Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πες τα καπετάν Λευτέρη Ναρλή!

Επιμέλεια :Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Λευτέρης Ναρλής δεν μασάει τα λόγια του για όσα τον ενοχλούν. Σε κάθε γωνιά αυτής της πατρίδας υπάρχουν θέματα. Θέματα με ενδιαφέρον ανθρώπινο, οικολογικό, κοινωνικό, δημοσιογραφικό. Όρεξη να έχεις να τα προσεγγίσεις, να τα αφουγκραστείς και να τα δημοσιοποιήσεις. Για του λόγου το αληθές : Ποιος θα περίμενε ότι στο Βαθύ της Αστυπάλαιας, τέλη Νοεμβρίου, θα έβρισκε άνθρωπο να συζητήσει και, πολύ περισσότερο, να ακούσει το παράπονό του, την αγανάκτησή του για όσα μας ετοίμασαν και προγραμματίζουν για μας χωρίς εμάς; Ε λοιπόν, εγώ είχα την τύχη να βρω έναν τέτοιο άνθρωπο στην ερημιά ενός ερημικού τόπου.

Συνάντησα τον Λευτέρη Ναρλή, ένα Καλύμνιο ψαρά που αγκυροβολεί το καίκι του εδώ και πολλά χρόνια στο Βαθύ της Αστυπάλαιας. Ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο όπου ο καπετάν Λευτέρης βρίσκει την ησυχία που τόσο έχει ανάγκη. Με συντροφιά το ραδιοφωνάκι του και την κυρία Σταυρούλα που κρατάει το μοναδικό εστιατόριο στο Βαθύ.

Τον βρήκα να μπαλώνει τα κατεστραμμένα από τις φώκιες δίχτυα του και να μιλάει αγανακτισμένος για την συμπεριφορά λιμενικών, πολιτικών και οικολόγων. "Θα μου τα πεις στην κάμερα;", τον ρώτησα. "Γιατί να μη στα πω; Τι έχω να φοβηθώ αφού όσα λέω είναι αλήθεια; Τι θα μου κάνουν δηλαδή;".

Η χαρά του ελεύθερου δημοσιογράφου που δεν έχει πάνω απ'το κεφάλι του μεγαλοεργολάβους εργοδότες και οσφυοκάμπτες αρχισυντάκτες να λογοκρίνουν τα ευρήματά του. Δεν ήθελα να ακούσω κάτι άλλο λοιπόν και άφησα την κάμερα να καταγράψει τα λόγια του.