Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αμυδρό φως στο βάθος του τούνελ...

Στην άμεση διαγραφή των τριών βουλευτών Σοφίας Σαακοράφα, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, προχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι τρεις βουλευτές προτίμησαν να μην ψηφίσουν υπέρ των νέων μέτρων της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου μόλις έμαθε ότι οι τρεις βουλευτές ψήφισαν "παρών", μέσα σε 5 λεπτά είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με την οποία του γνωστοποιούσε την διαγραφή τους.Ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την απόφαση.

Η γενική διευθύντρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε, ενώ ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.

Η δήλωση της κ. Σοφίας Σακοράφα:

Με ανακοίνωσή της - την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - η βουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων", όπως τονίζει , "καθώς από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον, και για άλλη μια φορά, αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου. Η απόφαση αυτή", σύμφωνα με την βουλευτή, "δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, ούτε τον στόχο για την σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού".

Η δήλωση του κ. Γιάννη Δημαρά:

Με ανακοίνωσή του ο κ. Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο καθώς, όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του.«Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή…» αναφέρει μεταξύ άλλων. «Εκτιμώ ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει, πρωτίστως, άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν…». Δηλώνει εξ άλλου την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων.

Ο κ. Γ. Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

Η δήλωση του κ. Β. Οικονόμου:

«Έχοντας πλήρη την συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί, ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αιτιολογώντας την ψήφο του επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης.

Όπως αναφέρει επίσης ο βουλευτής στη γραπτή δήλωσή του, ζητούν ακόμη την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης. Ο κ. Οικονόμου δηλώνει ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που "θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα υλοποιήσει».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: "Σε κάθε μάχη υπάρχουν και απώλειες".

Σχόλιο του "Rib and Sea".

Επειδή έχω την χαρά και την τιμή να γνωρίζω προσωπικώς την πρώτη εκ των τριών βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σοφία Σακοράφα, από την παρουσία της στις Αποστολές Αγάπης στην Κάσο και στον Άη Στράτη, θα ήθελα να την συγχαρώ για το σθένος της να αντιταχθεί στη γραμμή του Κόμματος, της Τρόϊκας του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. και να μείνει όρθια, δίνοντας συγχρόνως στους πελαγωμένους και οργισμένους πολίτες την ελπίδα ότι στο βάθος του σκοτεινού τούνελ υπάρχει ακόμη λίγο φως. Μπράβο Σοφία, κι' ας λένε κάποιοι ότι αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε οριακή πλειοψηφία στη Βουλή η στάση σου θα ήταν διαφορετική. Ανάλογη βεβαίως εύφημη μνεία πρέπει να κάνω και για τους άλλους δύο βουλευτές.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος