Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αγωνιστικό ψαροντούφεκο : STOP !

Το διαδικτυακό περιοδικό «Rib and Sea» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την απαγόρευση του αγωνιστικού ψαροντούφεκου, με τη σύμφωνη γνώμη, τη συμπαράσταση και τις υπογραφές δεκάδων μελών του «Rib and Sea forum» (νυν αποκαλούμενου Ribfans forum) και του forum «fouskoto1.gr».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, και σαν ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το «Rib and Sea» στέλνει προς τα αρμόδια υπουργεία, τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα αλιείας και περιβάλλοντος, και κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλεκόμενο φορέα, την ακόλουθη επιστολή. Εφ’ όσον αυτή η προσπάθεια πέσει στο κενό, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε παραπέρα κλιμάκωση των ενεργειών μας, με δυναμική παρουσία των μελών μας κατά την διάρκεια των αγώνων ψαροντούφεκου. Ας σημειωθεί ότι ο φετινός αγώνας του πανελληνίου πρωταθλήματος υποβρυχίου κυνηγίου με ψαροντούφεκο θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα.

Προς :

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Γραφείο κ. Πρωθυπουργού.
Γραφείο Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα αλιείας και περιβάλλοντος.

Κοινοποίηση :

ΕΟΥΔΑΤΚ
ΠΣΑΥΚ


Κύριοι,

Σε μια εποχή κατά την οποίαν η δημιουργία οικολογικής συνείδησης γίνεται πλέον πρωταρχική και επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του πλανήτη, και στο πλαίσιο των όποιων δυνατοτήτων έχουν οι απλοί ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες, να επέμβουν και να σταματήσουν με δραστικό τρόπο τον οικολογικό κατήφορο, σε όποιο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και αν αυτός παρατηρείται, το διαδικτυακό περιοδικό "Rib and Sea", καθώς και δεκάδες μέλη του forum "Ribfans", αλλά και του forum "fouskoto1.gr", απευθύνονται προς τα αρμόδια υπουργεία, τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κ. Καραμανλή, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα αλιείας και περιβάλλοντος, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλεκόμενο φορέα ή σύλλογο, με την απαίτηση να σταματήσει αμέσως η διοργάνωση αγώνων υποβρύχιας αλιείας με ψαροντούφεκο, και μαζί μ’ αυτούς να πάρει τέλος η απαράδεκτη και θλιβερή γενοκτονία των ψαριών, στο όνομα «αθλητικών» εκδηλώσεων, στους οποίους ενίοτε προστίθεται και ο «βαρύγδουπος» τίτλος «πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Δηλώνουμε, κατ’ αρχάς, ότι δεν είμαστε μέλη καταδυτικού συλλόγου, δεν είμαστε επαγγελματίες αλιείς, δεν πολιτευόμαστε και δεν ανήκουμε σε καμμία οικολογική οργάνωση. Διευκρινίζουμε επίσης ότι δεν είμαστε εναντίον της υποβρύχιας αλιείας με ψαροντούφεκο, εφ’ όσον βεβαίως αυτή ασκείται σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ισχύοντες νόμοι, οι Κανονισμοί και οι οικολογικές ευαισθησίες αυτών που επέλεξαν να ψαρεύουν μ’ αυτόν τον τρόπο, για να τραφούν με τα ψάρια που θα κτυπήσουν, και όχι για να αποκτήσουν παράνομα οικονομικά ωφέλη από την πώλησή τους, όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει στις μέρες μας, με οδυνηρή συνέπεια ακόμη και την απώλεια της ζωής, νεαρών κυρίως σε ηλικία, συμπατριωτών μας.

Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο εν έτει 2009 μ.Χ. οι άνθρωποι της θάλασσας να διαγωνίζονται (και να επιβραβεύονται μάλιστα!) για το ποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια, ενώ υπάρχουν αγωνίσματα άπνοιας και υποβρύχιας σκοποβολής στα οποία θα μπορούσε ο καθένας να δείξει τις ικανότητές του! Είναι αδιανόητο τη στιγμή κατά την οποίαν η Ευρωπαϊκή Ένωση πριμοδοτεί την απόσυρση επαγγελματικών αλιευτικών εργαλείων (μηχανότρατες) και η κραυγή αγωνίας για τη δραματική συρρίκνωση των αλιευμάτων ακούγεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, σε μια περίοδο όπου μεγάλες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Υποβρύχιας Δραστηριότητας έβγαλαν από το καλεντάρι τους το αγωνιστικό ψαροτούφεκο και έχουν ξεκινήσει στη χώρας μας οι συζητήσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων αλλά και περιοχών ασφαλούς κατάδυσης, τα οποία κύριο σκοπό θα έχουν την ψυχαγωγία και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, να συνεχίζεται αυτό το παράλογο και ανελέητο κυνήγι όσων ψαριών έχουν απομείνει, στο όνομα ενός κάλπικου τίτλου «πρωταθλητή» ή ενός κυπέλλου, με τις ευλογίες της "Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας Αθλητικής Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης" (ΕΟΥΔΑΤΚ) και του "Πανελληνίου Συλλόγου Αθλητών Υποβρυχίου Κυνηγίου" (ΠΣΑΥΚ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ψαροντούφεκου, ο κάθε «αθλητής» έχει δικαίωμα να κτυπήσει ανά ημέρα, είκοσι ένα (21) ψάρια ελάχιστου συνολικού βάρους πενήντα οκτώ (58) κιλών, ενώ ο νομοθέτης, σύμφωνα με το Π.Δ. 373/85 όπως αυτό ισχύει σήμερα, περιορίζει τα αλιεύματα σε πέντε (5) κιλά (ψάρια ή μαλάκια ή οστρακόδερμα) ανά 24ωρο, επιτρέπει δε και ένα ψάρι με βάρος μεγαλύτερο των πέντε κιλών, και εύλογα τίθεται το ερώτημα: ο κάθε κανονισμός αγώνων υπερισχύει της κείμενης νομοθεσίας; Με δεδομένα μάλιστα τα σύγχρονα όπλα και υλικά που έχουν επινοηθεί και κατασκευαστεί, και ότι στους αγώνες που διοργανώνονται σήμερα επιτρέπεται η χρήση βυθόμετρου και g.p.s., γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο πληθυσμός των ψαριών δεν έχει πλέον έξοδο και δυνατότητα διαφυγής.

Εκφράζουμε ως εκ τούτου την έντονη και εύλογη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση αυτής της παράλογης «σφαγής» στον εναπομείναντα πληθυσμό των ψαριών στις θάλασσές μας, κυρίως δε των «μεγάλων», αφού αυτά αποτελούν, συνήθως, τον βασικό στόχο των κυνηγών με ψαροντούφεκο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Να προσθέσουμε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να υπερβούν τα όριά τους, "προπονούμενοι" για τους αγώνες ψαροντούφεκου και την κατάκτηση του τρόπαιου και της "δόξας". Αξίζει δε να τονιστεί ότι πέντε νέοι συμπατριώτες μας χάθηκαν στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, κυνηγώντας με ψαροντούφεκο, και μάλιστα μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαίου! Μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου, ως γνωστόν, απαγορεύεται η αλιεία με ψαροντούφεκο!

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι παραγνωρίζουμε τη ζημιά που προκαλούν άλλοι «νόμιμοι» και παράνομοι τρόποι αλιείας, όπως π.χ. η μηχανότρατα, και το νυκτερινό ψαροντούφεκο. Γι’ αυτούς τους τρόπους αλιείας όμως υπάρχουν τα αρμόδια εκτελεστικά όργανα της Πολιτείας τα οποία είναι επιφορτισμένα, υποτίθεται, με την παρακολούθηση και την πάταξη της υπερβολής και την υπέρβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, στη «νόμιμη» αλιεία, και την επιβολή διοικητικών και άλλων κυρώσεων στην παράνομη. Αναρωτιόμαστε επίσης για την κρίση του νομοθέτη, ο οποίος απαγορεύει την υποβρύχια αλιεία και τα παραγάδια στους ερασιτέχνες αλιείς κατά τον μήνα Μάϊο και ταυτόχρονα την επιτρέπει, με όλα τα μέσα, στους επαγγελματίες αλιείς, ενώ η διάρκεια αναπαραγωγής των ψαριών είναι από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαίου!

Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί σύλλογοι, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνται στο χώρο της αυτόνομης κατάδυσης και της υποβρύχιας εν γένει αναψυχής, έχουν επίσης εκφράσει στο παρελθόν τη δυσαρέσκειά τους για τη διοργάνωση αγώνων ψαροντούφεκου και έχουν στείλει ανάλογες επιστολές διαμαρτυρίας. Τέτοιοι σύλλογοι είναι : Η «Ένωση αυτοδυτών Θεσσαλονίκης», ο «Σύλλογος ερασιτεχνών αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ», Ο «Σύλλογος καταδύσεων αναψυχής» και άλλοι.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το αίτημά μας θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και οι αγώνες ψαροντούφεκου θα αποτελούν πλέον στο μέλλον μια θλιβερή ανάμνηση. Σε αντίθετη πάντως περίπτωση σας διαβεβαιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές ενέργειες, όχι γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει ο πολίτης να παίρνει το νόμο στα χέρια του, αλλά γιατί εκεί που έφθασε ο βιασμός του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του πλανήτη, τα περιθώρια για συζητήσεις, διαβουλεύσεις και λήψη αποφάσεων, με μοναδικό γνώμονα το «πολιτικό» κόστος ή τα όποια συμφέροντα των εταιρειών οι οποίες επενδύουν στους αγώνες ψαροντούφεκου, έχουν πλέον εξαντληθεί.

Με τιμή
Για το διαδικτυακό περιοδικό «Rib and Sea»

Ιωσήφ. Ι. Παπαδόπουλος

Υ.Γ. Ακολουθούν υπογραφές δεκάδων μελών του «Ribfans forum» και του forum «fouskoto1.gr»

--------------------------------------------

Επιστολή συμπαράστασης των συλλόγων αυτοδυτών στην πρωτοβουλία του "Rib and Sea".

Αγαπητοί φίλοι,

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας, σχετικά με την πρωτοβουλία σας για εκστρατεία απαγόρευσης των αγώνων ψαροτούφεκου.

http://www.ribandsea.com/fishing/132--stop-.html

Επίσης σε κάποιες άλλες συζητήσεις διαβάσαμε απόψεις κάποιων περι "καπελώματος" της αρχικής προσπάθειας που ξεκίνησε από εμάς:

http://www.fouskoto1.gr/fouskotoforum/showpost.php?p=141114&postcount=4

Θεωρούμε αστείες τις απόψεις περί καπελώματος - σημασία έχει η προσπάθεια και ο στόχος - και θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι συμφωνούμε με το σύνολο της δημοσιευμένης επιστολής σας προς τους αρμόδιους φορείς και ότι συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθειά σας αυτή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
τα Δ.Σ. των Συλλόγων Αυτοδυτών:

Ενωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης (www.thessalonikidiveclub.gr)
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "Τηθύς" (www.scubadive.gr)
Σύλλογος Καταδύσεων Αναψυχής ( www.recreationaldiveclub.blogspot.com)