Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Μέδουσα - Κοττάνη στο εδώλιο.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιο Παυλίδη και την δική του διαβεβαίωση πως ο μόνος αρμόδιος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δρόμου Μέδουσας - Κοττάνης είναι ο Δήμος Μύκης, έστειλα έγγραφο αίτημα προς τον Δήμαρχο Μύκης κ. Καπσά Τζεμήλ, και έλαβα την ακόλουθη απάντηση :

 

Σμίνθη 13 – 05 - 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση : Σμίνθη Ξάνθης Τ.Κ. : 671 00
Τηλ. 2541 3 52342                                                                                              
Φαξ 2541 3 52330

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
κον. Παπαδόπουλο Ιωσήφ

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕΔΟΥΣΑ – ΚΟΤΑΝΗ».

κ. Παπαδόπουλε,

Σχετικά με το θέμα της Βελτίωσης – Ασφαλτόστρωσης του δρόμου Μέδουσας – Κοτάνης θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

1ον: Ο συγκεκριμένος δρόμος (κατόπιν σχετικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Μύκης) είναι χαρακτηρισμένος «δασικός» και ως εκ τούτου δεν είναι ο Δήμος αρμόδιος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δρόμου που συνδέει την Μέδουσα με την Κοτάνη.

2ον : Ο Δήμος Μύκης είναι αρμόδιος μόνο για το δίκτυο που επίσημα είναι χαρακτηρισμένο Τοπικό – Δημοτικό Οδικό Δίκτυο.

3ον: Είναι άστοχος και αδόκιμος ο όρος που χρησιμοποιήθηκε «Ο Δήμος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δρόμου που συνδέει την Μέδουσα με την Κοτάνη» διότι όπως και εσείς διαπιστώσατε πρόκειται για δρόμο που βρίσκεται σε αθλία κατάσταση, είναι μεγάλου μήκους, ως εκ τούτου η κατασκευή του απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν στον Δήμο Μύκης και μάλιστα στην δεδομένη χρονική περίοδο που διανύουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση και οι περικοπές στους Δήμους έχουν αγγίξει το 60%.

4ον : Η μόνη πηγή χρηματοδότης είναι το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπου όμως η ένταξη τέτοιων έργων παρουσιάζει τις εξής δυσκολίες:

α. Η ωρίμανση ενός τέτοιου έργου απαιτεί πληθώρα μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων οι οποίες με την σειρά τους απαιτούν χρήματα και πληθώρα ειδικοτήτων μελετητών δημοσίων έργων οδοποιίας που ο Δήμος Μύκης δεν διαθέτει.

β. Το νέο ΕΣΠΑ θέτει ως προαπαιτούμενο για την ένταξη τέτοιων έργων, την εκπόνηση επί προσθέτως και της μελέτης κόστους - οφέλους. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει στο τέλος δύο νούμερα.
Από την μία το κόστος κατασκευής του δρόμου και από την άλλη τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό. Τα δύο νούμερα πρέπει να είναι ισοβαρή. Όπως όμως καταλαβαίνετε η σύγκριση είναι ετεροβαρής.

γ. Όπως μας έγινε γνωστό σε πολλές και αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης με θέμα την εξειδίκευση και τις επιλεξιμότητες των έργων του ΕΣΠΑ 2014 -2020, οι ασφαλτοστρώσεις δεν είναι πλέον επιλέξιμες.

5ον : Το έργο αυτό θα μπορούσε να το προτείνει προς ένταξη ο Δήμος Μύκης εφ΄ όσον εξασφάλιζε την απαιτούμενη έγκριση από την Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 2014 – 2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με κωδικό : ΑΜΘ21/28-03-2016/ΑΑ ΟΠΣ 1398 συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000,00 € με τίτλο « ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ» με χρόνο υποβολής προτάσεων από 30/03/2016 έως 31/12/2020, εάν στους δυνητικούς δικαιούχους είχαν συμπεριληφθεί και οι Δήμοι και όχι μόνο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης .

Είναι βέβαια άξιον απορίας πως ενώ προφορικά μας ξεκαθάρισε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε πολλές συσκέψεις, ότι οι ασφαλτοστρώσεις δεν είναι επιλέξιμες στο νέο ΕΣΠΑ, ξαφνικά βρεθήκαν 30.000.000,00 € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ασφαλτοστρώσεις Εθνικών και Επαρχιακών Οδών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μοναδικό μάλιστα δυνητικό δικαιούχο την ίδια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπως ρητά αναφέρεται στη προαναφερθείσα πρόσκληση.

Κλείνοντας θα ήθελα με την ιδιότητα και του Δημοσιογράφου, να συμβουλέψω τον συνάδελφο Ιωσήφ Παπαδόπουλο, ότι πριν προβεί στην όποια δημοσίευση συμπερασμάτων καλό είναι να παίρνει υπ’ όψιν του και τις θέσεις της άλλης πλευράς και εν προκειμένω αυτή του Δήμου Μύκης.

Ο Δήμαρχος Μύκης
Καπζά Τζεμήλ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ : Η με κωδικό: ΑΜΘ21/28-03-2016/Α.Α.ΟΠΣ 1398, Πρόσκληση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολ. προϋπολογισμού 30.000.000,00 € με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ    ΕΘΝΙΚΟΥ    ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ».
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 2014-2020»

ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2

«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΩΣ ΤΟΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ» Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ» ΔΡΑΣΗ 7B.16.1
(Περίληψη πρόσκλησης υποβολής προτάσεων).

Κομοτηνή 28/03/2016
Κωδ. Πρόσκλησης: ΑΜΘ21 Α/Α ΟΠΣ: 1398

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κ Α Λ Ε Ι

Τους φορείς και κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) , προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του παραπάνω Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 - 2020.
Η παρούσα πρόσκληση αφορά, σε παρεμβάσεις (έργα) βελτίωσης - αναβάθμισης του υφιστάμενου Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με δυνητικό δικαιούχο τις αρμόδιες Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους. Η παρούσα πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση πράξεων συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 30.000.000 €.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ και μόνο η αίτηση χρηματοδότησης, με επισυναπτόμενα τα έγγραφα για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική υποβολή, υποβάλλεται υπογεγραμμένη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη διεύθυνση Ηροδότου 28, 69132 Κομοτηνή, από τις 30/03/2016 έως 31/12/2020.

Σε περίπτωση εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού πριν την ανωτέρω ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων, θα υπάρξει ενημερωτική ανάρτηση στην ιστοσελίδα www.eydamth.gr.

Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης εκτός των ανωτέρω προθεσμιών και αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, τη συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Γεώργιο Βαλασίδη, τηλ. 2531352304, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ» 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης του Ε.Π., το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, κ.λ.π., βρίσκονται αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eydamth.gr

 

Επειδή ήμουν κάθετα αντίθετος με το σκεπτικό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μύκης, όπως μου το εξέθεσε ο κ. Δήμαρχος, του έστειλα την ακόλουθη απάντηση :

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, καλημέρα σας.

Σας ευχαριστώ, κατ' αρχάς, για την άμεση απάντησή σας. Θα γνωρίζετε όμως, υποθέτω, την παροιμία που λέει "μας χρώσταγαν τον γάϊδαρο μας πήραν και τη σέλλα". Αυτή μου ήρθε αβίαστα στο μυαλό διαβάζοντας την απαντητική επιστολή σας. Και εξηγούμαι.

1. Το "επιχείρημα" των τεχνικών υπηρεσιών - και δεν αναφέρομαι στον Δήμο Μύκης, βεβαίως - ότι "στη μελέτη εκπόνησης ενός έργου αποτυπώνονται από τη μία το κόστος κατασκευής του δρόμου και από την άλλη ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός", είναι επιεικώς απαράδεκτο. Και είναι απαράδεκτο γιατί δεν είναι δυνατόν οι τεχνικές υπηρεσίες να αποτιμούν τις, λίγες έστω, ανθρώπινες ζωές της Κοττάνης με το κόστος κατασκευής ενός δρόμου μήκους μόλις 5 χιλιομέτρων! Εάν ήταν έτσι, θα έπρεπε να αφήσουμε στην τύχη τους όλες τις απομακρυσμένες κοινότητες, με μικρό αριθμό κατοίκων, επειδή το κόστος κατασκευής έργων υποδομής που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής γι' αυτούς και θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν στις εστίες του είναι ασύμφορο!

Και αν αυτή τη φιλοσοφία είχαν μέχρι σήμερα όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η περιφέρεια και να συρρικνωθεί ο πληθυσμός της, τόσο στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας όσο και στον νησιωτικό, θα περίμενε κανείς ότι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι κοντά στα προβλήματα και εκλέγονται από τους ψηφοφόρους αυτών ακριβώς των ολιγομελών κοινοτήτων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, θα είχαν διαφορετική άποψη.

Θα αναφέρω εδώ ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε με την απομάκρυνση ενός πυλώνα κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο του οικισμού στο Φρυ της Κάσου. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Ο.Τ.Ε. έκριναν τότε ότι το κόστος μεταφοράς των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ήταν ασύμφορο, σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων, η υγεία και η ζωή των οποίων ωστόσο ετίθετο σε κίνδυνο! Οι κεραίες τελικώς μετακινήθηκαν, μετά από δικές μου ακτιβιστικές ενέργειες, αφού χρειάστηκε να ανέβω επάνω στον πυλώνα και να κάνω απεργία πείνας... http://www.ribandsea.com/waves/1510-apomakrynontai-epitelous-o-pylonas-kai-oi-keraies-ap-to-fry-tis-kasou

2. Αναφέρατε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαρακτηρισμένος "δασικός" και, ως εκ τούτου, ο Δήμος Μύκης δεν είναι αρμόδιος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του. Και εγώ ευλόγως αναρωτιέμαι : Είναι άραγε το μόνο τμήμα του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που είναι "δασικό"; Στη Θάσο, όπου ήμουν εφέτος το Πάσχα, όλοι οι επαρχιακοί δρόμοι, σχεδόν, είναι δασικοί. Το ίδιο παρατήρησα και στην περιοχή της Ξάνθης και των Πομακοχωρίων της. Γιατί λοιπόν ασφαλτοστρώθηκαν όλοι αυτοί οι δασικοί δρόμοι αλλά εξαιρείται ο δρόμος που συνδέει τη Μέδουσα με την Κοττάνη;

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, και κατανοώ τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους μικρούς κυρίως Δήμους της χώρας ο "Καλλικράτης". Άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο το "επιχείρημα" πως ο συγκεκριμένος δρόμος δεν μπορεί να κατασκευαστεί γιατί είναι δασικός και ασύμφορος επειδή ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός είναι μικρός!

Θα σας πω, ενδεικτικώς, ότι υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, όπως επί παραδείγματι η Κίναρος, το Μαράθι, τα Αντικύθηρα κ.λπ., των οποίων ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους είκοσι κατοίκους, σε κάποιες δε περιπτώσεις τους δύο! http://www.ribandsea.com/editorial/2177-eftyxos-pou-epese-to-elikoptero-kai-asxolithikan-oi-synadelfoi-me-tin-kinaro Οι κάτοικοι αυτοί, όμως, έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στον τόπο τους και να σηκώνουν την γαλανόλευκη. Γι' αυτό η Πολιτεία έχει προβλέψει την εξυπηρέτηση των αναγκών και την επικοινωνία τους με επιδοτούμενα δρομολόγια πλοίων. Αν η αντίληψη ήταν πως "λίγοι είναι, άσε τους να πεθάνουν ή να φύγουν, αφού το κόστος εξυπηρέτησης της επικοινωνίας και της μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης είναι ασύμφορο", αντιλαμβάνεσθε τι θα είχε συμβεί...

Με "συμβουλεύετε" τέλος, με την ιδιότητα και του δημοσιογράφου, όπως λέτε, να μην προβαίνω σε δημοσιεύσεις συμπερασμάτων αν δεν πάρω πρώτα την άποψη και της άλλης πλευράς, εν προκειμένω του Δήμου Μύκης. Θα σας πω λοιπόν ότι, αφ' ενός μεν δεν δημοσίευσα κανένα απολύτως δικό μου συμπέρασμα για το συγκεκριμένο θέμα, αφού αυτά που ανέφερα ήταν αυτά που έζησα και είδα ο ίδιος, αλλά και αυτά που μου κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Κοττάνης, αφ' ετέρου, πιστέψτε με, ήμουν πολύ επιεικής στα σχόλιά μου, δεδομένου ότι είμαι 65 ετών, ασκώ το Λειτούργημα της δημοσιογραφίας πάνω από 40 έτη, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της περιφέρειας και δεν είμαι οσφυοκάμπτης. Αυτή η "πάθησή" μου με καταδίκασε άλλωστε στην απομόνωση, από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, και στην ανεργία, υποχρεώνοντάς με να ασκήσω άλλη επαγγελματική δραστηριότητα προκειμένου να επιβιώσω. Σας διαβεβαιώ ότι αν γνώριζα τι θα μου απαντούσατε, τα σχόλιά μου θα ήταν  πολύ πιο καυστικά.

Η απάντησή μου αυτή, καθώς και η επιστολή σας, θα δημοσιευτούν στο διαδικτυακό περιοδικό μου.

Με τιμή
Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλος
Ελεύθερος δημοσιογράφος