Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εν τέλει ο εχθρός δεν ήταν ο κομμουνισμός!

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Ο Μακαρθισμός επιστρέφει διρμύτερος γράφουν πολλοί αρθρογράφοι στις ΗΠΑ. Οι παλαιοί έχουμε ζήσει την εποχή που ο Γερουσιαστής Μακάρθυ είχε εξαπολύσει την αντικομμουνιστική υστερία* τη δεκαετία του ΄50. Οι νεότεροι κάτι σχετικό θα έχουν διαβάσει. Η πλειονότητα των αριστερόφρονων αστέρων του Χόλυγουντ, αλλά και οι αντίπαλοι των συντηρητικών πολιτικών, βρίσκονταν τότε στο στόχαστρο του Μακάρθυ. Διότι έπρεπε να προστατευθεί η μεγάλη δημοκρατική υπερατλαντική δύναμη από το μίασμα του κομμουνισμού που απειλούσε τις ατομικές ελευθερίες και το American way of life.    
    
Έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Οι κυβερνήσεις τους εκλέγονται από τον λαό μέσω «ελεύθερων εκλογικών διαδικασιών», όπως στον «δυτικό πολιτισμένο» κόσμο. Όπως και στις ΗΠΑ. Αν έτσι έχουν τα πράγματα,  τί είναι αυτό πού ανησυχεί τις ΗΠΑ και προκαλεί τη φρενίτιδα των δημοσιευμάτων και εκπομπών που επιμένουν ότι η Ρωσσία επεμβαίνει στα εσωτερικά των ΗΠΑ, σε σημείο, μάλιστα, που να λέγεται ότι εκείνη  στην ουσία εξέλεξε ως Πρόεδρο τον Τραμπ;
    
Η σύγχρονη μορφή του Μακαρθισμού αποτυπώνεται στον νόμο 6393 που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τις κρατικές δαπάνες έτους 2017, αντίστοιχο του δικού μας κρατικού προϋπολογισμού. Αναμένεται η επικύρωσή  του από τη Γερουσία και η έκδοσή του από τον Πρόεδρο. Ποιόν Πρόεδρο άραγε; Τον σημερινό ή τον νεοεκλεγέντα διάδοχό του; Στο πέμπτο κεφάλαιο του νόμου προβλέπονται οι σχετικές με ξένες χώρες δραστηριότητες, για τις οποίες μπορούν να διατεθούν κονδύλια.
 
«TITLE V—MATTERS RELATING TO FOREIGN COUNTRIES
 SEC. 501. COMMITTEE TO COUNTER ACTIVE MEASURES BY  THE RUSSIAN FEDERATION TO EXERT COVERT INFLUENCE OVER PEOPLES AND GOVERNMENTS.
 (a) DEFINITIONS.—In this section:
 (1) ACTIVE MEASURES BY RUSSIA TO EXERT  COVERT INFLUENCE.—The term ‘‘active measures  by Russia to exert covert influence’’ means activities  intended to influence a person or government that  are carried out in coordination with, or at the behest of, political leaders or the security services of the Russian Federation and the role of the Russian Federation has been hidden or not acknowledged publicly, including the following:

(A) Establishment or funding of a front group. (B) Covert broadcasting. (C) Media manipulation. (D) Disinformation and forgeries. (E) Funding agents of influence.
(F) Incitement and offensive counterintelligence. (G) Assassinations.»
    
Η Ρωσσία, λοιπόν, προσπαθεί να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ, εξ ου και διαδίδει ψεύδη μέσω διάφορων, αργυρώνητων προφανώς και περιθωριακών, ΜΜΕ. Κατάλογο τέτοιων ΜΜΕ είχε δημοσιεύσει η Washington Post την 22.11.2016 και, οποία σύμπτωση, την 24.11.2016 εισήχθη το ως άνω νομοθέτημα προς ψήφιση.
    
Ο Νόρμαν Μέιλερ είχε πει, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ότι αυτή δεν διαλύθηκε, επειδή το καθεστώς ήταν χειρότερο από των ΗΠΑ, αλλά επειδή οι ΗΠΑ είχαν καλλίτερη προπαγάνδα.
    
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και χωρίς κομμουνιστικά μιάσματα ή κομμουνιστικούς δακτύλους. Κι’ όποιος κατάλαβε κατάλαβε! Εμείς, πάντως, ανέκαθεν «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Κι’ αν σκοτωθήκαμε μεταξύ μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία, χαλάλι τους!   

*Θυμάμαι μικρός που άκουγα στο ραδιόφωνο το προπαγανδιστικό πεντάλεπτο μετά τις ειδήσεις. Αν δεν απατώμαι, ήταν ο Γεωργαλάς που το συνέτασσε και το εκφωνούσε. Σε ένα από αυτά, μετά την αποστολή από τους σοβιετικούς τού Σπούτνικ στο διάστημα, το πεντάλεπτο τελείωνε ως εξής: «Δορυφόρους ξέρουν να φτιάχνουν, καζανάκια για την τουαλέτα μπορούν;». Μεγαλεία δικέ μου. Η ιδεολογία στα καλλίτερά της.