Ερεύνησε και σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Πολύ μελάνι χύθηκε και ακόμη περισσότερα σχόλια έγιναν από ανεύθυνους, αλλά και "υπεύθυνους", σχολιαστές σε web radio : https://www.youtube.com/watch?v=a7E5uUJGs1s και blogs του διαδικτύου : http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_499.html#more και : https://www.youtube.com/watch?v=bPaO9xdB_WQ σχετικώς με το περιβόητο ψήφισμα 68/304 της 9ης Σεπτεμβρίου 2014 του Ο.Η.Ε. Ακόμη και ο κ. Γεώργιος Αϋφαντής αναφέρθηκε σ' αυτό κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Λαμία : https://www.youtube.com/watch?v=kCxVzCVChDk
Ουδείς ωστόσο έκανε τον κόπο να διαβάσει με προσοχή και να μεταφράσει το κείμενο της εν λόγω απόφασης, με αποτέλεσμα ένα ψήφισμα που παραπέμπει ο Ο.Η.Ε. στην επόμενη Σύνοδό του, προκειμένου να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή, να γίνει όπλο βιαστικής κριτικής στα χέρια κάποιων, οι οποίοι νομίζουν ότι η άσκηση υπεύθυνης δημοσιογραφίας είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Ας δούμε όμως ποιο ακριβώς ήταν το κείμενο και το σκεπτικό των μελών του Ο.Η.Ε. που ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση της 9ης Σεπτεμβρίου 2014. Οι περισσότερες χώρες μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου που κατέθεσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες G77 και η Κίνα. Υπέρ ψήφισαν 124 χώρες, κατά 11 (ανάμεσα στις οποίες η Γερμανία) και 41 απείχαν (ανάμεσά τους και η Ελλάδα!).
68η Σύνοδος Ο.Η.Ε.
Ημερήσια Διάταξη αριθμ. 14
Ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. την 9η Σεπτεμβρίου 2014.
68/304. Με σκοπό την δημιουργία ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αφού προηγήθηκε μια εκτενής αναφορά στους λόγους που οδήγησαν τα μέλη του Ο.Η.Ε. να εκδόσουν αυτό το ψήφισμα, σημειώνοντας με ανησυχία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναπτυσσόμενες χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα εξωτερικά προβλήματα του χρέους τους και η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την βιώσιμη ανάπτυξή τους, κατέληξαν στην ακόλουθη πρόταση την οποίαν, ωστόσο, παρέπεμψαν προς ψήφιση στην 69η Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. πριν από το τέλος του 2014.
(Noting with concern that there remain a number of low- and middle-income developing countries that are still facing difficulties in finding a durable solution to their external debt problems, which could adversely affect their sustainable development...
... decides to define the modalities for the intergovernmental negotiations and the adoption of the text of the multilateral legal framework at the main part of its sixty-ninth session, before the end of 2014).
Ιδού λοιπόν ποια ήταν η πρόταση της 68ης Συνόδου του Ο.Η.Ε. για την οποία τόσο μελάνι χύθηκε στο διαδίκτυο από αυτούς που δεν κάνουν τον κόπο να διαβάζουν και να μεταφράζουν, αρκούμενοι να ανακυκλώνουν τις φήμες που διαδίδονται μέσω "χαλασμένων τηλεφώνων" :
Το Σώμα της Συνόδου του Ο.Η.Ε. :
1. Τονίζει την ιδιαίτερη σημασία μιας έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και ανθεκτικής λύσης για τα προβλήματα του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να προωθήσουν χωρίς αποκλεισμούς την οικονομική τους πρόοδο και ανάπτυξη.
2. Ζητεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους με την ενίσχυση των διεθνών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών για την πρόληψη και επίλυση κρίσεων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να εξευρεθούν λύσεις αποδεκτές από όλους.
3. Καλεί όλα τα κράτη μέλη και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και καλεί τα θεσμικά όργανα του Bretton Woods και τον ιδιωτικό τομέα, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεων, συμφωνιών και αποφάσεων από τις μεγάλες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών και συνόδους κορυφής, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το ζήτημα της διατηρησιμότητας του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
4. Αναγνωρίζει τους ρόλους των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους, και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αειφόρο ανάπτυξη και μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
5. Αποφασίζει την εκπόνηση και την υιοθέτηση, μέσω μιας διαδικασίας διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα προτεραιότητας κατά την διάρκεια της 69ης συνόδου του (Ο.Η.Ε.) ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για κυρίαρχες διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους, με σκοπό, μεταξύ των άλλων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και της επίτευξης βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς οιοκονομική και αειφόρο ανάπτυξη σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες.
6. Επίσης αποφασίζει να καθορίσει τις λεπτομέρειες για τις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις και την έγκριση του κειμένου του πολυμερούς νομικού πλαισίου κατά την κύρια 69η συνεδρία του (Ο.Η.Ε.), πριν από το τέλος του 2014.
Σύνοδος Ολομέλειας Ο.Η.Ε.
9 Σεπτεμβρίου 2014
Υ.Γ. Είμαι σε αναζήτηση των αποτελεσμάτων που είχε (ή θα έχει) η 69η Σύνοδος του Ο.Η.Ε. Συνεπώς, συνεχίζεται...