Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ!

Διαβάσατε τι ισχύει στη Σουηδία, σχετικώς με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και είμαι βέβαιος ότι μελαγχολήσατε κάνοντας σύγκριση με αυτά που ισχύουν στο Ελλαδιστάν http://www.ribandsea.com/main/index.php/announcements/1370-poso-kostizei-na-episkefteis-giatro-i-nosokomeio-sti-souidia Πάρτε τώρα και την χαριστική βολή, αφιερωμένη με αγάπη από τον βιβλιοπώλη κωλοτούμπα μπουμπούκο ο οποίος, με την ανοχή (για να μην πω κατ' εντολήν) του χαριτωμένου προδοτικού διδύμου Σαμαρά -Τούρκογλου, το παίζει Υπουργός Υγείας! Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες μου, που πέφτω σ' αυτό το επίπεδο, αλλά δεν πάει άλλο. Με τα γαϊδούρια (συγγνώμη συμπαθητικά τετράποδα), προκειμένου να συνεννοηθείς, γκαρίζεις.

Μίλησα χθες με καρδιολόγο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ο οποίος μου είπε ότι με το νέο σύστημα συνταγογράφησης θα "εκβιαστούν", εμμέσως πλην σαφώς, οι γιατροί να συνταγογραφούν γενόσημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις περιπτώσεις που τα φάρμακα αυτά είναι αγνώστου πατρός και, συνεπώς, αμφίβολης ποιότητας. Είμαι περίεργος να δω και να ακούσω τι κρότο θα κάνει το καπάκι της κατσαρόλας όταν εκραγεί. Ελπίζω να μην αργήσει πολύ.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Πηγή : http://www.medispin.blogspot.gr/

Το μέτρο που προωθεί η (υποτιθέμενη) Κυβέρνηση μέσω της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ 3117/9-12-2013 μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης Υγείας στους ασφαλισμένους. Ουσιαστικά μπαίνει πλαφόν στο όριο συνταγογράφησης των συμεβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τόσο για φάρμακα, όσο και για επιπλέον επισκέψεις στους γιατρούς.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και ανάλογα θα θέτει τα όρια μηνιαίας συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. Δηλαδή, προωθείται έμμεσα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από πλευράς κράτους και ασφαλιστικών ταμείων, την οποία θα επωμιστούν οι ασφαλισμένοι.

Επίσης οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να επισκέπτονται περισσότερους γιατρούς αν ο ένας έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Είτε θα ταλαιπωρούνται μέχρι να βρουν συμβεβλημένο γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει τις 200 επισκέψεις ανά μήνα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, είτε θα επιβαρύνονται με πληρωμή της επίσκεψης. Ο καθένας ανάλογα με το προτοφόλι του...

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) πρόκειται να προσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε ο γιατρός να μη μπορεί να συνταγογραφεί ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου ορίου του γιατρού που του έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Στα πλαίσια ενός τριμήνου, αν ο γιατρός υπερβεί το όριό του για τους 2 πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα του παρακρατεί την "υπέρβαση" του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα.

Εν τω μεταξύ, με εγκύκλιο εξπρές που εξέδωσε ο μπουμπούκος, μετά από σχετική πίεση του Τούρκογλου, καταργούνται οι υπ' αριθμ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013, Υ4α/οικ. 506/03-01-2014 εγκύκλιοι και δεν εισπράττεται το προβλεπόμενο ποσό των 25 ευρώ από τον ασθενή για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Αντ' αυτού θεσπίζονται ισοδύναμα μέτρα με την επιβάρυνση ενός ευρώ ανά συνταγή και αύξηση στην τιμή των τσιγάρων και του καπνού κατά πέντε λεπτά.