Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εφοπλιστής αποκλείει παραλίες της Σχοινούσας με μαντρότοιχους!

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τοίχος και συρματόπλεγμα μέχρι την άκρη του γκρεμού! Δεν θα με αφήσει, τελικώς, ποτέ να αγιάσω ο διάολος εμένα! Όλο μπροστά μου τον βρίσκω, αγκαζέ μ' εκείνη την παράξενη μάγισσα που μου έδωσε μια με το ραβδί της, την ημέρα που γεννήθηκα, και με καταράστηκε να μην κλείνω ποτέ τα μάτια και το στόμα μου στου κόσμου τα άδικα και τα παράξενα που πέφτουνε μπροστά μου.

Καλά ήμουν λοιπόν στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Σχοινούσα, απολάμβανα τη θέα των υπέροχων αμμουδερών παραλιών του νησιού και χαλάρωνα με την ηρεμία του περιβάλλοντος, μέχρις ότου έπεσα πάνω σ' ένα τοίχο! Σε δύο τοίχους, για να είμαι πιο ακριβής. Δεν έπεσα κυριολεκτικώς επάνω τους, βεβαίως! Απλώς, ο κάβος του Αγ. Βασιλείου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, έχει αποκλειστεί από δύο πανήψυλους πέτρινους μαντρότοιχους που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα!

Έτσι, σε μερικές από τις πιο όμορφες αμουδερές αγκαλιές της Σχοινούσας έχει πρόσβαση μόνο ο ιδιοκτήτης εφοπλιστής κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι φίλοι του! Η πινακίδα "προσοχή στους σκύλλους, δαγκώνουν" και, ίσως, κάποιο φουσκωτό περιπολικό του ιδιοκτήτη αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα, κρατώντας μακριά από τις παραλίες τους "θρασείς" αγνώστους που θέλουν να κολυμπήσουν σε "ξένα χωράφια"!

Αποκλεισμένος με μαντρότοιχο ο όρμος του Αγ. Βασιλείου από το υπόλοιπο νησί! Με τσίγκλησε λοιπόν ο βελζεβούλης, με κτύπησε και η μάγισσα μ' εκείνο το περίεργο ραβδί της και άρχισα να ρωτώ και να ψάχνω. Κάτοχος λοιπόν αυτού του εκπληκτικού οικοπέδου είναι ο εφοπλιστής κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος έχει δημιουργήσει σ' αυτό μια χλιδάτη πολιτεία με χολλυγουντιανές προδιαγραφές που ξεκινούν απ' τις πλαγιές του λόφου και φθάνουν μέχρι τη θάλασσα! Με δεκάδες υπερπολυτελή υπέργεια και... υπόγεια διαμερίσματα για την φιλοξενία των φίλων και συγγενών του, με πισίνες και μπάρμπεκιου, με σπάνια φυτά και δένδρα, με ομοιώματα (;) ή αυθεντικά (;) κομμάτια της αρχαίας μας κληρονομιάς και πάει λέγοντας...

Ολόκληρος ο κάβος του Αγ. Βασιλείου ανήκει στον εφοπλιστή Δημ. Παπαδημητρίου. Στο βάθος διακρίνεται η Οφιδούσα. Όλα καλά ως εδώ και να τα έχει ο άνθρωπος να τα χαίρεται. Την ακτή όμως κύριε Παπαδημητρίου μου γατί την κλείσατε; Ποιος νόμος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα; Ουδείς μπορεί βεβαίως να σας στερήσει το δικαίωμα να απολαμβάνετε τις παραλίες που βρίσκονται μέσα στα όρια του οικοπέδου σας. Αυτό όμως που δεν δικαιούστε είναι να αποκλείετε την ακτογραμμή με μαντρότοιχο που φθάνει μέχρι τη θάλασσα!

Ας δούμε τώρα τι λένε το Σύνταγμα και οι Νόμοι.

Σύνταγμα της Ελλάδας Άρθρο 24 παράγραφος 1: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Κατά την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001 «Αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της.

Κατά την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001 «Παραλία» είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό, καθορίζεται δε σε πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα.

Σύμφωνα με το νόμο 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 285Α) ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται. Η προστασία του οικοσυστήματος των ζωνών αυτών είναι ευθύνη του Κράτους, ο κύριος δε προορισμός τους είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές.

Τοίχοι παντού!Λοιπόν, τι λέτε κ. Παπαδημητρίου μου; Δεν έχω πολλά να αντιτάξω στο ρηθέν "το χρήμα αγοράζει τα πάντα". Έχω όμως να σας πω ότι το χρήμα, όπως και η ατομική σας ελευθερία, σταματούν εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων. Γιατί, βλέπετε, δεν έχετε το προνόμιο να απολαμβάνετε μόνο εσείς, οι συγγενείς και οι φίλοι σας τη Σχοινούσα. Το ίδιο προνόμιο έχουν και οι γηγενείς, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, που θέλουν και θα έπρεπε να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του όμορφου Κυκλαδίτικου νησιού. Πώς όμως θα το επιτύχουν αυτό; Σκαρφαλώνοντας στους μαντρότοιχους και της φυλακής τα σίδερα που έχετε τοποθετήσει μέχρι εκεί που ακουμπάει το κύμα;

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, που δεν μπορώ βεβαίως να διασταυρώσω, ο τοίχος γκρεμίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, σε μήκος τριάντα μέτρων, από όλους τους κατοίκους του νησιού, αλλά ξανακτίστηκε μετά από λίγα χρόνια! Σημειωτέον ότι ο σημερινός πρόεδρος του νησιού κ. Μιχάλης Σιγάλας είναι σήμερα στη δούλεψη του κ. Παπαδημητρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Τοίχος προέκταση της θάλασσας!Γνωρίζω ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε σ' αυτή τη χώρα. Γνωρίζω ακόμη ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται όταν αυτοί που τους καταπατούν έχουν χρήμα, καλές δημόσιες σχέσεις και υψηλές γνωριμίες. Η μάγισσα όμως που σας έλεγα δεν με αφήνει να ησυχάσω, μολονότι τα γνωρίζω όλα αυτά. Θα μπω λοιπόν στη διαδικασία να στείλω μια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Νάξου και ο Θεός βοηθός. Εννοείται ότι τον εφοπλιστή δεν τον ειδοποίησα προτού δημοσιεύσω αυτό το καταγγελτικό άρθρο. Αυτά τα κάνουν άλλοι "δημοσιογράφοι"...