Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πού μπορούμε να σταθμεύουμε τελικώς;

Δέχθηκα τις προάλλες ένα τηλεφώνημα, από την περιοχή των εκβολών του ποταμού Αχέροντα, από αγανακτισμένους Ολλανδούς τουρίστες οι οποίοι, δεν ξέρω πώς, βρήκαν το τηλέφωνό μου και προσπάθησαν απελπισμένα να με εντοπίσουν για να τους... σώσω από τα πυρά της τοπικής τουριστικής αστυνομίας, τα όργανα της οποίας τους έδιωχναν από την περιοχή της Αμμουδιάς, όπου είχαν σταθμεύσει τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά τους! Ήταν μάλιστα τόσο απογοητευμένοι και θυμωμένοι, ώστε απειλούσαν ότι δεν θα ξαναπεράσουν ποτέ πια απ' τη χώρα μας και ότι θα προτιμήσουν στο μέλλον την Τουρκία! Λίγα λεπτά αργότερα μου τηλεφώνησε και μια επαγγελματίας της περιοχής (το όνομά της δεν το αναφέρω για ευνόητους λόγους), η οποία διαμαρτυρόταν κι' αυτή για την δυσφημιστική για τη χώρα μας συμπεριφορά της τουριστικής αστυνομίας εναντίον των Ολλανδών τουριστών. Πού ήταν όμως τελικώς η αλήθεια και ποιος είχε δίκιο;

Με το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, εδώ και πολύ καιρό, προβλήματα τα οποία προέρχονται από πολίτες κυρίως, οι οποίοι έχουν άγνοια των νόμων και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, και οι οποίοι καταγγέλουν τους κατόχους campers, όταν αυτά σταθμεύουν στην περιοχή όπου βρίσκονται η μόνιμη, η εξοχική κατοικία ή η επιχείρησή τους. Συνυπεύθυνα είναι όμως και τα εκτελεστικά όργανα της Πολιτείας (αστυνομία, λιμεναρχεία, δημοτική και τουριστική αστυνομία), τα οποία έχουν κι' αυτά άγνοια των νόμων κι' έτσι, αντί να φροντίζουν για την πιστή εφαρμογή τους,  γίνονται πειθήνια όργανα των ορέξεων του κάθε καταγγέλοντος.

Θα παρατηρήσατε ότι χρησιμοποιώ το ρήμα "σταθμεύω" και όχι "κατασκηνώνω", και αυτό το κάνω βεβαίως σκοπίμως, γιατί πράγματι, ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, με την προϋπόθεση ότι τηρεί αυτά που προβλέπει η σχετική Ευρωπαϊκή ΟδηγίαΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΕΙ, δηλαδή ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ CAMPING, αλλά ΣΤΑΘΜΕΥΕΙ. Είναι πολύ βασικό να το θυμόμαστε όλοι αυτό και να το διατυμπανίζουμε σε κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση. Αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Οδηγία γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία να ρυθμίζει αυτά τα θέματα.

Τι αναφέρει όμως αυτή η περιβόητη Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία ψάχνω απεγνωσμένα εδώ και τρία χρόνια; Σύμφωνα λοιπόν με όσα μου έχουν πει κατά καιρούς Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Άγγλοι κάτοχοι campers, η στάθμευση και παραμονή των αυτοκινήτων αυτών επιτρέπεται όπου επιτρέπεται και η στάθμευση των συμβατικών ι.χ.ε. αυτοκινήτων, με την προϋπόθεση ότι: α) Τα "γκρίζα νερά" της αποχέτευσης (νιπτήρας, νεροχύτης, ντουσιέρα) και τα απόβλητα της τουαλέτας θα συγκεντρώνονται στη δεξαμενή και την κασετίνα του αυτοκινούμενου, αντιστοίχως, και δεν θα "τρέχουν" στους δρόμους, τις πλατείες, τα οικόπεδα και τις παραλίες των διαφόρων πόλεων και οικισμών. β) Δεν θα γίνεται χρήση τυχόν σταθερών στηριγμάτων, ώστε το camper να μπορεί να μετακινηθεί αμέσως, όπως θα μετακινείτο και ένα οποιοδήποτε άλλο ι.χ.ε. αυτοκίνητο. γ) Δεν θα γίνεται χρήση της τέντας του αυτοκινούμενου, ούτε θα εκτίθενται τραπέζια και καρέκλες έξω από αυτό. Το θέμα είναι ότι αυτά μου τα είπαν και, κατά πάσα πιθανότητα, έτσι είναι. Εμένα δεν μου αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να τα βρώ γραμμένα και στο επίσημο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Για να επέμβουν πάντως τα εκτελεστικά όργανα της Πολιτείας, τα οποία έχουν κι' αυτά παντελή άγνοια της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, πρέπει να προηγηθεί, κατά κανόνα, επώνυμη καταγγελία από κάποιο πολίτη, ο οποίος θεωρεί ότι θίγεται ή ενοχλείται από την παρουσία ενός camper. Στο θέμα της Αμμουδιάς συνέβη το εξής οξύμωρο. Οι κάτοικοι της περιοχής, κατ' εξοχήν επαγγελματίες, όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν, όπως απεδείχθη, από την παρουσία των αυτοκινούμενων αλλά, αντιθέτως, ήθελαν την παραμονή τους γιατί, προφανώς, μεσούσης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της μείωσης του τουριστικού ρεύματος, ωφελούνταν οικονομικώς από την παρουσία των campers και των επιβατών τους! Ποιος λοιπόν ενοχλήθηκε; Ενοχλήθηκε, όπως πληροφορήθηκα, ο... Γερμανός ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου, ο οποίος κάλεσε την τουριστική αστυνομία απαιτώντας την απομάκρυνση των αυτοκινούμενων!

Μόλις δέχθηκα τα τηλεφωνήματα, επικοινώνησα με τον δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει το θέμα. Δεν γνώριζε όμως, κι' αυτός, τι ακριβώς ισχύει στις περιπτώσεις αυτές, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται! Οι ερωτήσεις του, όπως π.χ. "πού αδειάζουν οι αποχετεύσεις αυτών των οχημάτων", μου έδωσε να καταλάβω ότι ο άνθρωπος είχε πλήρη άγνοια της λειτουργίας ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου. Όταν του εξήγησα ότι τα αυτοκίνητα αυτά διαθέτουν αυτόνομους βόθρους, οι κασετίνες των οποίων μπορούν να αδειάσουν σε μια οποιαδήποτε τουαλέτα, και όχι κατ' ανάγκην καθημερινώς, φάνηκε να "μαλακώνει" και υπεσχέθη ότι θα επανεξετάσει το θέμα.

Πρότεινα μάλιστα στον δήμαρχο, αλλά και σε κάποιον επαγγελματία της περιοχής ο οποίος μου τηλεφώνησε, να διατεθεί στον οικισμό τους ένας υπαίθριος χώρος για την στάθμευση των οχημάτων αυτών, με τις στοιχειώδεις παροχές μιας αποχέτευσης και μιας παροχής γλυκού νερού. Είναι βέβαιο, όπως τους είπα, ότι με τον τρόπο αυτό και οι κάτοχοι των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων θα είναι ικανοποιημένοι, και η τοπική οικονομία θα ενισχυθεί, και ο διαχειριστής του χώρου αυτού θα ωφεληθεί, αφού κανένας δεν θα έχει αντίρρηση να καταβάλλει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για την στάθμευση του camper του και την εξυπηρέτησή του με παροχή γλυκού νερού και τουαλέτας. Το άκουσαν αυτό, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο επαγγελματίας, με τους οποίους μίλησα, αλλά δεν είμαι βέβαιος εάν κατάλαβαν τι ακριβώς τους είπα...

Δεν έμαθα τι απέγινε και αν επετράπη τελικώς στους Ολλανδούς να παραμείνουν στην περιοχή ή αν τους έδιωξαν. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι τελευταίοι είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή της Αμμουδιάς, έχοντας ανοίξει τέντες και έχοντας βγάλει έξω τραπεζάκια και καρέκλες. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το συνηθίζουν στις χώρες τους, όταν βεβαίως σταθμεύουν σε ελεύθερους χώρους. Και είναι απολύτως βέβαιο, και εξακριβωμένο ότι, αν το κάνουν, θα εκδιωχθούν και από την δική τους αντίστοιχη τουριστική αστυνομία!

Καλό είναι λοιπόν να διεκδικούμε, με σθεναρό τρόπο, το δικαίωμά μας να σταθμεύουμε τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά μας όπου σταθμεύουν και τα συμβατικά ι.χ.ε αυτοκίνητα, αλλά καλό είναι επίσης να προσέχουμε και την δική μας συμπεριφορά ώστε να μη χάνουμε το δίκιο μας και να μη δίνουμε λαβή για ανεπιθύμητες προστριβές και διωγμούς που θα καταστρέψουν την εκδρομή μας και θα κάνουν τα νεύρα μας τσατάλια.

Αυτό που μένει προς το παρόν να κάνω εγώ, είναι να βρω το κείμενο αυτής της περιβόητης Ευρωπαϊκής Οδηγίας-φάντασμα και να το δημοσιεύσω στο "Camper Life", ώστε να φωτοτυπηθεί και να υπάρχει σε κάθε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, μήπως και βρούμε κάποτε την ησυχία μας! Αν τυχόν το εντοπίσετε πρώτοι, σας παρακαλώ να μου το στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Ο ευρών αμοιφθήσεται!

Ιωσήφ Παπαδόπουλος