Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ: “Η ΚΙΜΩΛΟΣ ΜΟΥ”

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ένας γιατρός και συγγραφέας που δοξάστηκε στο Κάπρι της Ιταλίας  χάρη στο σπουδαίο ανθρωπιστικό – και όχι μόνο – έργο του. Ήταν ο Άξελ Μούντε.

Στις μέρες μας, ζει ένας άλλος γιατρός και συγγραφέας, ο Μ. Χριστουλάκης και δοξάζεται στην Κίμωλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Αφιέρωσε το νέο του βιβλίο στο γραφικό νησάκι του, με τον τίτλο  “Η Κίμωλός μου – Λαογραφικές αφηγήσεις”.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του.

«Δεν διεκδικώ τίτλους και αξιώματα λαογράφου. Δεν είμαι λαογράφος. Είμαι παθιασμένος εραστής της Λαογραφίας και ευσεβής λάτρης του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα της μικρής μου πατρίδας Κιμώλου.

Πριν από μερικά χρόνια έκανε εισβολή και στη μικρή κιμουλιάτικη κοινωνία η μόδα “πετάχτε τα παλιά του παππού και της γιαγιάς. Αξιοποιήστε τους χώρους και προμηθευτείτε σύγχρονα χρηστικά αντικείμενα”. Αυτό εσήμανε την αρχή της καταστροφής. Καθημερινά ο εργάτης καθαριότητας θρηνούσε βλέποντας τις νέες νοικοκυρές να γεμίζουν το μικρό φορτηγάκι με ανεκτίμητο θησαυρό παραδοσιακών αντικειμένων, επίπλων και εργαλείων. Αργαλειοί, ανέμες, σβίες, μάγγανα, τοξάρια και χίλια δυό άλλα αντικείμενα οδηγούντο στη χωματερή. Βούρκωνε η ψυχή μου και πήρα την απόφαση να δώσω σάρκα και οστά στα οράματά μου και την ηθική μου υποχρέωση να περισώσω ό,τι προλάβω από τον λαϊκό πλούτο της μικρής και αγαπητής μου Κιμώλου.

Διέθεσα όλη την προσωπική κινητή και ακίνητη περιουσία μου και ίδρυσα το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα. Ξεκινώντας από το μισοερειπωμένο μητρικό προικώο ανώϊ της μητέρας μου Μαρίας, αγοράζοντας το κατώϊ και μετά τα διπλανά ανώϊ και κατώϊ, απέκτησα ένα χώρο που σε πρώτη φάση ήταν αρκετός να συγκεντρώσω και εκθέσω πολύτιμα λαογραφικής αξίας αντικείμενα. Ήταν μια μάχη σωτηρίας».

Με βαθειά συγκίνηση διαβάζουμε τα συγκλονιστικά λόγια του κυρίου Χριστουλάκη που βγαίνουν από την ψυχή του. Προσυπογράφουμε τον χαρακτηρισμό του «μάχη σωτηρίας». Συγχαίρουμε τον συγγραφέα για την λαμπρή εμφάνιση του βιβλίου. Η πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση εντυπωσιάζει τον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το διαβάζουν και οι επόμενες γενεές και θα ευγνωμονούν τον συγγραφέα.

Γιώργος Μακαρόνας
Κριτικός Λογοτεχνίας, Ιστορικός, Συγγραφέας, Παλαίμαχος Δημοσιογράφος.