Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιάννης Αθανασιάδης. Από τις πλατείες στον "Δρόμο Ανοιχτό".

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

giannis.athanasiadis2Παιδί Ποντίων προσφύγων, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα, έβγαλε τον Ασπρόπυργο και ταξίδεψε με τα καράβια μέχρι που τα εγκατέλειψε όταν αποφάσισε να δημιουργήσει οικογένεια. Ασχολήθηκε στη συνέχεια επαγγελματικά με το λιανικό εμπόριο, δημιούργησε μια δική του εταιρεία παροχής υπηρεσιών και το 2004 έκλεισε τα βιβλία του γιατί θεώρησε ότι μπορούσε πλέον με όσα είχε δημιουργήσει να ζήσει την οικογένειά του. Μέχρι που ήρθε το Καστελλόριζο και τα μνημόνια και τα ανέτρεψαν όλα.

Έμεινε άνεργος, για αρκετά χρόνια, και κάποια στιγμή απασχολήθηκε σαν συμβασιούχος με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ εισπράττοντας κατ' ουσίαν ένα επίδομα σε μια ανακύκλωση της ανεργίας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολιτικά, αλλά όχι κομματικά, δραστήριος, μέχρι που το 2011, σ' εκείνο το λαϊκό ξέσπασμα στην πλατεία Συντάγματος, εντάχθηκε στο ΕΠΑΜ που δημιούργησε ο Δημήτρης Καζάκης.

giannis.athanasiadis"Ο Καζάκης ήταν, και συνεχίζει να είναι, ένας χαρισματικός άνθρωπος με πολλές όμως ιδιομορφίες", λέει ο Γιάννης. "Αυτές τις ιδιομορφίες του άλλος τις δέχεται και άλλος όχι. Εμείς στο ΕΠΑΜ το 2011  μιλούσαμε για ανατροπή, λόγω της δυναμικής που υπήρχε από εκείνο τον λαϊκό ξεσηκωμό. Πέρασαν όμως 6 χρόνια και αυτό δεν έγινε λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε. Σ' αυτή την αδρἀνεια τρομακτικό ρόλο έπαιξε κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναχαίτισε εκείνη τη λαϊκή ορμή και αγανάκτηση με τις φρούδες υποσχέσεις και τις κάλπικες ελπίδες που έδωσε στον λαό ο αρχηγός του...

Στο ΕΠΑΜ ήμουν αναπληρωτής του γραμματέα. Του Καζάκη δηλαδή. Λίγο μετά τις εκλογές του 2015 διαχώρισα τη θέση μου και παραιτήθηκα από τη θέση που είχα στο κόμμα. Διαφωνούσα με την άποψη ότι έπρεπε να προχωρήσουμε με το βλέμμα στην εξουσία και φώναζα σε όλους τους τόνους ότι έπρεπε να επανέλθουμε στις Αρχές μας. Δεν εισακούστηκα και απεχώρησα...".

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτησή μου με τον Γιάννη Αθανασιάδη στο βίντεο που ακολουθεί.