Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Έλλη Σαμπατακάκη. Η Μανιάτισσα που επιχειρεί παραδοσιακά στην Αστυπάλαια!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Έλλη Σαμπατακάκη. Έφυγε από την Αθήνα, εγκαταστάθηκε στην Αστυπάλαια και δεν το μετάνοιωσε καθόλου! Επέλεξε την Αστυπάλαια για τις διακοπές της, πριν από επτά χρόνια, και δύο χρόνια αργότερα, επηρεασμένη από το φως και την θετική ενέργεια του όμορφου νησιού, αποφάσισε να εγκατασταθεί μονίμως σ' αυτό. Εδώ και πέντε χρόνια φτιάχνει διάφορα καλούδια, χρησιμοποιώντας προϊόντα της Αστυπαλίτικης γης γεμίζοντας συγχρόνως τις ώρες της με δημιουργική και αποδοτική εργασία.

Τα βότανα, το θυμαρίσιο μέλι, η άγρια ζαφορά, που ευδοκιμεί στις βουνοπλαγιές της Αστυπάλαιας, και οι καρποί του Λιβαδιού δίνουν απλόχερα στην Έλλη Σαμπατακάκη τις πρώτες ύλες για να φτιάξει μ' αυτά λικέρ, φυσικά καλλυντικά, ζυμαρικά, σάλτσες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και χίλια δυο άλλα καλούδια που γεμίζουν τα ράφια του μαγαζιού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο του νησιού και το οποίο μοιράζεται μαζί με τον σύντροφό της, τον μελισσολάτρη Μιχάλη Γιάνναρο, που είναι και ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού της Αστυπάλαιας.

Φαίνεται πως ο χρόνος, παίρνει, κατά κάποιο τρόπο, τώρα την "εκδίκησή" του. Πριν από μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι της επαρχίας εγκατέλειπαν τις εστίες του για να πάνε στη μεγαλούπολη. Σήμερα υπάρχει, θαρρείς, η αντίστροφη πορεία. Άνθρωποι της Αθήνας εγκαταλείπουν τα τείχη του βρωμερού και προβληματικού άστεος αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην περιφέρεια και δεν το μετανοιώνουν. Καλό σημάδι αυτό...