Παρουσιάζει, φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί... χορεύοντας στον άνεμο, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Δεν ξέρω αν εμείς περιμέναμε εκείνο τον καιρό ή εκείνος ο καιρός περίμενε εμάς για την παρουσίαση του Olympic 660 St, που εδώ και ένα σχεδόν χρόνο σχεδιάζαμε να κάνουμε με τον κατασκευαστή του Στέφανο Στεφανίδη. Το φρέσκο εφτάρι εκείνης της Τρίτης 28 Ιουλίου λυσσομανούσε, καθώς κατηφόριζε απειλητικό στο στενό μεταξύ Λαυρίου και Μακρονήσου, κι’ εμείς προσπαθούσαμε απελπισμένα να κρατήσουμε τα καπέλλα στο κεφάλι μας και το σώμα μας σε μια αξιοπρεπή όρθια στάση, καθώς βγήκαμε απ’ το αυτοκίνητο στη γλύστρα του Λαυρίου! Ανάλογες τάσεις αυτοκτονίας είχε και η βιντεκάμερα, η οποία μετά βίας κρατιόταν πάνω στο τρίποδο! Τόσο κουνημένα πλάνα και τόσο κακές φωτογραφίες είναι αλήθεια ότι δεν έχω ξαναβγάλει στη ζωή μου! Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό, τόσο από σας, όσο και από τον φίλο μου Στέφανο.
Το αποτέλεσμα πάντως, δεδομένου του κεφιού και του τρελλού χορού που είχαν στήσει ο Αίολος και ο Ποσειδώνας στο κατέβασμα του Κάβο ντ’ Όρο, εμένα τουλάχιστον, με ικανοποίησε. Και με ικανοποίησε, όχι μόνο γιατί δεν γίνονται συχνά παρουσιάσεις φουσκωτών σκαφών με τέτοιες καιρικές συνθήκες, αλλά, κυρίως, γιατί ήταν μια ευκαιρία να βγω απ’ τη μιζέρια του γραφείου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, να σκαρφαλώσω στα ματωμένα βράχια της Μακρονήσου για τη φωτογράφιση, να γίνω μούσκεμα, να απαλύνω την αλμύρα της θάλασσας με τα δάκρυα χαράς που έτρεχαν απ’ τα μάτια μου, καθώς η πλώρη του Olympic 660 σκαρφάλωνε αγέρωχη στις κορυφές των κυμάτων, με τη γάστρα πλαναρισμένη στους 12 κόμβους προς το λιμάνι του Λαυρίου, έχοντας δεξιά τα θλιβερά απομεινάρια της Μακρονήσου, τον Τζώρτζη και την Εύβοια να λάμπουν κάτω απ’ τον καυτό ήλιο και τη διαυγή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει η τραμουντάνα, και τον Στεφανίδη δίπλα να χαμογελάει και να μου λέει : «Ρε συ Παπαδόπουλε, μήπως είμαστε τρελλοί που μας αρέσουν αυτά»;
Μεταξύ μας, πάντως, νομίζω πως τέτοια σκάφη μόνο με τέτοιο καιρό πρέπει να τα παρουσιάζει κανείς στα περιοδικά. Γιατί εκεί βγαίνουν τα προβλήματα, εκεί φαίνεται η πλώρη που ψάχνει τον ουρανό, εκεί φαίνεται πόσο καλή είναι... η νιτσεράδα, εκεί ξεχωρίζει η ήρα απ’ το στάρι. Στη μπουνάτσα, και οι... σκάφες καλά πάνε. Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες, αλλά δεν θα αλλάξω τώρα ύφος και τρόπο γραφής. Δεν θα σταματήσω να λέω και να γράφω τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Αγαπήθηκα και μισήθηκα γι’ αυτό, έμεινα χωρίς δουλειά, αναγκάστηκα να αποχωρήσω από συλλόγους, περιοδικά και fora. Και αφού κατάφερα να μη μεταλλαχθώ μέχρι σήμερα, δεν βλέπω τον λόγο γιατί «πρέπει» να μεταλλαχθώ από δω και πέρα. Πολύ περισσότερο τώρα που εκφράζομαι στο δικό μου χώρο, χωρίς να κρέμεται πάνω απ’ το κεφάλι μου η Δαμόκλειος σπάθη και η λογοκρισία του εκδότη, του διαφημιζομένου, του καναλάρχη, του συντονιστή, του διαχειριστή, του αντιπροέδρου...
Μοναδικές διαφορετικότητες.
Το 660 του Στεφανίδη είναι ο «βελτιωμένος» απόγονος του 676, της άλλοτε κραταιάς Olympic Hellas, που και εκείνο συνεδέετο με πρώτου βαθμού συγγένεια με το θρυλικό 595. Πρόκειται για ένα φουσκωτό σκάφος που έκανε εντύπωση και προπορεύτηκε της εποχής του, όταν το πρωτοεμφάνισε στην αγορά η Olympic Hellas, με το όνομα του Στεφανίδη να είναι άρρηκτα δεμένο με την κατασκευή του, από τότε. Γιατί δεν υπάρχει πράγματι άλλο r.i.b. που η θέση του κυβερνήτη να ταυτίζεται... με τον πρυμιό καναπέ! Που η κονσόλα και το διπλό κάθισμά της να μην είναι αποθηκευτικός χώρος, αλλά η στέγη του έσω έξω κινητήρα! Που ο κινητήρας να είναι στο κέντρο του σκάφους και να συνδέεται με το πόδι με έναν άξονα μήκους 0,90 εκ.! Που το deck του είναι να είναι κυρτό, όπως το deck ενός τρεχαντηριού!
Το 660 συνεχίζει να προπορεύεται και σήμερα και να γράφει τη δική του ιστορία και σε έναν άλλο τομέα. Ο κατασκευαστής του έχει την ευχέρεια να τροποποιεί το πλάτος και την κλίση του δεύτερου προς την τρόπιδα (καρένα) παρατροπιδίου, στο πρυμιό τελείωμά του, ανάλογα με την ιπποδύναμη του κινητήρα και την προπέλλα! Αυτό βελτιστοποιεί το πάτημα της γάστρας στο νερό, αφού η τροποποίηση του παρατροπιδίου εξουδετερώνει τις ροπές της προπέλλας και έτσι δεν χρειάζεται να τοποθετούνται πρόσθετα βάρη στο σκάφος για να μη γέρνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Στην ένθετη φωτογραφία φαίνεται καθαρά η διαφορά μεταξύ αριστερού και δεξιού παρατροπιδίου.
Ένα άλλο σημείο, που δεν είναι όμως εύκολα ορατό με γυμνό μάτι, είναι ότι τα τόξα της διέδρου της γάστρας του 660 δεν είναι συμμετρικά! Αυτό, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, σε συνδυασμό και με το τροποποιημένο παρατροπίδιο, στο οποίο αναφέρθηκα λίγο νωρίτερα, αποτρέπει τις μονόπλευρες (και γι’ αυτό οδυνηρές) προσθαλασσώσεις, από τις οποίες υποφέρουν αρκετά βαθύγαστρα σκάφη. Στη μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα φουσκωτά έχω διαπιστώσει ότι πολλοί Έλληνες κατασκευαστές, οι οποίοι πάτησαν στα χνάρια του αρχικού 676, δεν διατήρησαν αυτή την ασυμμετρία γιατί τη θεώρησαν ατέλεια της γάστρας!
Με την πρώτη ματιά.
Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς, όταν βλέπει το Olympic 660 St πάνω στο τρέϊλερ ή ακόμη και εν στάσει στο νερό, είναι ότι πρόκειται για ένα φουσκωτό σκάφος με τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Λιτό, βαθύγαστρο, με χαμηλή όμως σχετικώς τοποθέτηση του πλωριού αεροθαλάμου πάνω στη γάστρα και μεγάλο ελεύθερο χώρο στο ντεκ, κυρίως λόγω της επιλογής του χώρου τοποθέτησης του έσω έξω κινητήρα και της κονσόλας οδήγησης.
Το σκάφος και οι εσωτερικοί του χώροι.
Οι αποθηκευτικοί χώροι στο Olympic 660 St περιορίζονται λόγω της επιλογής του κατασκευαστή να τοποθετήσει τον κινητήρα στο κέντρο σχεδόν της γάστρας. Αυτό μπορεί να έχει σαν ευεργετικό αποτέλεσμα, κατ’ αρχάς, την καλύτερη κατανομή φορτίων και, συνεπώς, την καλύτερη στάση και πιο ζυγισμένη πλεύση του σκάφους στον καιρό, περιορίζει όμως, συγχρόνως, τον συνολικό αριθμό των αποθηκευτικών του χώρων.
Μπορεί βεβαίως κάποιος πελάτης να προτιμήσει εξωλέμβιο κινητήρα. Τότε ο κινητήρας θα τοποθετηθεί στον καθρέφτη του σκάφους με μπρακέτο, ενώ η μεγάλη κονσόλα οδήγησης και το κάθισμα μπροστά από αυτήν θα αυξήσουν τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα του 660. Ο πρυμιός καναπές θα προσφέρει επίσης μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, λόγω της απαλλαγής του από το «τούνελ» προστασίας του άξονα που έχει προβλεφτεί στην περίπτωση της τοποθέτησης έσω έξω κινητήρα στο κέντρο. Έτσι, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ποτέ δεν μπορείς να πάρεις κάτι αν δεν δώσεις σε αντιστάθμισμα κάτι άλλο.
Το πλωριό ταμπούκι πάντως είναι τόσο μεγάλο, που εξισορροπεί, κατά κάποιο τρόπο, την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων στην περίπτωση τοποθέτησης έσω έξω κινητήρα. Το πόσο μεγάλο είναι φαίνεται καλύτερα στο βίντεο που ακολουθεί. Εντυπωσιακές επίσης είναι οι ενισχύσεις του καπακιού. «Ξέρεις πόσοι έχουν πέσει μέσα σε ταμπούκια, τα καπάκια των οποίων έσπασαν μόλις πάτησαν άτσαλα πάνω τους κατά την επιβίβαση»; είπε με νόημα ο Στεφανίδης καθώς με είδε να το περιεργάζομαι και να απορώ για τη βαρύτητα της κατασκευής.
Μεταξύ του πλωριού ταμπουκιού και του στρίτσου της άγκυρας υπάρχει ένας ακόμη ρηχός αποθηκευτικός χώρος, στο κενό που αφήνει η οροφή της δεξαμενής νερού, που είναι τοποθετημένη σ’ εκείνο το σημείο της γάστρας. Στο ταμπούκι αυτό μπορούν να τοποθετηθούν σχοινιά και άλλος εξοπλισμός για τις ανάγκες αγκυροβολίας, και όχι μόνο. Ένα διπλό κάθισμα υπάρχει μπροστά ακριβώς από την κονσόλα με θυρίδες εισαγωγής αέρα στο κάτω τμήμα του, προκειμένου να αερίζεται το μηχανοστάσιο.
Η δελφινιέρα φιλοξενεί τον εργάτη της άγκυρας, την άγκυρα και τα αγκυρόσχοινα, αλλά η γνώμη μου είναι ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου σκάφους θα είναι μάλλον περισσότερα τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην πορεία, παρά η εξυπηρέτηση που μπορεί να προσφέρει. Η μεγάλη και βαρειά δελφινιέρα, που γίνεται ακόμη βαρύτερη μεταφέροντας στην πλάτη της τον εργάτη και την άγκυρα, στηρίζεται αποκλειστικώς επάνω στους αεροθαλάμους, χωρίς να υπάρχει κάποιο πολυεστερικό δέσιμό της με τη γάστρα. Οι όποιοι κραδασμοί και καταπονήσεις της γάστρας και των αεροθαλάμων μεταφέρονται λοιπόν απ’ ευθείας στη δελφινιέρα, με κίνδυνο να την αποκολλήσουν απ’ τις ταινίες συγκόλλησης που την συγκρατούν πάνω τους.
Δεν μπορώ όμως παρά να ομολογήσω ότι τα μεγάλα πολυεστερικά πατήματα της δελφινιέρας, τόσο εκατέρωθεν του εργάτη της άγκυρας, όσο και οι επεκτάσεις της προς τους αεροθαλάμους, διευκολύνουν πολύ την επιβίβαση και αποβίβαση ατόμων που δεν είναι εξοικειωμένα με τα φουσκωτά. Ο εργάτης της άγκυρας, επίσης, είναι τοποθετημένος σε κοιλότητα της δελφινιέρας και δεν δημιουργεί πρόβλημα κατά την επιβίβαση/αποβίβαση.
Εντύπωση μου έκανε ότι ο κατασκευαστής δεν έχει τοποθετήσει κοτσανέλα στο πλωριό τμήμα του συγκεκριμένου σκάφους για το ρεμετζάρισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουν αν το ζητήσει ο πελάτης. Υπάρχει, βεβαίως, ο κλασσικός σχοινοφόρος, σε όλο σχεδόν το μήκος του 660, καθώς επίσης τέσσερις κρίκοι και τέσσερις πλαστικές χειρολαβές, δύο στην κάθε πλευρά. Τα δύο κοτσανέλα, που είναι βιδωμένα στην πολυεστερική πασαρέλα, σαφώς εξυπηρετούν το δέσιμο χιαστί πρυμάτσας, θα τρίβονται όμως κατά τη γνώμη μου πάνω στους αεροθαλάμους αν δεν επιλεγεί αυτός ο τρόπος δεσίματος. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κρίκος ρυμούλκυσης και σκι, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πλάτης του πρυμιού καναπέ πάνω απ’ την πασαρέλα.
Ο πρυμιός καναπές εκτελεί και χρέη καθίσματος κυβερνήτη, αφού η τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο του σκάφους δεν επιτρέπει την τοποθέτηση δεύτερου καθίσματος. Στη θέση αυτή ο κυβερνήτης έχει απόλυτο έλεγχο του σκάφους, σε όλο το μήκος του, και επιπλέον δέχεται τους λιγότερους κραδασμούς. Το μειονέκτημα είναι ότι δέχεται και όλο το spray, το οποίο στο Olympic 660 St, με πλεύση δευτερόπρυμα ή στη μάσκα, δεν είναι αμελητέας ποσότητας μια και, όπως έχω ξαναπεί, σκάφος που βρέχει ταξιδεύει, ενώ σκάφος που δεν βρέχει σέρνεται. Και το Olympic 660 St ανήκει σ’εκείνη τη γενιά φουσκωτών σκαφών που, πέρα από κάθε αμφιβολία, ταξιδεύουν.
Το ρολ μπαρ θυμίζει Αγγλική σχολή και οι μεγάλες χειρολαβές του δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και λειτουργούν σαν «ρέλια» προστασίας για τους επιβαίνοντες, δεδομένου ότι το μαξιλάρι του πρυμιού καναπέ είναι σχετικώς ψηλό σε σχέση με τους αεροθαλάμους. Στο χώρο της πασαρέλας υπάρχει η τάπα πλήρωσης και η εξαέρωση της δεξαμενής καυσίμου, η ντουζιέρα και η σκάλα του μπάνιου, το επάνω μέρος της οποίας λειτουργεί και σαν βάση της εφεδρικής εξωλέμβιας. Τη γενική εικόνα της πρύμης ολοκληρώνουν ο κρίκος ρυμούλκυσης και δύο κάθετες ανοξείδωτες χειρολαβές πάνω από τα κοτσανέλα.
Κοιτάζοντας το ντεκ του Olympic 660 St διακρίνει κανείς ότι αυτό διαιρείται σε δύο τμήματα. Το πλωριό, που είναι μεγαλύτερο, και το πρυμιό που περιλαμβάνει την κονσόλα και το χώρο όπου στέκεται ο κυβερνήτης και βρίσκεται ο πρυμιός καναπές. Σκοπός του κατασκευαστή να περιορίσει τα νερά που θα πέσουν στο πλωριό τμήμα του σκάφους, ώστε αυτά να μην περάσουν στη θέση οδήγησης και να μη κυκλοφορούν στα πόδια των επιβαινόντων. Και στα δύο τμήματα του ντεκ υπάρχουν αγωγοί αποστράγγισης που οδηγούν τα νερά απ’ ευθείας στη θάλασσα, αφού το ντεκ του Olympic 660 St είναι αυτοστραγγιζόμενο.
Εντύπωση προκαλεί το τοξοειδές πλωριό τμήμα του ντεκ που θυμίζει... τρεχαντήρι! Ο Στεφανίδης προσπάθησε μ’ αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός μεν να αυξήσει την αντοχή του, αφού το τοξοειδές σχήμα ελαχιστοποιεί τις ανάγκες για ιδιαίτερη ενίσχυση που θα προσέθετε ανεπιθύμητο βάρος, αφ’ ετέρου επιτυγχάνει ευκολότερη ροή του νερού στους αγωγούς αποστράγγισης. Άξια προσοχής επίσης είναι η βάνα αποστράγγισης και καθαρισμού του ρεζερβουάρ καυσίμου, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του και φιλοξενείται μέσα στο μηχανοστάσιο μπροστά ακριβώς από τον κινητήρα. Με το γύρισμα της βάνας ο κυβερνήτης έχει τη δυνατότητα να βγάλει από τη δεξαμενή καυσίμου τα νερά και τα σκουπίδια, τα οποία κάθονται στο χαμηλότερο σημείο του, και να συνεχίσει το ταξίδι.
Το πλωριό ταμπούκι μετατρέπεται εύκολα και γρήγορα σε ένα διπλό κρεββάτι, με την απλή ανασήκωση ενός ενσωματωμένου πολυεστερικού τμήματος, το οποίο εκτελεί χρέη... μαξιλαριού και το οποίο στηρίζεται στο ντεκ με τη βοήθεια δύο αναδιπλούμενων ανοξείδωτων σωλήνων. Σε όσους το ναυτικό camping λέει κάτι, πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους ότι ο κατασκευαστής του Olympic 660 St έδωσε «ανάποδη» κλίση στην επιφάνεια του πλωριού ταμπουκιού, έτσι ώστε τα άτομα που θα το χρησιμοποιήσουν σαν κρεββάτι να ξαπλώσουν έχοντας το κεφάλι τους στο φαρδύ τμήμα του που είναι προς την πλευρά της πρύμης. Έξυπνη και απλή συγχρόνως σκέψη.
Το καπάκι του πρυμιού καναπέ ανασηκώνεται στο πλάϊ (άλλη μια ιδιαιτερότητα του Olympic 660 St) και αποκαλύπτει ένα ταμπούκι περίεργου σχήματος. Στο κέντρο υπάρχει ένα «τούννελ» μέσα στο οποίο «τρέχει» ο άξονας που μεταφέρει την κίνηση από τον κινητήρα στο πόδι. Ο χώρος, μ’ αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται αισθητά, αλλά το σχήμα του «τούννελ» δίνει βάση για την τοποθέτηση του εφεδρικού κινητήρα, στην περίπτωση που ο κυβερνήτης δεν επιθυμεί να τον κρεμάσει μονίμως στο στήριγμα της πασαρέλας.
Η γάστρα και η πλεύση του Olympic 660 St.
Με βαθειά είσοδο 67 μοιρών στην πλώρη και γωνία 25 μοίρες deadrise (στον καθρέφτη) η γάστρα του σκάφους κατατάσσεται αυτοδικαίως στις βαθέος «V». Τρία παρατροπίδια αρνητικής κλίσης διατρέχουν τη γάστρα, τα δύο μεν εξ αυτών σε όλο το μήκος της, ενώ το πλησιέστερο προς την τρόπιδα «σβήνει» σε απόσταση ενός περίπου μέτρου από τον καθρέφτη. Όπως ανέφερα και στην αρχή αυτού του κειμένου της παρουσίασης, η δίεδρος της γάστρας δεν είναι συμμετρική, ενώ το πλάτος και η κλίση του δεύτερου παρατροπιδίου έχει καταλλήλως τροποποιηθεί από τον κατασκευαστή ώστε να εξουδετερωθεί η ροπή του κινητήρα και της προπέλλας.
Το chine έχει πλάτος 15 εκ. του μέτρου στην πρύμη και μειώνεται στα 13 εκ. του μέτρου στο πλωριό τμήμα της γάστρας. Η γωνία κλίσης του καθρέφτη στο Olympic 660 St, σε σχέση με τον κάθετο άξονα, είναι 16 μοίρες, ενώ στο προηγούμενο μοντέλλο ήταν 12 μοίρες. Μ’ αυτή την τροποποίηση ο κυβερνήτης σβήνει πλέον από το λεξιλόγιό του τις λέξεις «σφήνα» και «flaps». Πρέπει ωστόσο να πω εδώ ότι, κυρίως στις στροφές, ο κραδασμός του άξονα ήταν αισθητός.
Με την τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο είναι αλήθεια ότι το Olympic 660 St ευθυγραμμίζεται στο νερό περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο σκάφος της κατηγορίας του. Είναι επίσης αλήθεια πως όταν επιβιβασθεί κανείς για πρώτη φορά σ’ αυτό, έχει την εντύπωση ότι, έχοντας τον καιρό πρύμα, η πλώρη θα καρφωθεί στο πρώτο κύμα. Αυταπάτη. Η πλώρη «διαβάζει» άριστα τα κύματα, χωρίς ανεπιθύμητα καρφώματα.
Εκεί όμως που το Olympic 660 St δείχνει τη δύναμή του είναι στα όρτσα. Η συγκεκριμένη μέρα της παρουσίασης ήταν αυτό που λέμε «τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων». Το σκάφος ταξίδευε πλαναρισμένο, με ταχύτητα 12 περίπου κόμβων, κόντρα στο καιρό, με ύψος κύματος που ξεπερνούσε τα δύο μέτρα και άνεμο που έπαιζε στα 7 μπωφόρ, επιτρέποντάς μας να συζητάμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας βλέποντας ένα πέλαγος που πάλευε να διατηρήσει την πλειοψηφία του γαλάζιου στη μάχη του με τις λευκές κορυφές των κυμάτων που κατέβαιναν ορμητικά απ’ το στενό της Μακρονήσου.
Αν θέλει κανείς να εκμεταλλευθεί την επιθετική γάστρα του Olympic 660 St, με έναν Αίολο και Ποσειδώνα στα κέφια τους, μπορεί να το κάνει ανεβάζοντας τις στροφές του κινητήρα, χωρίς να φοβηθεί πως οι εμπειρίες μπορεί να είναι τραυματικές. Το μόνο που με αποθάρρυνε εκείνη την ημέρα ήταν η δελφινιέρα. Είχα την εντύπωση, κάποιες στιγμές, ότι θα την πάρω αγκαλιά!
Ο κινητήρας στο σκάφος της παρουσίασης ήταν ένας έσω έξω βενζίνης Mercruiser Magnum 350 h.p., που δίνει 330 h.p. στον στρόφαλο και 300 h.p. στην προπέλλα. Οι ανταποκρίσεις του στη μετατόπιση της επικαθήμενης μανέτας ήταν εξαιρετικές, δίνοντάς μου την εντύπωση ότι το Olympic 660 St εκινείτο με εξωλέμβια! Επίσης εξαιρετική η ευελιξία του σκάφους στους χειρισμούς του κυβερνήτη του για αλλαγή κατεύθυνσης και εκπληκτικά υπάκουο στις μανούβρες αγκυροβολίας. Το μόνο που με «χάλασε» ήταν ότι εκπληρώθηκε κατά το ήμισυ ο όρος που έχω θέσει προκειμένου να παρουσιάσω ένα σκάφος στο «Rib and Sea». Απουσίαζε το quick stop και μάλιστα, όπως εξήγησε ο Στεφανίδης, αυτό δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε τέτοιου είδους κινητήρες. Κακώς, λέω εγώ...
Κατά τα άλλα, οι φωτογραφίες και το βίντεο που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες (δυστυχώς δεν ξέρω να κάνω μοντάζ), αν και ελαφρώς... κουνημένα, λόγω του... κακού μας του καιρού, θα σας δώσουν, ελπίζω, μια εικόνα για τις δυνατότητες αυτού του πολύ αξιόπλοου και σκληροτράχηλου Ελληνικού φουσκωτού σκάφους, το οποίο «is the right r.i.b. for the right money». Νομίζω, δηλαδή, και συγχωρήστε με αν σ' αυτή την παρουσίαση φάνηκα λίγο περισσότερο ενθουσιώδης. Ήταν ίσως ο καιρός. Παραπλανητικές και ψευδείς διαπιστώσεις, πάντως, δεν υπήρξαν, είτε υπέρ είτε κατά του Olympic 660 St.
Βασικός εξοπλισμός.
Ρολ μπαρ πρύμης με φώτα.
Κονσόλα οδήγησης.
Ρολ μπαρ κονσόλας.
Δύο (2) πορτάκια κονσόλας.
Παρμπρίζ κονσόλας.
Σκάλα μπάνιου και βάση εφεδρικού κινητήρα.
Δελφινιέρα και πορτάκι για την πρόσβαση στο στρίτσο.
Δεξαμενής καυσίμου χωρητικότητας 260 λίτρων.
Δεξαμενή νερού χωρητικότητας 80 λίτρων.
Καθίσματα και μαξιλάρια.
Αυτόματη αντλία σεντίνας 500 g.p.h.
Ασφαλειοδιακόπτες έξι (6) θέσεων.
Κρίκος έλξης και πρυμοδέτησης.
Δεστρα τρέϊλερ.
Εφ’ όρου ζωής εγγύηση για το σκάφος και τον άξονα, στην περίπτωση τοποθέτησης έσω-έξωλέμβιου κινητήρα στο κέντρο του σκάφους.
Τιμή (την 31η Ιουλίου 2009) : 25.000 ευρώ + Φ.Π.Α. (Ο κατασκευαστής επιφυλάσσεται για την αλλαγή της τιμής στο μέλλον χωρίς προειδοποίηση).
Τεχνικά χαρακτηριστικά.
Ολικό μήκος : 6.30 μ.
Μέγιστο πλάτος : 2.64 μ.
Γάστρα : G.R.P.
Ύψος εξάλων με πλήρες φορτίο : 0,50 μ.
Μεγίστη ιπποδύναμη : 350 h.p.
Τύπος κινητήρα : Εξωλέμβιος και έσω εξωλέμβιος.
Προτεινόμενη ιπποδύναμη : Εξωλέμβιος 200 h.p. – Έσω-έξω 350 h.p.
Βάρος κινητήρων : 440 κιλά.
Μήκος διατιθέμενων σελμάτων : 4.00 μ.
Ωφέλιμο φορτίο : 600 κιλά.
Μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο : 1465 κιλά
Στεγανοί χώροι ικανοί να κρατήσουν το σκάφος στην επιφάνεια της θάλασσας μετά την κατάκλυση των ανοικτών χώρων του : Έξι (6) διαμερίσματα αεροθαλάμων.
Ύφασμα αεροθαλάμων : Hypalon Neoprene 1670 dtex
Μέγιστος αριθμός επιβαινόντων : έξι (6).
Κατηγορία : Β
Σημείωση : Τα ανωτέρω τεχνικά χαρακτηριστικά του Olympic 660 St αναφέρονται στην υπ’ αριθ. 13976/99/RCT του Ελληνικού Νηογνώμονα, οι υπεύθυνοι του οποίου παρακολούθησαν τις απαιτούμενες δοκιμές άντωσης και ευστάθειας που προβλέπονται στην Οδηγία 94/25/Ε.Κ. και απεφάνθησαν ότι το Olympic 660 St πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και, ως εκ τούτου, ο κατασκευαστής του μπορεί να επιθέσει επί του σκάφους αυτού τη σήμανση «CE» ακολουθούμενη από τον αριθμό του Ελληνικού Νηογνώμονα 0618.
Κατασκευαστής.
Στέφανος Στεφανίδης.
9ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Κερατέας – Λαυρίου
190 01 Κερατέα.
Τηλ. και fax : 22920 41594 – Κιν. 6944 251145
Web : www.olympic-st.gr
Απαραίτητη διευκρίνιση, σχετικώς με το αν τοποθετείται ή δεν τοποθετείται quick stop στον συγκεκριμένο έσω έξω κινητήρα.
Μετά από σχετικό ερώτημα μέλους του "Rib and Sea forum", ο κατασκευαστής του σκάφους κ. Στέφανος Στεφανίδης απάντησε ότι τα επικαθήμενα χειριστήρια δεν διαθέτουν quick stop, αλλά, εφ' όσον το επιθυμεί ο πελάτης μπορεί να τοποθετηθεί extra quick stop. Η δήλωση αυτή δεν ταυτίζεται με αυτά που είπε ο κ. Στεφανίδης σε μένα, ενδέχεται δε να δημιουργήσει εντυπώσεις εις βάρος αυτού ο οποίος συνέταξε το κείμενο της παρουσιάσης.
Ο κατασκευαστής του Olympic 660 St μου είπε λοιπόν επί λέξει τα εξής : Τα επικαθήμενα χειριστήρια των έσω έξω κινητήρων δεν έχουν quick stop, γιατί προορίζονται για μεγάλα σκάφη όπου ο κυβερνήτης δεν κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα. Σε ερώτησή μου αν, παρ' όλα αυτά, μπορεί να τοποθετηθεί quick stop εκ των υστέρων, ο κ. Στεφανίδης απάντησε επί λέξει : Τα χειριστήρια αυτά είναι ηλεκτρονικά, ενώ το quick stop είναι μηχανικό. Δεν παντρεύονται εύκολα αυτά τα δύο και η όποια προσπάθεια συνύπαρξής τους θα δημιουργήσει προβλήματα. Εγώ δεν τοποθετώ quick stop σε κανένα από τα σκάφη μου που κινούνται με έσω έξω κινητήρες.
Αυτά για την αποφυγή παρανοήσεων και για την προάσπιση της αξιοπιστίας του "Rib and Sea", η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη.
Iωσήφ Παπαδόπουλος