σειρά, αλλά η έκτη (για να μην πω η έβδομη). Καμμία αυθαίρετη και ύποπτης σκοπιμότητας αλλαγή αρίθμησης (με οποιαδήποτε δικαιολογία) δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία αυτών των πανελληνίων συγκεντρώσεων. Για να θυμηθούν μάλιστα οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, θα αναφέρω για την ιστορία μερικά αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Η πραγματικά λοιπόν πρώτη πανελλήνια συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών (με αυτήν ακριβώς την ονομασία) πραγματοποιήθηκε στη Γλυφάδα τον Μάϊο του 1989, ετέθη υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας, την διοργάνωσε ο Ο.Φ.Σ.Ε. και είχε χορηγούς τις εταιρείες ΕΒΓΑ, Henninger και Coca Cola.

Το ίδιο άρθρο του Υποβρύχιου Κόσμου σε μεγέθυνση, μήπως κάποιοι το αμφισβητήσουν... Η εκδήλωση εκείνη (για λόγους οι οποίοι είναι γνωστοί αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν) δεν είχε συνέχεια, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο δεκαπέντε χρόνια αργότερα (2004), όταν τα αδελφοποιημένα σωματεία "Ναυτίλος" και "Παγκρήτιος Ο.Φ.Σ." αποφάσισαν να την αναβιώσουν και να διοργανώσουν από κοινού μια παρόμοια εκδήλωση στην Πάρο. Η συγκέντρωση εκείνη, η οποία πολεμήθηκε αγρίως (από τους γνωστούς κύκλους), ετέθη υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου, χορηγός επικοινωνίας και αθλοθέτης ήταν το περιοδικό "Thalassa", ενώ στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην Παροικιά της Πάρου συμμετείχαν μέλη της "Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας", της "Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας", και του "Συλλόγου για την περίθαλψη και προστασία αγρίων ζώων η Αλκυόνη".

Το άρθρο του περιοδικού Thalassa που είχε αναφερθεί στην πρώτη πανελλήνια συγκέντρωση της Πάρου τον Ιούλιο του 2004. Λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλήνια συγκέντρωση στη Γλυφάδα, και επειδή ο εμπνευστής της ήταν στην ουσία το ίδιο πρόσωπο (Ιωσήφ Παπαδόπουλος), απεφασίσθη ομοφώνως η συγκέντρωση στην Πάρο να ονομαστεί "πρώτη". Συνεπώς η συγκέντρωση που ακολούθησε στη Μήλο το 2006 ήταν η δεύτερη, η συγκέντρωση στην Πάρο το 2007 ήταν η τρίτη, η συγκέντρωση στη Σύρο το 2008 η τέταρτη, η συγκέντρωση στη Νάξο το 2009 η πέμπτη και, άρα, για όποιον γνωρίζει απλώς να μετράει, η φετινή συγκέντρωση στη Χίο θα είναι η έκτη. Το "Rib and Sea" θα δώσει πάντως το παρόν στο όμορφο νησί (εκτός σοβαρού απροόπτου) και θα καλύψει την "6η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών" με εκτενές ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο.