Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

«Σήμερα περάσαμε ωραία. Φάγαμε φρούτα και σουβλάκια».

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

[Έλλην πολίτης, απόμαχος της ζωής με προβλήματα υγείας, μιλάει στο ραδιόφωνο και ευχαριστεί τον ευεργέτη του που του έδωσε λεφτά για φρούτα και σουβλάκια- 07.07.2016].  

Χαρακτηριστικό δείγμα αντιφασίστα.Το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής όριζε τα εξής για την εκλογή του Προεδρείου της [η εντός αγκυλών παράθεση κόμματος έγινε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 20.09.2015 για τη διευκόλυνση του αναγνώστη]:

«1. To Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς, όπως ειδικότερα ορίζεται στην επόμενη παράγραφο.

2. Από τα μέλη του Προεδρείου, οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα [ΣΥΡΙΖΑ]. Ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης [ΝΔ]. Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης [ΧΑ]. Ο έκτος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης [ΔΣ]. Ο έβδομος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης [ΚΚΕ].

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, η θέση του έβδομου Αντιπροέδρου δεν πληρούται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, η θέση του έκτου Αντιπροέδρου δεν πληρούται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης...».
Ως γνωστόν, η συγκροτούμενη από κόμματα του δημοκρατικού, άλλως συνταγματικού, τόξου Βουλή δεν εξέλεξε πέμπτο Αντιπρόεδρο, ώστε να μην καταλάβει το αξίωμα αυτό η ΧΑ. Κατά τον Κανονισμό, ο οποίος παραπέμπει στο άρθρο 67 του Συντάγματος, ο υποψήφιος της ΧΑ κ. Αϊβατίδης έπρεπε να λάβει την πλειοψηφία των παρόντων και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερες από 75 ψήφους. Παρόντες ήσαν 194, εξ ων 59 ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητάς του, 86 κατά και βρέθηκαν και 49 άκυρα. Άρα, απαιτούνταν 98 θετικές ψήφοι για την εκλογή του, τις οποίες δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει.
Το κενό ήλθε να καλύψει η πρόσφατη τροποποίηση του Κανονισμού [ΦΕΚ-Α-122/2016] με προσθήκη στην ως άνω §2 του άρθρου 6 της ακόλουθης διάταξης:
«Σε περίπτωση κατά την οποία δεν εκλεγεί Αντιπρόεδρος σε μία από τις προβλεπόμενες θέσεις, τη θέση καταλαμβάνει, εφόσον εκλεγεί, ο προερχόμενος από την πέμπτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης [ΠΟΤΑΜΙ] και, αν δεν εκλεγεί, ο προερχόμενος από την έκτη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης [ΕΚ] κ.ο.κ., οπότε και επαναπροσδιορίζεται η σειρά των Αντιπροέδρων κατ’ αντιστοιχία προς τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.»
Έτσι, στη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου εξελέγη ο ποταμίσιος πλέον κ. Λυκούδης. Απλώς επειδή δεν είχε εκλεγεί πέμπτος αντιπρόεδρος.
Την ίδια ημέρα που ο κ. Πανόπουλος ένοιωθε όμορφα, επειδή  έφαγε φρούτα και σουβλάκια χάρη στη γενναιοδωρία συμπατριώτη, η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων ρύθμισε με προκλητικό τρόπο τα δάνεια που είχαν πάρει 140.000 δημόσιοι, εν ευρεία εννοία, υπάλληλοι από το ΤΠΔ. Την προηγούμενη η ίδια κυβέρνηση εξέθεσε σε πλειστηριασμό το σπίτι συμπατριώτη για χρέος € 2.200 στο Δημόσιο. Να εικάσω ότι ο οφειλέτης δεν είναι δημόσιος υπάλληλος;